Igiena Apei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Igiena Apei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Apa constituie factorul esenţial pentru desfăşurarea tuturor proceselor vitale, fiind indispensabilă proceselor metabolice.Boli transmise pe calea apeiEpidemiile hidrice se pot caracteriza prin:

- apariţia înainte de izbucnirea epidemiei a unui număr mare de boli digestive sub formă de enterite, gastroenterite sau diarei;

- existenţa unor defecţiuni ale sistemului de alimentare cu apă care creează posibilitatea poluării apei şi în consecinţă a izbucnirii epidemiei;

- lipsa, de cele mai multe ori, a germenilor din apă în momentul izbucnirii epidemiei, datorată distrugerii lor de către condiţiile nefavorabile de mediu, în timpul necesar peroiadei de incubaţie a bolii.

O altă formă de manifestare a bolilor infecţioase transmise prin apă este endemia, care cuprinde un număr redus de cazuri. Endemiile hidrice apar frecvent în zonele în care populaţia consumă apă de suprafaţă direct din râuri sau lacuri.

O ultimă formă de manifestare a bolilor hidrice infecţioase este forma sporadică sau de cazuri izolate care se întâlneşte în anumite boli, mai puţin caracteristice transmiterii prin apă.Boli bacteriene transmise prin apăHolera prezintă o afecţiune bacteriană digestivă, în care apa joacă un rol principal. Vibrionul holerei este un germen, în general puţin pretenţios fapt ce-i conferă o rezistenţă de câteva săptămâni în apă. Boala apare în ţări în care condiţiile sanitare sunt mult rămase în urmă.

Febra tifoidă este produsă de bacilul tific (Salmonella typhi) care prezintă o rezistenţă în apă de 20-21 zile. Boala este specific umană. Pătrunderea în organism se realizează odată cu apa ingerată. Îmbolnăvirile prin febra tifoidă au scăzut mult, odată cu măsurile luate, de vaccinare antitifoidică obligatorie, până la dezinfecţia apei în toate întreprinderile care utilizează apă de suprafaţă în scop potabil.

Dezinteria este produsă de bacilli dezinterici (Shigella desinteriae). În prezent, dezinteria este afecţiunea bacteriană cea mai răspândită şi aceasta datorită lipsei unui vaccin adecvat.

Leptospirozele sunt afecţiuni care pot îmbrăca forma epidemică dar cel mai frecvent se întâlnesc în formă sporadică. În mod obişnuit în apă, mai ales în cele stătătoare, se găsesc leptospire nepatogene; uneori însă pot ajunge în apă şi leptospire patogene din care cele mai cunoscute sunt: Leptospira icterohemoragică, Leptospira grifo-tifoia, Leptospira pomona si Leptospira canicola ultimele trei fiind anicterigene.

Tuberculoza se poate transmite şi prin apă. Bacilul tuberculozei este deosebit de rezistent faţă de dezinfectanţii obişnuiţi ai apei. Bacilul Kock se poate transmite şi indirect prin laptele unor bovine care au consumat apă contaminată cu bacil Kock sau care au păscut pe păşuni irigate cu apă contaminată.

Bruceloza se transmite rar prin apă. Sursa de poluare sunt animalele, porcul vaca, (prin avorturi, membranele şi lichide fetale). Cazurile de bruceloză sunt sporadice.

Tularemia are ca agent Pasteurella Tularensis, care este eliminat prin dejecţie de şobolani, dar se găsesc şi în cadavrele acestora.Boli virotice transmise prin apăPoliomielita este provocată de virusuri cu o rezistenţă mare în mediul înconjurător. Epidemiile de poliomielită nu au căpătat niciodată caracter grav, datorită sensibilităţii acestui virus la clor şi la alţi dezinfectanţi obişnuiţi ai apei.

Hepatita virală transmisă prin apă este produsă de virusul hepatic. Rezistenţa sa la clor şi la alţi dezinfectanţi ai apei este foarte mare.

Conjunctivita de bazin este produsă de un adenovirus, în care apa are un rol important. Transmiterea bolii se realizează prin intermediul bazinelor de înot, respectiv prin prezenţa concomitentă sau sucesivă în bazine a unor persoane

Fisiere in arhiva (1):

  • Igiena Apei.doc

Alte informatii

Univ Aurel Vlaicu Arad