Rolul Sistemelor de Alimentare a Animalelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Rolul Sistemelor de Alimentare a Animalelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 0 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domenii: Industria Alimentara, Agronomie

Extras din document

Sistemul rational de alimentatie a animalelor are un rol determinant in cresterea productiei si a eficientei economice.Fiind ca totalul cheltuielilor de productie in zootehnie cu furajele detin intre 50-80% organizarea stiintifica a intregi activitati de producere si utilizare a furajelor este conditia principala de obtinere a unor productii ridicate si a profitului in unitatile zootehnice.

Factorii principali care influenteaza costul produselor animale sunt randamentul mediu pe animal si costul furajelor.

Calculul necesarului de furaje in ferme sau complexe zootehnice se face in functie de normele de furajare stiintifica;potentialul productiv alanimalelor;randamentele medii planificate;particularitatile fiziologice ale animalelor.Calculul se face pe speci si categori de animale,pe luni,trimestre,perioade de stabulatie sipasunat.

Optimizarea ratiilor furajere asigura fundamentarea economica a siatemului rational de hranire a animalelor. Ratia optima pe animal si pe zi furajata reflecta necesarul cantitativ si calitativ de nutreturi, pe sortimente care asigura realizarea productiei planificate de costul minim al furajelor . In stabilizarea acesteia de capacitate productiva a animalelor si de conditile existente pentru a produce cele mai ieftine furaje. pentru optimizarea ratiilor furajere sa utilizeaza metode-normativ-consructive si programarea liniara.

Organizarea bazei furajere in unitatile agricolenecesita masuri tehnice si economice care sa conduca la valorificarea superioara la resurselor locale si la asigurarea intregului necesar de furaje. In acest scop sunt necesare urmatoarele masuri ma importante: inventarierea tuturor resurselor furajere, inclusiv a subproduselor si stabilirea valorii nutritive a acestora; fundamentarea economica a tehnologiilor de cultivare,recoltare si preparare a furajelor; intocmirea balantei furajelor, optimizarea structurii culturilor furajere.

Balabta furajelor stabileste necesarul de furaje pe specii si categorii de animale pe perioade ale anului, pe sortimente de furaje si pe surse de aprovizionare.

Balanta furajelor poate fi calculata in unitati fizice pe grupe si sortimente de furaje sau in unitati conventionale(unitati nutritive,proteina bruta etc...). In vederea asigurari eficentei economice a culturilor furajere, structura acestora trebuie corelata cu structura efectivului de animale, cu necesarul total de furaje si cu eficienta economica realizata la 100 ha cultivate cu furaje. Functia de optimizat, in acest caz, poate fi obtinuta maximului U.N si P.D la 100 ha, cu costuri minime. Modelul economico-matematic de optimizare a structurii culturilor este de acelasi tip ca si in cazul optimizarii culturilor de camp.

Hrana animalelor:

In intreaga lume, productia anuala de hrana de animale depaseste 4 bilioane de tone, din care 550 milioane tone sunt nutreturi. Proportia cea mai mare de din cele 4 bilioane de tone de hrana pentru animale este folosita de micii fermierice se dezvolta. Este o crestere continua in cererea de produse animaliere, mai ales pentru cele din pasari domestice si porc. Productia globala de produse animaliere va creste impresionant in urmatorii 20 de ani. Cresterea cererii de produse animaliere sugereaza o crestere ulterioara in cererea de hrana pentru animale , nu doar de cereale ci si de alte surse de hrana si mai ales de proteine. Intr-adevar, chiar si in tarile dezvoltate, tendinta din ultimii 50 de ani a fost de diversificare a surselor de hrana folosite. In acelasi timp, se observa o crestere a interesului public in privinta contaminarii si a sanatatii, a cererii pentru siguranta, reguli si identificare.

Hranirea animalelor in tarile in curs de dezvoltare: Folosirea la maxim a masei biologice in dieta animalelor. Mai multe tari in curs de dezvoltare , mai ales cele situate la tropice, au avantajul ca produc multe bio-mase . Animalele rumegatoare pot folosi materiale fibroase, care altfel ar fi pierdute (resturi din recolte, frunze de copac). In acest fel nu concureaza cu oamenii sau animalele monogastrice. Acesta bio-masa este destul de ieftina si reprezinta cea mai economica sursa de hrana pentru rumegatoare, si este si o sursa de hrana la care micii fermieri pot avea acces usor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Sistemelor de Alimentare a Animalelor.doc

Alte informatii

Organizarea sistemului de alimentare a animalelor cantitatea de furaje necesara hraniri animalelor rasi de bovine etc.