Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7893
Mărime: 44.64KB (arhivat)
Publicat de: Florin Carp
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Pagina de garda 1
  2. Cuprins 2
  3. I. Obiective urmarite 3
  4. II. Rezumat 3
  5. III. Carnea ca materie prima si caracteristicile ei 3
  6. IV. Principiile conservarii carnii 7
  7. V. Conservarea carnii prin sarare 8
  8. VI. Rolul sarii in alimentatie 12
  9. VII. STUDIU DE CAZ I:Procesul de
  10. reducere a nivelului de sare in produsele din carne 17
  11. VIII. STUDIU DE CAZ II: Studiul
  12. posibilitatii de înlocuire a clorurii de sodiu cu clorura de potasiu in produsele mezeluri fierte – aspecte senzoriale. Caracteristici si sanatate. 19
  13. IX. Referinte utilizate 21

Extras din referat

I. OBIECTIVE URMARITE

Aplicarea de metode noi pentru gasirea de solutii noi la problemele de sanatate cu care se confrunta o parte a populatiei in momentul actual. Completarea cunostintelor dobandite din domeniul prelucrarii carnii cu metode de conservare si de prelucrare a carnii, grefate pe cunoasterea structurii tesuturilor si a compozitiei chimice a acestora.

II. REZUMAT

Pentru intelegerea fenomenelor ce apar pe parcursul tehnologiilor de conservare a carnii s-a impus descrierea compozitiei diferitelor tesuturi principale si insotitoare.

Metodele de conservare a carnii s-au prezentat in raport cu actiunea indreptata asupra controlului si supravegherii activitatii microorganismelor ce pot afecta irevesibil calitatile nutritive, respectiv trofinele din diferitele tesuturi.

III. CARNEA CA MATERIE PRIMA SI CARACTERISTICILE EI

Prin carne se intelege musculatura striata a scheletului cu toate tesuturile cu care vine in legatura naturala. Celelalte parti comestibile din corpul animalelor poarta denumirea de subproduse (picioare, urechi, burta etc.) si de organe (limba, ficat, creier, inima, rinichi, splina, pulmon etc.).

In abator carnea se obtine sub forma de sferturi de carcasa pentru bovine, jumatati de carcasa cu sau fara slanina pentru porcine, carcase intregi eviscerate pentru ovine, carcase intregi eviscerate sau neeviscerate pentru pasari. De la abator carnea se preia in stare calda (pentru bradt) zvantata sau refrigerata.

Structura carnii

Din punct de vedere morfologic carnea cuprinde mai multe tesuturi ca: tesut muscular striat, tesut conjunctiv, tesut adipos, tesut osos, vase sanguine si nervi.

Raportul cantitativ al acestor tesuturi determina calitatea si valoarea alimentara a carnii, precum si prelucrarile la care se preteaza.

a. Tesutul muscular este deci tesutul predominant din carne. Acest tesut este format din celule specializate in vederea asigurarii miscarii corpului, numite fibre musculare, care la animalele tinere sunt mai fine. Grupele de fibre sunt unite intre ele prin tesut conjunctiv, in fascicule musculare care la randul lor prin unire formeaza muschii. Muschii sunt acoperiti cu membrane de tesut conjunctiv. La capete muschiul se subtiaza, iar fibrele musculare se continua cu fibre tendinoase, de forma unor fasii rezistente, prin care muschiul se prinde de oase, cartilage sau diverse organe pe care le pune in miscare.

Fibrele musculare sunt alcatuite din: miofibrile, in compozitia carora intra miozina si actina, reprezentand circa 53% din totalul proteinelor; plasma musculara formata din miogen, mioalbumina, globulina si mioglobina reprezentand, in total, circa 37% din totalul proteinelor; membrana (sarcolema) formata din colagen si elastina reprezentand circa 10% din totalitatea proteinelor fibrei; nucleul diformat din nucleoproteide.

b. Tesutul conjunctiv formeaza membranele care acopera muschiul (fascii, aponevroze) si care trimit pereti despartitori intre fasciculele si fibrele musculare precum si tendoanele si ligamentele care leaga oasele intre ele, peretii vaselor etc.

Tesutul conjunctiv este format din scleroproteine- colagen si elastina- care se afla in fibrele musculare in proportie de circa 2% din totalul fibrei, iar muschiul intreg in proportie de pana la 12%, in unele parti ale carcasei depasind 20%.

Colagenul este o substanta proteica insolubila si nedigestibila; prin prelucrari termice pana la 1000 C, in prezenta apei, el se hidrolizeaza transformandu-se in gelatina care este solubila si digestibila.

c. Tesutul adipos este o forma modificata a tesutului conjunctiv care ia nastere prin transformarea celulelor conjunctive in celule adipoase in care se acumuleaza grasime.

d. Tesutul osos este tesutul de sprijin al musculaturii, fiind format dintr-o substanta fundamentala -; oseina- care este impregnata cu saruri minerale ce dau tesutului consistenta rigida.

Oasele crude, asa cum rezulta in productie, au urmatoarea compozitie chimica: apa 40%, grasime 16%, substante proteice (oseina)) 12%, saruri minerale 32%. Dintre sarurile minerale ponderea cea mai mare o au carbonatul si fosfatul de calciu.

Compozitia chimica a carnii

Compozitia chimica a carnii este in functie de proportia diferitelor tesuturi variind, in cadrul aceleiasi specii, dupa starea de ingrasare, varsta, sex si rasa, asa dupa cum rezulta si din tabelul nr.20.

Valoarea alimentara a carnii nu este determinata numai de numarul de calorii ci, in primul rand, de albumina digestibila si de calitatea aminoacizilor. Este foarte cunoscut faptul ca nu toti amino-acizii pot fi sintetizati de organismul omenesc; acei ce nu sunt sintetizati de organism sunt denumiti amino-acizi esentiali si trebuie introdusi in organism prin alimentatie.

In afara de vitaminele mentionate, in carne si organe se mai gasesc si vitaminele C, A, D si E si anume: in carnea de bovine se gasesc pana la 10 mg/100 g vitamina C, 0,02 mg/100 g vitamina A, 6 mg/100 g vitamina E si 13,2 U.I. vitamina D; ficatul contine 37,5 mg/100 g vitamina C, 15 mg/100 g vitamina A, 50 mg/100 g vitamina E si pana la 50 U.I vitamina D. In cursul lucrarii este aratata influenta pe care o au unele procese de prelucrare asupra vitaminelor.

Din punct de vedere alimentar o deosebita importanta o prezinta si proprietatile organoleptice ale diferitelor carnuri, in special aroma. Aceasta este data de substantele volatile specifice grasimii, precum si de substantele extractive ale tesutului muscular, in special de bazele purinice. Intre substantele de aroma se considera ca facand parte si aldehidele, eterii si acizii cu molecula mica. Carnea de pasare, fiind mai bogata in substante extractive decat carnea de porc, are o aroma specifica mai pronuntata. Aroma specifica a supei de gaina a fost demonstrata ca fiind determinata de unii compusi care contin grupa carbonil.

Importanta grasimii este data de punctul de topire, care cu cat este mai apropiat de temperatura corpului, cu atat este mai bine utilizata de organism. Din acest punct de vedere primul loc il ocupa grasimea de pasare, apoi grasimea de porc si in cele din urma cea de bovine si ovine.

Preview document

Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 1
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 2
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 3
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 4
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 5
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 6
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 7
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 8
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 9
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 10
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 11
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 12
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 13
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 14
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 15
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 16
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 17
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 18
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 19
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 20
Reducerea conținutului de sare în produsele din carne - mezeluri - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Reducerea Continutului de Sare in Produsele din Carne - Mezeluri.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Piața cărnii în România

Capitolul I . Caracterizarea merceologică generală a cărnii şi a produselor de prelucrare 1.1. Caracterizarea merceologică generală a cărnii...

Dieta unei Femei Însărcinate în Luna a V-a

Capitolul I. Femeia insărcinată in luna a V a 1.1 Importanţa alimentaţiei Dacă te-ai hotărât să ai un copil sănătos este bine să iei din timp...

Apa în sistemele biologice

APA Apa este substanţa chimică cea mai larg raspândită pe glob, ocupând cca. 70% din suprafaţa planetei. Organismele vii au, de asemenea, un...

Hipertensiunea Arterială - Cauze și Tratamente

INTRODUCERE Hipertensiunea arteriala este o boala a sistemului circulator sanguin. Aceasta boala este frecvent intalnita la persoanele de varsta a...

Produse Alimentare Semipreparate din Soia

Introducere În industria de soia ponderea produselor semipreparate au avut o evoluţie crescătoare în raport cu totalul produselor comercializate...

Nitriții

1. CONSIDERAŢII GENERALE Nitratul (NO3) este un anion anorganic rezultat din oxidarea azotului. Este nutrientul esenţial al sintezei proteinelor...

Apa în sistemele biologice

1.Introducere ~Apa este originea si matricea vietii~( Albert Szent). "Apei - a spus marele Leonardo - i-a fost data puterea magica de a deveni...

Aviselect - studierea proceselor tehnologice de fabricare a produselor și semifabricatelor alimentare, liniilor complexe de aparate și utilaje

1.Caracteristica generala a întreprinderii de prelucrare a cărni. 1.1.Istoria întreprinderii Unitatea economică pe care o reprezentăm este...

Ai nevoie de altceva?