Painea Neagra

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest referat descrie Painea Neagra.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Negrea Adrian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Cuprins. 3
Introducere. 4
Capitolul I
Tehnologia producerii produsului alimentar ,pâinea neagra. 6
1.1. Materii prime si auxiliare. 6
1.2. Principalele faze ale producerii produsului alimentar ,pâinea neagra. 7
1.3. Diagrama fluxului tehnologic a produsului alimentar ,pâinea neagra. 7
Capitolul II
Aprecierea calitatii produsului alimentar ,pâinea neagra. 9
2.1. Generalitati. 9
2.2. Proprietati organoleptice. 10
2.3. Proprietati fizice si chimice. 10
2.4. Caracteristici microbiologice. 10
2.5. Contaminanti. 10
2.6. Masa nominala. 11
2.7. Reguli de verificare a calitatii. 11
2.8. Termen de valabilitate. 12
2.9. Ambalare. 12
2.10. Marcare. 12
2.11. Depozitare. 12
2.12. Transport. 12
2.13. Documente. 12
2.14. Exemplu de eticheta al produsului alimentar ,,pâinea neagra&&&. 13
Bibliografie. 15

Extras din document

Înca din cele mai vechi timpuri, pâinea a constituit partea principala din hrana oricarei persoane. Asa cum este demonstrat prin includerea acesteia în Rugaciunea Tatalui, pâinea a reprezentat alimentul esential de-a lungul celor mai îndepartate timpuri ale istoriei.

Daca în prezent pâinea este în majoritate facuta din grâu, în trecut secara, orzul, ovazul, orezul si porumbul erau folosite separat sau amestecate. Pe masura însa ce standardul de viata a crescut, folosirea cerealelor ( altele decât grâul ) în fabricarea pâinii a scazut considerabil. Grâul ramâne însa cel mai larg folosit dintre toate cerealele. Este extrem de hranitor, având un continut ridicat de proteine, carbohidrati si multe vitamine necesare pentru o dieta sanatoasa.

Pentru prima data pâinea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3000 de ani î.H. Era utilizata ca ofranda pentru zei. Mai târziu pâinea s- a transformat în moneda de schimb. Astfel, un agricultor era platit cu trei pâini pentru o zi de munca. Înca de pe vremea grecilor si romanilor antici se discuta daca pâinea neagra este mai sanatoasa decât cea alba.

Pâinea este mentionata si în Sfânta Evanghelie : "Mâncând ei, a luat Iisus pâinea si multumind, a frânt si a dat Ucenicilor zicând: ,,Luati, mâncati, acesta este Trupul Meu. Si luând paharul si multumind, le-a dat zicând: Beti dintru acesta toti, acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru voi se varsa, spre iertarea pacatelor"( Sfânta Evanghelie dupa Matei XXVI ). Aceste cuvinte ne arata ca, la Cina cea de Taina, Domnul a prefacut cu adevarat pâinea dospita în însusi Trupul Sau, iar vinul în însusi Sângele Sau, rostind pentru fiecare o rugaciune speciala si împartasind apoi cu fiecare, pe ucenici.

Un muzeu al pâinii a devenit o atractie turistica importanta în Portugalia, tara unde exista peste o suta de feluri de pâine, iar personajul care simbolizeaza independenta nationala este o brutareasa,a carei legenda, spune ca i-ar fi pus pe fuga în 1385 pe invadatorii spanioli cu o paleta de lemn pentru pâine.

În anul 1912 Otto Rohwedder a inventat masina de taiat pâinea în felii si de împachetat. Desi aceasta inventie a fost deosebit de valoroasa, deoarece modul în care pâinea era împachetata îi asigura pastrarea umiditatii, a durat mai bine de douazeci de ani pâna ce a fost acceptata pe scara larga. În 1933, aproape 80% din pâinea vânduta în Statele Unite ale Americii era feliata si împachetata.

În anul 1929 a fost confirmat stiintific faptul ca faina neagra si pâinea neagra sunt mai sanatoase decât produsele bazate pe faina alba. Acest lucru nu a schimbat modelul de consum al populatiei care, în ciuda faptului ca pâinea neagra era mai sanatoasa, prefera pâinea alba.

Pentru prima oara, în 1941, a fost adaugat calciu în pâine, pentru a preîntâmpina rahitismul.

Brutaritul, respectiv activitatea legata de obtinerea produselor de panificatie (pâine, produse de franzelarie, covrigi) reprezinta una dintre cele mai vechi îndeletniciri din tara noastra si totodata una dintre componentele majore ale productiei alimentare.

Tehnologia producerii produsului alimentar ,pâinea neagra

1.1. Materii prime si auxiliare

La fabricarea produsului alimentar ,pâinea neagra se utilizeaza în principal urmatoarele materii prime si auxiliare:

- faina de grâu 800,1250;

- afânatori (drojdie de panificatie)

- sare comestibila;

- apa potabila;

- ameliorator.

Procesul tehnologic de fabricatie a pâinii negre constituie un ansamblu de operatii, în urma carora materiile prime si auxiliare folosite la preparatie se transforma în produs finit. Transformarea materiilor prime si auxiliare în produse finite, destinate consumului, are loc prin aplicarea unor procese tehnologice, acestea constituind un ansamblu de faze si operatii specifice produsului .Acest ansamblu de faze si operatii sunt reprezentate în diagrama fluxului tehnologic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Painea Neagra.doc

Alte informatii

tehnologia de prelucrare,linia tehnologica si controlul calitatii painii negre