Recenzie The Coffee Book

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2818
Mărime: 22.25KB (arhivat)
Publicat de: Mirabela Dobre
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anca Atanase
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI FACULTATEA DE COMERŢ

Cuprins

  1. Partea I- Generalităţi-Istoria Cafelei
  2. Partea a II-a Prelucrarea boabelor
  3. Partea a III-a Cafeaua şi sănătatea

Extras din referat

Introducere

Nina Luttinger şi Gregory Dicum sunt doi consultanţi financiari din Statele Unite ale Americii,având o pasiune comună şi anume literatura, în special cea legată de mediu şi mâncare.Amândoi au mai scris pentru numeroase publicaţii,iar totul a început cu “The Coffee Book” în 1999, o carte de real succes, ce a adunat multe cronici pozitive din partea criticilor.Au mai colaborat la o singură carte “Window Seat: Reading the Landscape from the Air" (Chronicle Books; 2004).

“The Coffee Book” reprezintă o carte antrenantă şi informativă ce redă imaginea celui mai valoros produs al comerţului internaţional(după petrol).Cartea oferă informaţii preţioase, începând cu prima referinţă a cafelei(secolul IX) şi continuând cu perioada modernă si modificările acesteia, precum şi explicarea procesului de cultivare, prelucrare şi fabricare.

Partea I-Generalităţi-Istoria cafelei

La începutul acestui capitol aflăm despre istoria cafelei că este la fel de bogată ca însăşi cafeaua, datând de mai mult de 1000 de ani. În occident, istoria cafelei începe cu trei secole, dar în Orientul Mijlociu ea este consumată de toate păturile sociale încă din vechime.

Prima referinţă la cafea datează din secolul al IX-lea, dar cu mult înainte existau legende arabe despre băutura misterioasă şi amară cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Mării Roşii din Africa. La început cafeaua era considerată aliment şi nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amestecarea cu grăsime animală obţineau o pastă pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

Începând cu anul 1000 e. n., renumitul tămăduitor Avicenna, administra cafea pe post de medicament. Etiopienii obţineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apă a boabelor uscate.

Multe scrieri consideră cafeaua originară din regiunea Kaffa, Etiopia. De aici, a fost răspândită şi cultivată de către arabi în Yemen. Prima cafea purta numele portului arab la Marea Roşie, Al Mukkan (Mocca). Devine faimoasă datorită faptului că era singurul loc din lume unde se găsea. Odată cu deschiderea canalului Suez, portul principal pentru peninsula Araba devine Aden. De aici pleacă spre toate zările.Turcii au introdus cafeaua în 1453 la Constantinopol, dar primul magazin s-a deschis abia în 1475, numit Kiva Han.

În Europa, cafeaua pătrunde la 1500 prin porturile Alexandria şi Smyrna. Olandezii încep cultivarea cafelei în coloniile Batavia şi Java, francezii în Martinica şi Antile, englezii, spaniolii şi portughezii în Asia şi America.În 1727 cafeaua ajunge în Brazilia unde începe să fie cultivată pe suprafeţe din ce în ce mai mari.Devine în scurt timp una dintre resursele economice principale ale ţării.La 1773 cafeaua este proclamată băutura naţională a Statelor Unite ale Americii.În 1822, în Franţa, este construit primul aparat pentru cafea expresso.Hills Bros, la 1900 începe ambalarea în vid.

Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultivă în scopuri industriale următoarele tipuri de cafea : cafeaua Arabica; cafeaua Robusta; cafeaua Liberica şi cafeaua Maragogype.

-CAFEAUA ARABICA ,originară din Africa(Abisinia) este cea mai apreciată şi mai răspândită specie de cafea. Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa, de fapt ea este cea mai cultivată specie şi este deosebit de preţuită pentru cireşele sale de calitate superioară, de formă alungită şi culoare verde - albăstruie.

Cafeaua arabica are nevoie de soluri bogate în minerale şi o temperatură de aproximativ 20 grade C şi creşte la o altitudine de peste 600 m.

Cafeaua cu tărie medie este obţinută în exclusivitate din varietăţi ale soiului arabica, provenite din America Centrală şi de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Excepţie face Brazilia, întrucât varietăţile de arabica braziliene au o aroma mai puţin rafinată.

-CAFEAUA ROBUSTA este originară din bazinul Congo, creşte mai rapid şi este mult mai rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia. Cafeaua robusta, spre deosebire de cafeaua arabica, care este pretenţioasă la condiţiile climatice, se adaptează uşor climatului sever, este rezistentă la boli şi dăunători. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu - gălbuie. Cafeaua robusta are un gust neutru, este mai puţin aromată decât arabica şi este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.

- CAFEAUA LIBERICA este originară din Africa, Liberia, are de asemenea o creştere rapidă şi o rezistentă bună la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20-25 grade C. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie şi culoare de la brună la galbena.Calitatea acestei specii de cafea este mediocră.

-CAFEAUA MARAGOGYPE este un hibrid rezultat prin încrucişarea speciilor de arabica şi liberica, exceptând dimensiunile boabelor, el a păstrat caracteristicile speciei arabica, randamentul acestui arbust este totuşi inferior şi cultura sa este extrem de împrăştiată (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi chiar Java), la altitudine variind între 600 şi 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verde.

Preview document

Recenzie The Coffee Book - Pagina 1
Recenzie The Coffee Book - Pagina 2
Recenzie The Coffee Book - Pagina 3
Recenzie The Coffee Book - Pagina 4
Recenzie The Coffee Book - Pagina 5
Recenzie The Coffee Book - Pagina 6
Recenzie The Coffee Book - Pagina 7
Recenzie The Coffee Book - Pagina 8
Recenzie The Coffee Book - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Recenzie The Coffee Book.doc

Ai nevoie de altceva?