Siropul de Catina

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Siropul de Catina.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Capitolul 1.COMPOZITIA CHIMICA SI VALOAREA NUTRITIVA A SIROPULUI DE CATINA
1.1.Generalitati 3
1.2.Descrierea materiilor prime si auxiliare 4
1.2.1.Compozitia chimica si valoarea nutritiva a catinei 5
1.4. Importanta siropului de fructe pentru sanatate 9
Capitolul 2.TEHNOLOGIA DE OBTINERE A SIROPULUI DE CATINA
2.1. Schema tehnologica a siropului de catina 10
2.2. Descrierea etapelor utilizate la obtinerea siropului de catina 11 Capitolul 3.EFECTELE TRATAMENTELOR ASUPRA VALORII NUTRITIVE A CATINEI
3.1.Prelucrarea materiei prime 14
Capitolul 4.CALITATEA SIROPULUI DE CATINA
4.1. Siropul de catina-produs final 16
4.2. Proprietati organoleptice 17
4.3.Propietati fizice si chimice si microbiologice 17
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

1.Compozitia chimica si valoarea nutritiva a siropului de catina

1.1. Generalitati

Fructul este un aliment ideal, corpul are nevoie de minim de energie pentru a-l digera şi a oferi corpului dumneavoastră o rentabilitate maximă.

Este singurul aliment care pune creierul la muncă.

Fructele sunt compuse în principal din fructoză (care poate fi uşor convertită în glucoză), restul este compus în principal din apă (90-95%).

Acest lucru înseamnă că curăţă şi hrăneşte corpul dumneavoastră în acelaşi timp

Singura problemă cu fructele este faptul că cei mai mulţi oameni nu ştiu cum să le mănânce pentru a asimila în mod eficient nutrienţii din ele.

Siropurile naturale din fructe se obtin din sucurile acestora si adaugarea de zahar pana la atingerea continutului de substante solubile la nivel minim de 68%,iar aciditatea in jur de 1g acid malic la 100ml produs.Aceste siropuri se folosesc direct in alimentatie sau servesc pentru prepararea de bauturi racoritoare in sezonul cald.Se folosesc pentru prepararea siropurilor,o gama larga de fructe,fiind preferate cele care poseda pe langa un continut ridicat in zaharuri si o aroma deosebita.

Siropurile de fructe se deosebesc de produsul natural neprelucrat prin lipsa florinelor(substante de balast).Peretii celulari,cojile,samburii,partial si substantele impure,sunt indepartate in cadrul procesului de obtinere a siropului. Dincolo de aceasta lipsa,siropurile proaspete si crude contin toate substamtele valoroase ale fructelor si impreuna cu ele o mare oferta de hrana,placere si sanatate.

In principal, toate materiile prime care prezinta aroma, gust placut, characteristic, ce pot elibera suc sau esente prin vreo metoda tehnologica, sunt apte pentru fabricarea siropurilor.Siropurile de fructe sunt produse conservate negelificate.

Siropurile naturale contin vitamine si minerale, fiind benefice pentru sanatate. Foloseste-le in alimentatie in loc de sucurile din comert sau pentru tratamentele naturiste si profita de valoarea lor nutritiva si terapeutica.

Siropurile naturale sunt atractive deoarece se gasesc intr-o mare diversitate, ceea ce face ca fiecare sa gaseasca macar un tip de sirop pe gustul lui. Sub forma de tratament, siropurile se administreaza inainte de masa, cate o lingurita. Consumate de placere, siropurile se dilueaza in general in apa plata sau minerala.

1.2. Descrierea materiilor :prime si auxiliare

Catina - Hippophae rhamnoides – este o planta unica si valoroasa in sistem de cultura.

Fructele si semintele sunt principalele surse de valori nutritive si terapeutice.

Datorita acestor efecte benefice, din catina alba se obtin o diversitate de produse.

Catina este o resursa naturala a regiunilor muntoase in special din China si Rusia. Este un arbust intalnit adesea si in tara noastra.

Catina este un arbust inalt de 1,5 - 3,5 m, cu numerosi tepi puternici. In functie de conditiile de clima si sol, catina creste diferit, si anume ca tufa joasa taratoare in zonele aride si pe soluri sarace, sau sub forma arborescenta de 8-10 m inaltime pe soluri fertile. Da, arbustul de catina este putin pretentios in privinta solului, el crescand chiar si pe soluri nisipoase sau degradate.

Catina alba face parte din flora spontana a Romaniei si a fost introdusa recent in culturi dirijate. Catina alba este deosebit de adaptabila diferitelor conditii climaterice, ea crescand in zonele submontane si montane dar si in zona de podis.

Cresterea si fructificarea la catina

Catina alba incepe sa rodeasca in anul 3 de la plantare si are o durata de productie de 18-20 de ani. Catina alba infloreste in aprilie mai, cand temperatura medie diurna este de 12-15°C si se desfasoara pe o perioada de 15 zile.

Plantele mascule infloresc mai devreme, in timp ce plantele femele infloresc o data cu infrunzirea.

Polenizarea se face cu ajutorul vantului si al insectelor. La sfarsitul perioadei de inflorire, florile femele polenizate evolueaza spre fructe.

Maturarea fructelor de catina incepe in luna august, in primele saptamani.

Fructele de catina se ingalbenesc, iar semintele sunt complet formate si sunt capabile sa germineze. Culoarea pielitei si a pulpei de catina se intensifica, fructele cresc in volum.

La sfarsitul lui septembrie inceputul lui octombrie fructele de catina ajung la maturitate optima. Deci fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie, esalonat, atunci cand fructul a atins greutatea maxima si continutul sau in substante active este maxim.

Daca recoltarea se face cu intarziere, calitatea fructelor se depreciaza, acestea crapa si pierd din suc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Siropul de Catina.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE AGRICULTURA