Servirea Vinului Alb

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 8989
Mărime: 316.51KB (arhivat)
Publicat de: Sever Adam
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. I. ARGUMENTUL TEMEI
  2. II. CONTINUTLU PROPRIU-ZIS AL TEMEI
  3. 1. Sortimente de vinuri albe
  4. 2. Pregatirea salonului in vederea servirii vinului alb
  5. 3. Generalitati si particularitati ale vinului alb
  6. 4. Podgoriile Romaniei
  7. 5. Servirea vinului alb:
  8. A) Primirea consumatorilor;
  9. B) Servirea vinului alb;
  10. C) Intocmirea notei de plata;
  11. D) Despartirea de consumatori;
  12. 6. Asocierea vinului alb cu preparate
  13. 7. Variante de meniuri
  14. 8. Concluzii
  15. III ANEXE
  16. 1. Imagini
  17. 2. Bibliografie

Extras din referat

I. ARGUMENTUL TEMEI “SERVIREA VINULUI ALB”

Istoria vitei-de-vie dateaza inca din timpurile biblice; Noe este primul primul cultivator si beneficiar (dar si prima victima) al vinului, despre care relateaza Geneza(9:20). In Grecia Antica vinul era consumat cu apa, consumul nediluat fiind considerat un semn de desfrau. Vinul se pastra in amfore de ceramic si in butoaie astupate cu carpe inmuiate in ulei, pentru a impiedica continuarea fermentatiei.

Romanii au plantat vita-de-vie pe tot teritoriul cucerit, acolo unde clima permitea; Africa de Nord, Spania, Galia, Britania, Iliria. In evul mediu, datorita nevoii de vin pentru serviciul comuniunii, cultivarea vitei-de-vie revine clericilor, iar obtinerea unor soiuri superioare se datoreaza eforturilor depuse de calugari si preoti. Geto-dacii erau harnici cultivatori de vita-de-vie si consumatori de vin pe masura, asa incat regele Burebista, sfatuit de marele preot Deceneu, dispune desfiintarea culturilor de vita-de-vie. In ciuda acestei masuri,vita-de-vie era foarte raspandita la sosirea romanilor in Dacia, acestia aducand noi sortimente si o tehnologie de taiere si vinificatie mai avansata.

Precaritatea mijloacelor de transport a determinat amplasarea si dezvoltarea unor podgorii de-a lungul albiilor unor rauri: Rinul, Loara, Garona.

Catre sfarsitul sec. al XVII-lea, a devenit comuna folosirea sticlelor si a dopurilor de pluta, o contributie in acest sens avand si Don Pierre Perignon(1638-1715), creatorul sampaniei. Podgoriile europene au fost infestate in 1863 de un daunator adus intamplator din America- phylloxera – care a distrus numai in Franta 1000000 de hectare de vie. Culturile au fost refacute prin altoirea unor soiuri rezistente la acest daunator, importate din California.

Desi avea drept rezultat o licoare savurata de-a lungul a mii de ani, procesul transformarii strugurilor in vin a fost explicat de abia pe la mijlocul sec al XIX-lea chimistul francez Louis Pasteur a descris procesul fermentatiei, ceea ce ajuta la mentinerea calitatii produsului prin stomparea procesului de fermentatie. Ulterior, metoda a fost denumita pasteurizare.

Pe teritoriul tarii noastre se afla 7 zone viticole ce includ aproximativ 40 de podgorii si numeroase centre viticole.

Dupa parcurgerea istoriei vitei-de-vie am descoperit evolutiile acesteia din timpurile biblice pana in ziua de azi. Astfel am aflat ca din ultimii ani oamenii nu se alimenteaza pur si simplu. Hranirea a devenit pentru om un act cultural, influentat de traditii, obiceiuri, nivel educational, gusturi si habitudini personale. Desi incercam sa ne hranim cat mai corect si mai stiintific, alimentatia este unul dintre cele mai subiective si mai personale gusturi ale lui homo sapiens. El manifesta preferinte clare si este predispus sa abuzeze de alimente cunoscute. Inca din Antichitate, medicii si filosofii au invatat sa pretuiasca triada alimentara vin-paine-untdelemn. Nu intamplator, graul si vita-de-vie urmaresc fiecare etapa a evolutiei civilizatiei umane, nu intamplator, pentru crestini, painea este trupul, iar vinul este sangele lui Iisus.

Un mare medic, membru al Academiei Franceze numeste vinul ca fiind al doilea aliment ca importanta, dupa paine.

Un alt medic celebru al Asociatiei medicilor Francezi, doctoral Ierebulet considera ca vinul va ramane ce a fost din totdeauna: un aliment de prim ordin si, in unele cazuri, un medicament valoros.

Toti medicii practicieni au sesizat valoarea tonica si stimulativa mai ales odata ce organismul inainteaza in varsta iar vitalitatea lui scade.

Vinul trebuie consumat pentru ca este sanatos, infinit mai potrivit decat berea sau vodka deoarece este un produs viu si natural, fiindca a bea vin nu este numai o desfatare dar si un act de cultura. Iar noi traim intr-o tara in care s-a nascut cultul vinului iar traditia noastra s-a legat de paine si vin cu vreo 5000 de ani inainte de prima liturghie. Pentru ca intr-o Europa unita limita democratiei in politicile agricole se trag intre tarile care produc vin si ceilalti, este firesc, din toate punctele de vedere sa ne asociem cu cei asemenea noua.

“In vino veritas” nu e o vorba pe care sa o spuna oricine ca sa-si etaleze rudimentele de latina ci este un adevar si un mod de viata.

Multi doctori renumiti recomanda vinul si il considera unul din importantele elemente ale unei alimentatii sanatoase si echilibrate. In acelasi considera ca o orientare ideala a oamenilor asupa vinurilor albe ar trebuii sa fie spre o Feteasca Regala sau o Mustoasa de Maderat cu conditia ca ele sa fie originale si vinificate cu raspundere.

Soiurile de struguiri albi fiind mai putin pretentioase sunt cultivate in multe din podgoriile romanesti, unde se obtin roade bogate dar si de calitate.

Pentru o masa memorabila cu prietenii, un vin alb suplu, baubil, nu foarte tare si greu, Ghardonnay de Oprisor sau Muscat Ottenel de Telna, sunt, fara indoiala, ideale. Insa un element important al mentinerii principalelor calitati ale vinului alb este temperatura la care este consumat. In prealabil vinul alb se serveste la temperaturi intre 100-120 C, la aceasta temperatura vinul pastrandu-si parfumul, rafinitatea, catifelarea si aroma vii.

Daca temperature vinului depaseste 120 C acesta se raceste, dar cu grija pentru a nu scadea la o temperatura mai mica de 70 C, existand astfel riscul de a-si pierde unele calitati.

Mi-am ales aceasta tema pentru a descoperii cat mai multe detalii despre provenienta, originea, calitatile si toate celelalte mistere ce se afla in spatele unei sticle de vin alb.

II. CONTINUTUL PROPRIU-ZIS AL TEMEI

II.1. Sortimente de vinuri albe

Aligotė

Este un soi de vin alb sec care este mult extins la noi, in special in podgoriile din Moldova, dar si in alte podgorii pe suprafete mici.

In podgoria Iasi vinul acesta are caracteristici care le depasesc pe cele ale vinurilor din acelasi soi, cultivate in alte podgorii.

Feteasca Alba

Soi de vin alb, sec si demisec, ramura a Fetestilor si coloana vertebrala a soiurilor romanesti autohtone. Este numit ca fiind fica celei negre intr-un trecut incert aparand printr-o mutatie spontana si fiind selectionata de viticultor. Este un soi semiaromat, extrem de placut, floral si delicat. Cand e vinificat in sec, in primul an de viata se asociaza perfect cu peste, pui sau aperitive din branza proaspata. Daca rest de zahar, merita maturate, in stejar si invechita la sticla, in ultima varianta adresandu-se perfect mancarurilor mai sofisticate si branzeturilor cu mucegai.

Preview document

Servirea Vinului Alb - Pagina 1
Servirea Vinului Alb - Pagina 2
Servirea Vinului Alb - Pagina 3
Servirea Vinului Alb - Pagina 4
Servirea Vinului Alb - Pagina 5
Servirea Vinului Alb - Pagina 6
Servirea Vinului Alb - Pagina 7
Servirea Vinului Alb - Pagina 8
Servirea Vinului Alb - Pagina 9
Servirea Vinului Alb - Pagina 10
Servirea Vinului Alb - Pagina 11
Servirea Vinului Alb - Pagina 12
Servirea Vinului Alb - Pagina 13
Servirea Vinului Alb - Pagina 14
Servirea Vinului Alb - Pagina 15
Servirea Vinului Alb - Pagina 16
Servirea Vinului Alb - Pagina 17
Servirea Vinului Alb - Pagina 18
Servirea Vinului Alb - Pagina 19
Servirea Vinului Alb - Pagina 20
Servirea Vinului Alb - Pagina 21
Servirea Vinului Alb - Pagina 22
Servirea Vinului Alb - Pagina 23
Servirea Vinului Alb - Pagina 24
Servirea Vinului Alb - Pagina 25
Servirea Vinului Alb - Pagina 26
Servirea Vinului Alb - Pagina 27
Servirea Vinului Alb - Pagina 28
Servirea Vinului Alb - Pagina 29
Servirea Vinului Alb - Pagina 30
Servirea Vinului Alb - Pagina 31
Servirea Vinului Alb - Pagina 32
Servirea Vinului Alb - Pagina 33
Servirea Vinului Alb - Pagina 34
Servirea Vinului Alb - Pagina 35
Servirea Vinului Alb - Pagina 36
Servirea Vinului Alb - Pagina 37
Servirea Vinului Alb - Pagina 38
Servirea Vinului Alb - Pagina 39
Servirea Vinului Alb - Pagina 40
Servirea Vinului Alb - Pagina 41
Servirea Vinului Alb - Pagina 42
Servirea Vinului Alb - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Servirea Vinului Alb.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Creșterea vânzărilor - mijloc de creștere a profitabilității firmei Vincon Vrancea

CAPITOLUL I CRESTEREA VÂNZARILOR  MIJLOC DE CRESTERE A PROFITABILITATII FIRMEI Desfacerea are ca obiectiv principal vânzarea produselor din...

Tehnologia produselor alimentației publice

“Sosurile baza bucatariei moderne” Introducere Sos se numeste componentul adaugator al bucatelor,caracterizat prin consistenta...

Piața vinurilor

Capitolul I: EXPRESIVITATEA COMUNICAŢIONALĂ A BRANDULUI 1.1. Consideratii generale privind brandul Etimologia cuvântului: “brand” vine din Old...

Activitatea de deservire a clienților în alimentația publică

1. FORME SPECIALIZATE DE DESERVIRE A CLIENTILOR Experienta acumulata pina in prezent in diferite unitati de alimentatie publica, in functie de...

Organizarea și tehnica servirii mesei de revelion

1.Mese festive-generalitati Mesele festive sunt organizate in timpul pranzului,dupa-amiaza sau seara,pentru sarbatorirea unor evenimente mai...

Marketing - Un Nou Produs de Vin

1.1 Scurt istoric Piata vinului este o piata matura afecatata puternic de evolutiile favorabile sau defavorabile determinate de obisnuintele...

Analiza activităților de marketing la nivelul firmei SC Delice SRL Focșani

INTRODUCERE Vinul în existenţa umană Din timpuri străvechi, vinul a fost integrat în existenţa umană. Alături de pâine şi untdelemn, el face...

Tehnica servirii vinului

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Cultura viţei de vie şi vinului Istoria viei şi a vinului (scurtâ prezentare) Vinul este una dintre...

Ai nevoie de altceva?