Iaurtul de Zmeura

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Iaurtul de Zmeura.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1. Iaurtul-notiuni introductive
2. Iaurtul cu fructe – notiuni introductive
3. Caracteristicile materiilor prime si auxiliare
- lapte
- cultura starter
- zmeura
4. Tehnologia procesarii iaurtului
5. Accidente de fabricatie la iaurt
6. Alte tipuri de iaurt

Extras din document

Iaurtul de zmeura

I. Iaurtul – notiuni introductive

Iaurtul este un produs lactat care se fabrică în numeroase ţări, în principal din lapte de vacă, cultura starter de producţie având în compoziţie două bacterii lactice: Streptococcus salivarius, ssp. Thermophilus si Lactobacilus delbrueckii ssp. bulgaricus, între care se creează relaţii simbiotice, ceea ce conduce la accelerarea procesului de fermentaţie şi de formare a substanţelor de aromă specifice produsului.

Aceste preparate, foarte bogate in germeni vii, sunt botezate "probiotice", in opozitie cu "antibioticele", care elimina sau distrug bacteriile. Ele protejeaza intestinul impotriva bacteriilor patogene, consumandu-le hrana de care acestea au nevoie pentru a se dezvolta. In plus, flora continuta in iaurt si laptele fermentat produce acizi care distrug bacteriile nocive.

Cuvântul iaurt, care vine din limba turcă, Youghurmak însemnând "a îngroşa", este utilizat în mod curent, atât în America de Nord-yoghurt, cât şi în Europa şi desemnează versiunea modernă a laptelui prins de altadată.

Întâi de toate, deşi obţinut prin fermentarea laptelui, iaurtul nu este un lapte fermentat obişnuit. Numai în prezenţa unor fermenţi specifici laptele devine iaurt, iar toate calităţile lui provin de aici, fără excepţie.

Fermentatia lactica se produce la , timp de 2-3 ore.Aciditatea formata conduce la coagularea laptelui si aceasta aciditate nu trebuie sa fie sub

La fabricarea iaurtului trebuie sa se mentina un judicious echilibru in dezvolatarea celor doua bacterii lactice, in scopul de a obtine un produs suficient de acid si aromatic. Pentru a se dezvolta aceste doua bacterii este nevoie de prezenta aminoacizilor,peptidelor si lactozei. Gustul si aroma iaurtului, respectiv apetenta acestuia, sunt date de diversi compusi volatili si aromatici a caror dezvoltare este favorizata de prezenta lactozei. Acidul lactic confera iaurtului gustul acidulat iar diacetilul, gustul fin.

Iaurtul este utilizat de secole ca remediu de sanatate polivalent :

- combaterea micozelor. Populatia de Candida albicans, o ciuperca prezenta de obicei in vagin, se inmulteste foarte repede. Multiplicarea acestei ciuperci este cea care provoaca scurgerile si senzatia de arsura ce insoteste candidozele (micozele vaginale). Un studiu american a aratat ca frecventa acestei infectii puternic recidivante scade considerabil la femeile care consuma 250 g iaurt fermentat pe zi

-protectia vezicii. Daca faceti parte dintre femeile care sufera frecvent de cistita, iaurtul si laptele fermentat pot constitui aliati veritabili.

Astfel, iaurtul este considerat alimentul sănătos din familia lactatelor. Mulţi îl consumă drept pentru digestie. Iaurtul acidofil ajută la redobândirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completă şi la o valorificare mai bună a alimentelor bogate in fibre.

Gratie compusilor lactobacillus bulgaricus si streptococcus thermophilus pe care ii contine, iaurtul amelioreaza sau reface flora intestinala inhibind actiunea germenilor patogeni. Lactobacillus bulgaricus produce, printre altele, acidofilina, o substanta cu proprietati antibiotice

Calitatea majora a iaurtului este ca bacteriile ramase vii in iaurt transforma lactoza in acid lactic, iaurtul continind, spre deosebire de lapte, in acelasi timp lactoza si lactaza, ceea ce permite digerarea fara probleme a acestui aliment. Aceste procese favorizeaza absorbtia si asimilarea calciului.

Iaurtul este dietetic si sanatos datorita urmatoarelo actiuni:

- previne aparitia bolilor cardiovasculare intrucat iaurtul este sarac in colesterol (contine 5 pana la 15mg/100ml fiind de28 de ori mai scazut decat cel intanlit in ou)

- antimicrobiana, intrucat iaurtul diminueaza cantitatea de germeni nedoriti, in special Esterichia coli. Prin proteina din acidul lactic, iaurtul are actiune regulatoare asupra florei intestinale, inhiband dezvoltarea bacteriilor de putrefactie, ca si a bacteriilor patogene.

- anticancerigena, intrucat iaurtul scade activitatea enzimatica responsabila de formarea substantelor cancerigene

- imunologica, intrucat ingestia de iaurt determina migratia macrofagelor periferice spre ficat si stimuleaza productia de citoxine –proteine importante in reglarea sistemului imunitar

- anticolesterolemica, iaurtul fiind mai eficace decat laptele pentru evitarea cresterii colesterolului

- stimuleaza procesul de crestere la om si mareste longevitatea, consumul de iaurt fiind util in moderarea imbatranirii.

Datorita valorii nutritive , igienice, dietetice, digestibilitatii si apetabilitatii, iaurtul a castigat un loc important in alimentatie, in special a copiilor, femeilor gravide si a batranilor.

Iaurtul cu fructe – notiuni introductive

Iaurturile cu fructe sunt o sursă de vitamine. Acestea furnizează în principal vitamina B12, iar într-o proporţie mai mică, B2. Iaurtul cu fructe conţine cam 10% zahăr adăugat, dar aduce organismului şi calciu, şi proteine, deci este evident un aliment mai complet, de preferat altor surse de glucide.

Cel mai important lucru este aportul de calciu, de aceea este recomandat să se consume zilnic iaurt de orice tip, întrucât furnizează calciu într-o formă cu biodisponibilitate foarte ridicată. Aportul vitaminelor datorat fructelor şi legumelor adăugate în iaurturi nu este de luat în considerare, întrucât acestea din urmă trebuie consumate proaspete, pentru ca organismul nostru să asimileze vitaminele cât mai bine.

Fisiere in arhiva (1):

  • Iaurtul de Zmeura.doc