Produsele din Cacao si Ciocolata Destinata Consumului Uman

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Produsele din Cacao si Ciocolata Destinata Consumului Uman.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Thierheimer Walter

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

CAP.1. CACAO, ISTORIA CACAO PAG.2
CAP.2. CONŢINUTUL BOABELOR DE CACAO PAG.4
CAP.3. CIOCOLATA, ISTORIA CIOCOLATEI, DEFINIŢIE PAG.4
CAP.4. DENUMIREA COMERCIALĂ, DEFINIŢIE ŞI CARACTERISTICI PAG.7
CAP.5.ETICHETAREA ŞI MARCAREA PAG.9
CAP.6. DEPOZITAREA CIOCOLATEI PAG.11

Extras din document

NATURA, CONŢINUTUL,ORIGINEA, FABRICAREA, ETICHETAREA ŞI MARCAREA PRODUSELOR DIN CACAO ŞI CIOCOLATĂ DESTINATE CONSUMULUI UMAN

CAP. 1. Cacao, istoric cacao

Cacao- este denumirea seminţelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) care după uscare se macină sub formă de pulbere.

Denumire de cacao provine din limba aztecă cacahuatl denumire care a fost preluată de spanioli.

Cacao este un produs de export important a numeroase ţări în curs de dezvoltare. Cacao este materia primă principală pentru obţinerea de ciocolată.

Istoric cacao

In Puerto Escondido Honduras, America Centrală descoperirile arheologice au găsit vase cu teobromină ce datează din anii 1100 î.Hr. substanţa fiind un extract din seminţe cacao care se folosea la producerea unor băuturi alcoolice. Aztecii cunosc arborele de cacao considerat sfânt (darul zeului Quetzalcoatl) din secolul XIV. Băutura alcoolică preparată din fructele de cacao fermentate era provenită dintr-un amestec de apă, cacao, porumb, vanilie şi piper. Boabele de cacao serveau şi ca monedă la azteci. Conchistadorii spanioli descoperă repede valoarea aurului brun, ei găsesc 25 000 de chintale de cacao în încăperile tezaurulului lui Montezuma (un sclav costa 100 de boabe de cacao). Prin creşterea consumului de cacao în Europa se vor extind şi plantaţiile de cacao în colonii.

Ţările mai importante producătoare de cacao

Ordinea ierarhică a pruducătorilor de cacao în anul 2006:

Ţara Producţia în tone

Indonezia

450.000

Ghana

380.000

Brazilia

175.000

Ecuador

88.000

Republica Dominicană

50.000

Malaysia

48.000

Columbia

48.000

Fructe de cacao

CAP. 2. CONTINUTUL BOABELOR DE CACAO

Seminţele de cacao conţin teobromină, cofeină şi salsolinol. Teobromina este un stimulent moderat dar de durată al SNC Cofeina care este un stimulant mai puternic dar se găseşte într-o cantitate mai redusă. Acţiunea alsolinolului nu este încă clarificată. Cert este că deja în cantităţi reduse de cacao apare un efect de exaltare, euforie psihică explicată prin creşterea concentraţiei sanguine a serotoninei.

Cardiologii elveţieni şi americani numesc ciocolata amăruie ce are un procent de 70 % cacao ca „aspirina dulce” ce reduc afecţiunile cardiace şi reduce incidenţa trombozelor. Oamenii de ştiinţă apreciază efectul pozitiv antioxidant al substanţei. De asemenea se constată efectul pozitiv al flavonelor din cacao cu scăderea depunerilor pe pereţii vaselor de sânge. La personele sănătoase consumatoare de cacao s-a observat o încetinire a fenomenului îmbătrânire prematură a pielii şi reducerea clară a incidenţei bolilor cardiovasculare.

CAP. 3.CIOCOLATA, ISTORIA CIOCOLATEI, DEFINITIE

Ciocolata este produsul obtinut din produse de cacao si zaharuri care, contin minimum 35% substanta uscata totala de cacao si care include minimum 18% unt de cacao si minimum 14% substanta uscata de cacao fara grasime.

La fabricarea produselor din ciocolata pot fi adaugate grasimi vegetale, altele decat untul de cacao.Procentul adaugat de grasimi vegetale este de maximum 5% dupa produsul finit, dupa scaderea din masa totala a celorlale ingrediente fara a reduce, continutul minim de unt de cacao si continutul total de sunbstanta uscata de cacao.

Fisiere in arhiva (1):

  • Produsele din Cacao si Ciocolata Destinata Consumului Uman.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ,,TRANSIVANIA” BRAŞOV FACULTATEA DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ ŞI TURISM