Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2582
Mărime: 16.96KB (arhivat)
Publicat de: Ion L.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dulghieru Valeriu
Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova UTM Catedra: Tehnologia Conservării

Extras din referat

Introducere

Bauturile nealcoolice cuprind o mare varietate sortimentala cu perspective de diversificare continua datorita nivelului inalt al solicitarilor cumparatorului.

Tipurile principale de bauturi nealcoolice sunt: apa minerala, apa carbogazoasa, sucurile din legume sau fructe, limonadele, ceaiul, cafeaua si bauturile racoritoare.

Apa minerala este apa naturala cu un continut crescut si variat in saruri minerale si in acid carbonic. Se poate clasifica la randul ei in mai multe categorii: simpla, alcalino-teroasa, cloruro-sodica, sulfuroasa etc. Este consumata si in scopuri terapeutice. Apa carbogazoasa este rezultatul obtinut din saturarea prin presiune a apei potabile cu bioxid de carbon.

Sucul de fructe sau de legume este obtinut prin presarea fructelor sau a legumelor. Aceste sucuri contin glucide, saruri minerale, vitamine si arome.

Bauturile racoritoare sunt preparate din apa potabila de obicei saturata cu bioxid de carbon, indulcita cu zahar sau glucoza, acidulata cu acizi organici (citric, lactic), aromatizata cu sucuri, extracte din fructe. Culoarea este intensificata prin adaos de caramel sau prin coloranti alimentari admisi.

Ceaiul este infuzia sau decoctul frunzelor arbustului de ceai. Dupa ce se culeg mugurii si frunzele sunr supuse unor operatii complicate de prelucrare: ofilire, rasucire, fermentare, uscare. In apa de fierbere trec substantele solubile cele mai importante: cofeina, uleiurile eterice si substantele tanante.

Cafeaua este obtinuta din semintele prajite si macinate ale arborelui de cafea. Inainte de a fi intrebuintate, boabele de cafea sunt prajite uscat pana capata o culoare bruna pentru a se putea forma o serie de substante care dau o oaroma caracteristica. Exista cazuri cand la cafeaua macinata se incorporeaza si un unumit procent de cicoare sau naut. Acestea maresc cantitatea de substante solubile si imprima particularitatile de gust.

Bauturile nealcoolice nu au o valoare nutritiva mare, deoarece contin foarte multa apa si au foarte putine substante nutritive. Din aceasta categorie fac excepti sucurile naturale care au practic aceeasi valoare ca si materiile prime din care sunt pregatite.

Majoritatea băuturilor fermentate nealcoolice sunt acidifiate pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Unele arome, precum scorţişoara, usturoiul şi coada şoricelului, sunt considerate a inhiba dezvoltarea microbilor.

Procedeu de preparare a băuturii nealcoolice fermentate

Invenţia se referă la industria alimentară, în special la un procedeu de preparare a băuturii nealcoolice fermentate. Procedeul, conform invenţiei, include prepararea mustului din extract apos de cereale germinate, extract apos de plante medicinale şi pomuşoare, zahăr şi maia de lapte, fermentarea mustului în decurs de 8 10 ore la temperatura de 40 45 ºC, maturarea timp de 20 24 ore la temperatura de 2 4 ºC, separarea de sediment şi îmbutelierea, componentele mustului fiind luate în următorul raport, % mas.:

extract apos de cereale germinate 52 55

extract apos de plante medicinale şi pomuşoare 40 42

zahăr 3 8

maia de lapte 1 5

Revendicări: 3

Compoziţie pentru obţinerea băuturii nealcoolice fermentate, procedeu de preparare a acesteia şi procedeu de preparare a concentratului de băutură nealcoolică fermentată.

Invenţia se referă la industria alimentară, în special la băuturile nealcoolice, şi poate fi folosită pentru producerea băuturilor cu destinaţie profilactică.

Compoziţia pentru obţinerea băuturii nealcoolice fermentate conţine must constituit din bază hidrică, plante medicinale (rădăcini de şapte-degete sau rădăcini de floarea-soarelui, sau tuber culi de nap porcesc, sau frunze de şapte-degete şi/sau mentă, sau fructe de măceş, sau fructe de păducel şi/sau mentă), pomuşoare (zmeură, cătină-albă sau răchiţele), cereale (ovăz sau orz), zahăr şi bacterii acidolactice. Ingredientele compoziţiei sunt luate în următorul raport, % masă: bază hidrică 65 70; cereale 3 8; plante medicinale 1 2; pomuşoare 8 12; zahăr 3 8 şi bacterii acidolactice 1 5.

Procedeul de preparare a băuturii nealcoolice fermentate prevede pregătirea mustului constituit din bază hidrică, cereale, pomuşoare, plante medicinale, zahăr şi maia, fermentarea lui, maturarea, separarea lichidului de precipitat şi оmbutelierea.

Fermentarea se efectuează timp de 40 48 ore la temperatura de 25 30 ºC in prezenţa bacteriilor acidolactice, iar maturarea se efectuează timp de 7 10 zile la temperatura de 2 4 ºC.

Procedeul de preparare a concentratului de băutură nealcoolică fermentată prevede pregătirea mustului constituit din bază hidrică, cereale, pomuşoare, zahăr şi bacterii acidolactice, fermentarea lui pînă la pH 3,5 4,0, maturarea, separarea lichidului de precipitat, concentrarea termică în vid pînă la conţinutul substanţelor solide de 65% şi оmbutelierea.

Rezultatul constă în obţinerea băuturii cu proprietăţi profilactice specifice, sporirea conţinutului de substanţe biologic active în băutură şi în mărirea termenului de păstrare a concentratului.

Revendicări: 8

Procedeu de obţinere a băuturilor alcoolice şi nealcoolice cu extract de spirulină

C 12 G 1/100, 1/06;

A 23 L 2-00, 2/02, 2/38

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a băuturilor alcoolice şi nealcoolice.

Este cunoscut procedeul de fabricare a băuturii alcoolice "Aseli" care conţine: preparat biologic din drojdii de bere, macerat de germeni de malţ, macerat de păpădie, suc de struguri, suc de sfeclă etc. in scopul ameliorării calităţilor tonifiante şi curative ale băuturii. Dezavantajele acestei băuturi sunt: procesul tehnologic de fabricare complicat, insuficienţa curativă a băuturii, precum şi calităţile organoleptice joase ale produsului finit [1].

Preview document

Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 1
Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 2
Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 3
Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 4
Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 5
Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 6
Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 7
Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 8
Procedeu de Obținere a Băuturilor Alcoolice și Nealcoolice cu Extract de Spirulină - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Procedeu de Obtinere a Bauturilor Alcoolice si Nealcoolice cu Extract de Spirulina.doc

Ai nevoie de altceva?