Microorganisme din Miere

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Microorganisme din Miere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Puia Emilia Carmen

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1.CONSIDERATII GENERALE 2
2.CLASIFICAREA PRINCIPALELOR SORTIMENTE DE MIERE FOLOSITE ÎN PROCEDEELE DE VALORIFICARE BIOTEHNOLOGICA 3
3.COMPOZITIA CHIMICA A MIERII 4
4.CALITATEA ORGANOLEPTICA 6
5.CALITATEA FIZICO-CHIMICA A MIERII DE ALBINE 8
6.MODUL DE PASTRARE 9
7.MICROBIOLOGIA MIERII 10
8.BIBLIOGRAFIE 15

Extras din document

1.CONSIDERATII GENERALE

Mierea de albine este un aliment natural produs de albine (apis mellifera l), la obtinerea careia acestea folosesc ,,materia prima“ furnizata direct de plante (nectarul floral sau extrafloral) si, într-o masura mai mica, componente din alte surse. Aceasta definitie cuprinsa în Codex Alimentarius precizeaza natura particulara a acestui produs.

Din punct de vedere alimentar si igienico-sanitar, prin miere se întelege alimentul natural extras din faguri când acestia au fost capaciti de albine pe cel putin 3/4 din aria lor, în asa fel încât sa se evite patrunderea de larve, cadavre de albine, fragmente de ceara sau alte impuritati.

Valorificarea biotehnologica a mierii de albine are drept scop obtinerea, în principal, a mieii de albine pentru consum dar si a unor produse secundare cum sunt hidromelul si otetul. Hidromelul (gr. oinos =vin si lat. meli =miere) este bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea unui must din miere de albine si apa, cu ajutorul unor culturi de drojdii. Hidromelul este cea mai veche bautura fermentata, ea existând dinaintea vinului si berii. Printre civilizatiile care au produs hidromel se numara: slavii, grecii, galii, celtii, egiptenii.

În Grecia antica, hidromelul era oferit tinerilor casatoriti, fiind considerata o bautura afrodisiaca, si de aici expresia „luna de miere”. În bazinul mediteranean hidromelul nu a putut concura prea mult timp cu vinul, regiunile din nordul Europei fiind singurele în care s-a consumat continuu de-a lungul istoriei.

Otetul de miere se obtine prin fermentarea unui amestec de miere si apa în prezenta bacteriilor acetice. El poate fi obtinut fie numai din miere, fie din amestec cu diverse fructe [2].

2.CLASIFICAREA PRINCIPALELOR SORTIMENTE DE MIERE FOLOSITE ÎN PROCEDEELE DE VALORIFICARE BIOTEHNOLOGICA

- Dupa provenienta:

- miere de flori, (florala), provenita din prelucrarea nectarului si polenului cules de albine din florile plantelor melifere,

- miere de mana, (extraflorala), provenita de pe alte parti ale plantei, în afara de flori; poate fi de origine animala sau vegetala.

- Dupa speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:

- miere monoflora, provenita integral, (sau în mare parte), din nectarul florilor unei singure specii: (salcâm, tei, floarea soarelui, menta, etc.)

- miere poliflora, provenita din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

- Dupa modul de obtinere:

- în faguri (se livreaza în faguri),

- scursa liber din faguri ,

- extrasa cu ajutorul centrifugii ,

- obtinuta prin presarea fagurilor ,

- topita (fagurii sunt încalziti).

- Dupa consistenta:

- lichida (fluida),

- zaharisita (cristalizata).

- Dupa culoare: - incolora, galben-deschisa, aurie, verzuie, bruna sau roscata.

- Dupa aroma, diversele sorturi de miere , se apreciaza prin miros si degustare, indicându-se denumirea speciei de plante din care provin [10].

Fisiere in arhiva (1):

  • Microorganisme din Miere.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AGRICULTURA SECTIA TPPA