Produse Tip Fast Food

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Produse Tip Fast Food.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 35 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Produse de tip fast food 2
Cap.I Scurt istoric 2
Cap.II Industria serviciilor alimentare 3
2.1 Aspecte economice şi managementul în procesarea alimentelor 4
2.2 Modificările tehnologice în industria serviciilor alimentare 9
Cap.III Proprietăţilele unor produse tip fast food 13
3.1 Procedee de obţinere a produselor şi semifabricatelor tip “fast food” 16
3.2 Tehnologia preparatelor fast food 17
Cap. IV Tehnologia obţinerii produselor de tip “hamburger” 22
4.1. Descrierea fluxului tehnologic 22
4.2 Ingredientele utilizate în procesul de preparare al hamburger-ilor comercializaţi în restaurantele tip fast food 22
4.3. Materiile prime şi auxiliare necesare obţinerii produselor din carne tocată tip “hamburger” 23
4. 4. Operaţiile şi parametrii fluxului tehnologic pentru realizarea produselor de tip “hamburger” 29
4.5. Transformări ce au loc în timpul procesului tehnologic al preparatelor tip “hamburger” 32
Bibliografie 35

Extras din document

PRODUSE DE TIP FAST FOOD

CAP.I SCURT ISTORIC

Restaurantele de tip Fast food şi Snack Bar se definesc ca fiind un loc în care se poate servi prânzul, cafeaua, sanck-uri şi sandwich-uri, într-un timp relativ scurt – spre exemplu în pauza de masă de la locul de muncă, în campusuri universitare, colegii sau alte centre de învăţământ, dar şi în drum spre casă etc.

Din studiile de specialitate şi cercetările efectuate cu privire la prima menţiune tipărită despre hamburger a fost făcută în anul 1884, când în Boston Evening Journal a fost amintit un produs denumit “hamburg steak”. Termenul de “Hamburger” se crede că a apărut pentru prima dată pe lista de meniu în anul 1834 în restaurantele “Delminico’s” din New York. In anii 1890 termenul de “hamburg steak” se referea la o bucată de carne de vită (măcinată în prealabil şi frăgezită mai bine chiar decât o bucată de pateu). In cartea domului Rorer, numită “Mrs. Rorer’s New Cook Book” (1902) produsul “Hamburg steak” este descris ca fiind o chiflă formată din carne de vită măcinată şi amestecată cu ceapă şi piper – definiţie relativ apropiată cu cea hamburger-ului de astăzi.

Incepând cu anul 1912 – chifteaua de carne de vită măcinată şi condimentată a fost servită în brioşi şi, conform Dicţionarului American de Argouri Americane (“The American Dictionary of American Slang”) sufuxul “burger” era definit ca fiind <<orice sandwich cald care conţinea o chiflă sau un brioş, adesea prăjit şi preparat cu multe condimente >>. Firma “White Castle” adeschis primul lor restaurant tip “hamburg stand” în anul 1921, în localitatea Wichita din statul Kansas şi popularitatea acestor produse a crescut odată cu obişnuinţa americanilor de a cumpăra hamburger-i şi a-i consuma pe drum. In anul 1950 lanţul de restaurante McDonald’s a început să se dezvolte, sporind numărul competitorilor şi popularitatea acestor produse deosebit de apreciate.

Conform statisticilor americanii consumă trei hamburgeri în fiecare săptămână de persoană! Numărul acestora se ridică la un consum de 38 bilioane bucăţi de hamburgeri per an, sau 59% din totalul sandwich-urilor consumate.

Food and drink (mâncăruri şi băuturi). Standurile cu hamburgeri tip McDonald şi-au găsit începutul încă din anul 1940, într-un loc tip “drive – in opened” (loc neacoperit, în aer liber, în care se poate merge cu maşina) situat lângă Pasadena – California, în apropierea unui cinematograf şi a unui teatru având ca patroni (manageri) pe Richard şi Maurice McDonald din Glendora - SUA (după “The People’s Chronology”, 1996).

CAP. II INDUSTRIA SERVICIILOR ALIMENTARE

Restaurantele tip fast food au fost din totdeauna un mod de viaţă al americanilor. In anul 1951 Robert O. Peterson, proprietarul unor reţele de restaurante - locale, a dezvoltat un restaurant prin care se putea trece cu maşina, numit “Jack in the box” – pentru prima dată în California, Texas şi apoi în Arizona, SUA. Restaurantele tip “Jack in the box” aveau ca specific un clawn care zâmbea, numit Jack. Acesta saluta şoferii şi prelua comenzile printr-un difuzor (cu două căi de apelare) instalat în casca de pe capul lui Jack. De-a lungul anilor operaţiunile afacerii “Jack in the box” au avut numeroase denumiri şi forme inclusiv “Food – Maker Incorporation”, 1968 (Internet, 1999).

Din citările bibliografice afăm că restaurantele McDonalds au început să se remarce pe piaţa business-urilor şi astfel încetul cu încetul au devenit cele mai mari companii tip fast food pe plan mondial. Maşinile, utilajele şi instalaţiile tehnologice de preparat produsul tipic restaurantelor McDonald’s – denumit Milkshake a fost comercializat de Raymond A. Kroc în 1952 şi datorită faptului că a fost imediat acceptat şi preferat de consumatori, produsul a ajuns să concureze cu hamburger-ul Californian (după “The People’s Chronology”, 1996).

Astfel au luat naştere restaurantele cu autoservire pe care fraţii McDonald le-au deschis şi le-au denumit după numele lor. Din 1948 restaurantele McDonalds au introdus şi instalat – pentru prima dată – lămpi cu infraroşu pentru păstrarea cartofilor prăjiţi (aşa numiţii “french fries”) calzi - “The People’s Chronology”, 1996.

Primul restaurant McDonald’s din India, deschis destul de recent, doar în 1996, a fost singurul McDonald din lume în care nu se serveşte carne de vită – datorită religiei Hindu, religie adoptată în acestă ţară. Echivalentul indian al unui BigMc este Maharajah Mac – preparat din carne de oaie sau berbec (după “The World Almanac and Book of Facts”, 1997).

In 1954, James McLamore a deschis primul restaurant ce comercializa Burger King în Miami, SUA. Tot în 1954, un comerciant de echipamente şi instalaţii cu utilizare în industria alimentară – Ray Kroc – a vizitat restaurantul fraţilor McDonald tip drive-in şi a impus stilul francez bazat pe calitate, servire, curăţenie şi preţ. In acelaşi an, Colonel Sanders a avut un mare succes cu vânzarea reţetei proprii de preparate pe bază de pui în aproape toate restaurantele independente.

2.1 ASPECTE ECONOMICE ŞI MANAGEMENTUL ÎN PROCESAREA ALIMENTELOR

In Statele Unite ale Americii, la ora actuală sunt mai mult de 300.000 de restaurante de tip fast food. Fiind convenabile, practice şi rapide ele sunt foarte populare. Fast food-urile au devenit o parte importantă a stilului de viaţă american, foarte agitat dealtfel.

Fisiere in arhiva (1):

  • Produse Tip Fast Food.doc