Lecitina

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Lecitina.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1. Introducere 4
2. Proprietăţii fizice şi chimice 5
3. Obţinerea lecitinei din soia 8
4. Rolul lecitinei în panificaţie 9
5. Structura lecitinei 10
6 .Rolul lecitinei si al lecitinei modificate în panificatie 10
7. Lecitina degresată 11
8. Lecitina modificată enzymatic 11
9. Lecitina modificata chimic 12
9. Limiteadmisibile în produsele alimentare 13
11. Testul de stabilire al conţinutului de arsen 15
12. Testul cu metale grele 20
13. Analize suplimentare 27
Bibliografie 32

Extras din document

1. Introducere

Lecitina este un derivat din soia foarte popular din considerente de sanatate generala. Lecitina este o fosfolipida, ceea ce inseamna ca acizii grasi sunt atasati de un schelet de fosfor. Alimentele bogate in lecitina in mod natural sunt ficatul, soia si in mod special galbenusurile de ou. Desigur, culturistii care arunca galbenusurile, pentru a manca numai albusuri, elimina de asemenea valorosul continut in lecitina al acestora.

Structura lecitinei

Cu ani în urma, cei preocupati de sanatatea alimentatiei notau ca inalta cantitate de lecitina continuta de galbenus neutraliza cele 300 mg de colesterol continute de galbenus. Desi acum o jumatate de secol unele studii prost interpretate ajunsesera la concluzia ca lecitina este cura pentru un nivel inalt al colesterolului in sange, mai tarziu s-a dovedit ca nu e chiar asa. Totusi s-a dovedit ca infuzia lecitinei direct in intestine impiedica absorbtia colesterolului in intestinul subtire. Alt studiu din ‘86 sugera ca in locul impracticei infuzii intestinale cu lecitina (ce poate avea loc doar cu ajutorul medicilor), indivizii pot lua suplimente cu lecitina de cateva ori pe zi cu acelati efect de blocare a absorbtiei colesterolului.

Lecitina are mai multe functii in organism si ea este necesara pentru sinteza unui alt “caraus“ al grasimilor in sange - lipoproteinele de foarte joasa densitate (VLDL) - care transporta trigliceridele. Asta explica de unde vine ideea ca, colina, care se gaseste în lecitina ajuta la arderea grasimilor. Ceea ce face de fapt este sa ajute la transportul acestora, dar doar în momentul in care dv. facesi o activitate aerobica care sa necesite mobilizarea grasimilor. La fel ca in cazul carnitinei.

Desi ficatul uman sintetizeaza lecitina, dieta are un mare efect asupra cantitatilor produse. Popularitatea regimurilor sarace in grasimi a facut ca expertii sa-ti exprime preocuparea ca multi oameni s-ar putea sa nu aiba in dieta si totodata sa nu poata produce suficienta lecitina si subprodusul ei, colina. Studii recente arata ca lecitina poate oferi beneficii atat pentru adulti cat si pentru tineri. De exemplu, un studiu pe 61 de adulti aflati între 50 si 80 de ani a dovedit ca 2 tablete de lecitina pe zi pentu 5 saptamani a redus semnificativ lapsusurile in memorie - cu 48 de procente. Alte studii recente au aratat ca, daca se dau gravidelor suplimente de lecitina sau colina, copiii nascuti de acestea au o putere a creierului (inteligenta - memorie - capacitate asociativa) crescuta care se mentine pe tot parcursul. Colina este necesara pentru formarea neuronilor in zona creierului care guverneaza memoria, inteligenta si cantitatea crescuta de colina par sa amplifice acest proces la fat.

Lecitina în literatură mai este cunoscută sub denumiraea de LDL (low densitz lipoprotein) – lipoproteină de mică densitate – apolipoproteină – fosfatidil – colină.

2. Proprietăţii fizice şi chimice

Cod

RO

D/A/CH

UK

F

Funcţie

Origine

Obs.

E 322 lecitină Lecithine lecithin lécithine Em, Ao,

TF, St. izolată din

grăsimile alimentare* cel mai

cunoscut

emulgator

E 344 lecitină citrat Lecithin-citrat lecithin-citrat lécithine-citrat K prelucrarea

E 322 reglator al

acidităţii

Stare fizică: solid (granule solide)

Miros: agreabil

Masă moleculară: N/A

Culoare: galbenă, gând lecitina este proaspăt obţinută aceasta are culoarea albă.

pH (1% solv/apă): 6.8 [Neutru]

Punct de fierbere: nu este disponibil

Punct de topire: N/A

Temperatură critică: nu este disponibil

Gravitate specifică: 1.0305 la 24 deg. C(apă = 1)

Presiunea vaporilor: nu se aplică

Densitatea vaporilor: nu se aplică

Volatilitate: 1% (v/v).

Coeficientul de dist. apă/ulei: nu este disponibil

Reactivitate ionică (în apă): nu este disponibil

Proprietăţi de dispersie: nu este dispersat în apă rece, sau caldă

Fisiere in arhiva (1):

  • Lecitina.doc