Merceologia Laptelui de Consum

Referat
4.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 13940
Mărime: 13.31MB (arhivat)
Publicat de: Cosmin Sîrbu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ducu Stef
UNIVERSITATEA DE ŞTIINTE AGRICOLE SI MEDICINÃ VETERINARÃ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA TEHNOLOGIA PRODUSELOR AGROALIMENTARE

Extras din referat

1.Sortimentul şi valoarea de întrebuinţare a produsului

Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea laptele si produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnica a poporului roman. Date privind primele incercari de prelucrare a laptelui in tara noastra sunt putine. In ultimii ani, ca urmare a unor cercetari arheologice, s-a descoperit la sud-est de Sarmisegetuza tipul de asezare “stana dacica” unde apar elemente privind prelucrarea laptelui in acea perioada.

In cadrul lucrarii sunt prezentate unele aspecte ale dezvoltarii pastoritului in tara noastra si prelucrarea laptelui sub forma de diferite produse lactate, dintre care branzeturile ocupa locul cel mai important.Metodele de preparare a produselor lactate traditionale, in marea majoritate autohtone, se cunosc din vechime si se practica in multe regiuni din tara. S-a insistat in special asupra modului de obtinere a unor branzeturi mult apreciate de consumatori (branza telemea, cascavalul, branza de burduf etc.). De asemenea se descrie modul de preparare a unor produse lactate acide care se obtin la stana – lapte acru, lapte de putina, jintita – precum si obtinerea smantanii si a untului in gospodarii.

Cartea aduce o modesta contributie la cunoasterea unor aspecte legate de o veche indeletnicire traditionala, aceea de prelucrare a laptelui in diferite produse lactate autohtone, printre care locuitorii au fost si sunt renumiti.

Cele mai vechi informatii despre productia de lapte si prelucrarea laptelui se refera la laptele de vaca. Ele ar proveni de la sumerieni, un popor indogermanic, care prin anii 5000-4000 I.H. s-au stabilit in Mesopotania, venind din podisul Iranului. Sapaturile arheologice au scos la iveala pe zidurile templului zeitei Nin-Hor-Sag (protectoarea turmelor), desene care reprezinta scene de mulgere a laptelui. Vacile apar de statura mijlocie cu coarne scurte. Mulgerea se face prin partea dinapoi ca la o, in timp ce vitelul era in fata si avea o botnita. Vasul de muls pare confectionat din pamant ars, avand forma unei sticle. Desenul mai cuprinde patru personaje manuind diferite vase : una toarna laptele muls cu ajutorul unei palnii intr-un vas mai mare, pe care-l tine o a doua persoana ; celelalte doua persoane sunt ocupate pe langa un alt vas mare asemanator unei oale de lut in care se presupune ca se pastra untul batut intr-o putina de lemn.

Prelucrarea laptelui mai este semnalata in perioada 500-100 I.H. la sciti, traci, germani si tatari care prelucrau laptele de iapa ; la popoarele semite laptele era obtinut de la oi si capre. Prelucrarea laptelui in unt este atestata in literatura indiana. Untul era folosit la indieni ca aliment spre deosebire de greci si romani care-l utilizau numai ca unguent. Egiptenii foloseau untul si smantana ca aliment. Laptele si branzeturile constituiau produse importante la greci si romani ; in Roma si Atena existau piete pentru vanzarea produselor lactate. Laptele de vaca era mai putin utilizat in Grecia unde se consuma lapte si branzeturi de capra iar in Italia de oaie. In vechea Romã, la casele mari pe langa bucatarie exista o incapere pentru prepararea branzeturilor, care erau pastrate la racoare, in beciuri speciale. Se cunostea si branza oparita, pentru obtinerea acestui produs topindu-se casul in apa fiarta, apoi fiind pus in forme si sarat. Forma branzeturilor era foarte variata : de la caramida la cea cilindrica. Alte branzeturi erau presate in forme de lemn cu diferite modele ce amintesc papusile de cas de la noi. De asemenea existau diferite sortimente de branza afumata. Traditia prepararii de produse lactate a stat initial la baza infiintarii unor unitati de prelucrare mestesugareasca, iar astazi exista o industrie a laptelui moderna, ca o productie diversificata, dezvoltata in toate regiunile tarii.

Societatile comerciale pentru industrializarea laptelui pot fi unitati de receptie, prelucrarea si distribuire a laptelui si a produselor lactate, integrate pe flux tehnologic, asa fel incat materia prima sa fie receptionata si sa fie transformata in produs finit salubru. De obicei aceste societati se infiinteaza si se amplaseaza in zone unde se cresc multe animale, iar dimensionarea capacitatilor de productie se face in functie de materia prima existenta in zona. Amplasarea si construirea spatiilor de productie necesita o serie de avize printre care si avizul sanitar-veterinar. Principalele conditii sanitare-veterinare de care trebuie sa se tina cont in amplasarea si construirea unui obiectiv de procesare a laptelui sunt :

- sa fie prevazut cu o zona de protectie sanitara in scopul evitarii poluarii si crearii unui microclimat corespunzator atat in incinta cat si in spatiile de productie ;

- amplasarea sa fie facuta in asa fel incat acesta sa poata fi racordat la o retea de apa potabila care sa asigure atat necesarul tehnologic pentru productie dar si pentru mentinerea unei stari de igiena corespunzatoare ;

- spatiile de productie trebuie sa fie prevazute cu pardoseli rezistente la actiunea grasimilor si a substantelor dezinfectante.De asemenea sa prezinte o panta uniform inclinata spre un sifo pentru preluarea apelor spre canalizare. Peretii sa fie placati cu faianta pana la inaltimea de 2 metri. Sa fie prevazut cu doua retele de canalizare din care una pentru preluarea apelor reziduale industriale si alta pentru evacuarea reziduurilor provenite de la grupurile sanitare ;

- sistemul de iluminare artificiala trebuie sa asigure o intensitate egala cu lumina naturala a zilei, acesta fiind o conditie necesara pentru a nu denatura culoarea laptelui si a produselor lactate ;

- sa fie prevazut cu sisteme de ventilatie pentru improspatarea aerului si asigurarea unui microclimat optim pentru personalul lucrator, dar in special pentru obtinerea unor produse lactate salubre ;

- instalatiile folosite la transportul si prelucrarea laptelui, inclusiv conductele de apa si abur trebuie sa fie facute din materiale inoxidabile astfel incat acestea sa nu influenteze calitativ salubritatea laptelor si a produselor lactate ;

- indiferent de capacitatea fabricilor de prelucrare a laptelui trebuie sa fie astfel proiectate pentru a respecta urmatoarele principii generale :

1. Sa fie spatii separate de productie, depozitare, filtru,si spatii administrative.

2. Spatiile destinate productiei trebuie sa fie separate in spatii pentru materia prima nepasteurizata si spatii pentru prelucrarea produselor pasteurizate.

3. Personalul care lucreaza in sectoarele de prelucrare si depozitare vor avea acces numai la filtru sanitar dotat cu vestiare, dusuri, chiuvete si wc-uri.

4. Spatiile administrative, spalatoria si uscatoria, atelierele mecanice, grupurile frigorifice, termocentrala si depozitul de materiale se vor grupa separat de sectorul de prelucrare a laptelui.

5. Depozitele de lapte si de produse lactate sa fie dimensionate in functie de productia zilnica si trebuie sa fie dotate cu instalatii de frig si ventilatii in scopul asigurarii unei temperaturi de 0 C - +4 C si separat depozite racoroase amenajate cu rafturi pentru pastrarea produselor care nu au nevoie de un regim termic anume.

6. Sa asigure confirmarea calitatii produselor si salubritatea acestora printr-un laborator propriu, care sa efectueze determinarea parametrilor fizico-chimici si bacteriologici pentru fiecare sarja de produs finit.

7. Sa asigure spatiu pentru receptia cantitativa si calitativa a laptelui.

8. Sa asigure o rampa pentru dezinfectia mijloacelor de transport a laptelui si altor produse lactate.

Este foarte important de retinut ca salubritatea produselor lactate depinde in mare masura de utilajele de lucru din dotare si modul cum acestea sunt igienizate fiind astfel necesar a se asigura :

- inregistrarea prin termografe automate a temperaturii de pasteurizare si de racire a laptelui. Termogramele se pastreaza si se prezinta la controlul sanitar-veterinar.

- instalarea intre sistemul de pasteurizare si tancurile de pastrare a laptelui pasteurizat a unui dispozitiv de control al pasteurizarii conform standardelor in vigoare.

- posibilitatea spalarii si dezinfectarii dupa intrebuintarea utilajelor si ambalajelor din dotare cu apa fierbinte sau aburi supraincalziti cu solutii clorigene. De asemenea zilnic vor fi spalate si dezinfectate spatiile de productie.

Preview document

Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 1
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 2
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 3
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 4
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 5
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 6
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 7
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 8
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 9
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 10
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 11
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 12
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 13
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 14
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 15
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 16
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 17
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 18
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 19
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 20
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 21
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 22
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 23
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 24
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 25
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 26
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 27
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 28
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 29
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 30
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 31
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 32
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 33
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 34
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 35
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 36
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 37
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 38
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 39
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 40
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 41
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 42
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 43
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 44
Merceologia Laptelui de Consum - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Merceologia Laptelui de Consum.DOC

Alții au mai descărcat și

Laptele de Consum

Capitolul. I Introducere De mici, laptele este hrana de baza a noilor nascuti si a puilor de animale ajutandu-i sa se dezvolte si sa creasca....

Conservanți folosiți în industria alimentară

Cererea tot mai mare de produse alimentare care se inregistreaza duce la o supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari....

Tehnici de Obținere a Izolatelor Proteice

1. Izolatul proteic din soia Soia poate fi valorificată în mod complex în făinuri normale şi făinuri extrudate, concentrate proteice tradiţionale...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Uscarea prin refrigerare a fructelor de pădure

Generalități: Primele utilizări ale frigului sunt consemnate, încă din Antichitate, în Egipt şi China. Tehnica frigului s-a dezvoltat, ca ramură a...

Te-ar putea interesa și

Controlul și expertiza laptelui concentrat

Introducere Laptele reprezintă secreția glandelor mamare a mamiferelor,iar funcția sa primară este asigurarea substanțelor nutritive...

Analiza senzorială a calității laptelui

Introducere Prin analiza senzorială a produselor alimentare se întelege examinarea facută cu ajutorul organelor de simţ (văz, miros, gust,pipăit)...

Caracterizare merceologica a brânzei cu pasta tare

Introducere Merceologia studiază calitatea ca element esenţial al progresului economico-social în strânsă legătură cu trebuinţele oamenilor si mai...

Caracterizarea merceologică a cașcavalului

Introducere Merceologia produselor alimentare studiază proprietătile organoleptice, fizice, chimce si biologice ale produselor alimentare precum...

Tehnologia sosului de lapte și derivatelor

Introducere Indiferent cum evoluează tendințele culinare, prepararea sosurilor ramîne una dintre cele mai importante misiuni într-o bucătărie care...

Industria alimentară - lactate

I. Introducere Industria alimentară transformă materii prime de origine biologică, provenind din regnul animal sau vegetal, în sensul de a le...

Proiectarea secției de conservare a laptelui cu ajutorul metodei sterilizării

1.Noţiuni generale despre produs şi importanţa pentru organism Laptele constituie materia primă de bază în obţinerea industrială a laptelui de...

Analiza Merceologica a Laptelui de Consum

Laptele este un lichid nutrient produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Este sursa principală de nutriție a nou-născuților, înainte de fi...

Ai nevoie de altceva?