O Sarcina Sanatoasa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie O Sarcina Sanatoasa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nistor Denisa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

De ce este importantă o dietă sănătoasă în timpul sarcinii?

Ceea ce mănăncă o gravidă în fiecare zi este important pentru sănătatea ei dar şi a bebeluşului ei. Dieta presarcină şi din timpul sarcinii ar trebui să conţină vitamine şi factori nutritivi de care corpul gravidei va avea nevoie pentru a ajuta copilul să se dezvolte şi să crească cât mai corect posibil. Gravida trebuie să încerce să ia multivitamine în fiecare zi şi să mânănce sănătos pe tot timpul sarcinii.

Sănătatea bebeluşului depinde în mare măsură de regimul alimentar al femeii însărcinate. Acest regim trebuie să fie echilibrat, cu aport bogat de minerale şi proteine şi să conţină o pondere mare de legume şi fructe proaspete, nu congelate sau conservate. Există câteva contraindicaţii alimentare pentru perioada sarcinii: în general, trebuie evitate produsele „suprasaturate” cu E-uri şi cu adaos mare de glucide, îndulcitori naturali sau artificiali. Aşadar trebuie renunţat la băuturile carbogaoase, la duciuri şi la unele mezeluri (crenvurşti, cârnaţi, salam, etc). Toxoplasmoza este o bacterie care se găseşte în cârnurile roşii incomplet fierte şi care provoacă malformaţii congenitale.

Preferinţa mamei pentru alimente conservate, în dauna celor proaspete poate produce tulburări în funcţionarea sistemului nervos al fătului, îndeosebi manifestate prin hidrocefalie şi microcefalie (cap mic, cu reducerea proporţională a masei cerebrale). De asemenea, subnutriţia mamei, fie determinată de nivelul precar de trai şi carenţe în îngrijire sau de teama mamei de a nu se îngrăşa în exces, poate conduce la încetinirea dezvoltării neurocerebrale a fătului.

Studiile medicale sugerează că riscul apariţiei bolilor de inimă poate apărea încă din uterul mamei „copiii ale căror mame nu se alimentează suficient în timpul gravidităţii prezintă riscul apariţiei arterosclerozei (blocarea arterelor) mai târziu în timpul vieţii”, spun cercetătorii. Un studiu efectuat pe 200copii arată că, de obicei, cu cât este mai redus consumul caloric al mamei în timpul sarcinii, cu atât mai groşi sunt pereţii arterelor copilului.

Dieta mamei în timpul sarcinii poate afecta şi concentraţia de colesterol din sângele copilului. Cerectătorii au utilizat scanere cu ultrasunete pentru a măsura grosimea peretelui arterei carotide la mai mult de 200 copii cu vârsta de 9 ani, ale căror mame au participat, în perioada sarcinii, la un studiu de nutriţie. Experţii susţin că o femeie însărcinată trebuie să consume zilnic în jur de 2500 de calorii.

Cum ar trebui să se schimbe regimul alimentar al unei gravide?

Cât să mănânce? Femeia gravidă de greutate medie trebuie să mănânce cam cu 300-400 calorii/zi mai mult decât înainte de a fi însârcinată. Aceasta înseamnă un consum zilnic de 2.400-2.500 calorii.

Ce să mănânce? Proteinele, indispenabile creşterii fătului, sunt esenţiale. În timpul sarcinii, femeia necesită un aport zilnic de 1,3 - 1,5g proteine/kg corp/zi. De preferinţă proteinele trebuie obţinute din surse animale (carne, lapte, ouă, brânză, peşte). Dintre acestea, un rol fundamental în alimentaţia femeii gravide il au produsele lactate, deoarece ele aduc un alt element indispensabil dezvoltării copilului: calciul. Aportul zilnic de calciu recomandat este de 1200mg (care poate fi obţinut din aproximativ un litru de lapte). Fierul este deasemenea necesar pentru sinteza hemoglobinei, atât pentru făt cât şi pentru volumul crescut de sânge al mamei; dintre alimente, el se gaseşte in ficat, carne, fasole uscată, vegetale cu frunze verzi, boabe de cereale întregi, fructe ucate.

Fisiere in arhiva (1):

  • O Sarcina Sanatoasa.doc

Alte informatii

Prezentat in cadrul Facultatii de Inginerie din Bacau. Regimul alimentar este facut pentru sapte zile, sunt calculate pentru fiecare zi Kcal corespunzatoare.