Șofranul ca aromatizant

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 10825
Mărime: 1.33MB (arhivat)
Publicat de: Nicu Niculae
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Descrierea generala a sofranului 1
  2. 2. Descrierea botanică şi utilizarile sofranului 3
  3. 3. Compoziţia chimică şi principiul activ a şofranului 7
  4. 4. Beneficiile sofranului pentru organismul uman 8
  5. 5. Uleiul de sofrănel 10
  6. 6. CURCUMA - SOFRAN INDIAN 14
  7. 7. Extracţia uleiul aromat din sofran 17
  8. 8. Epurarea apei reziduale din industria aromatizantilor 22
  9. 9. Staţii de epurare a apei industriale 23
  10. 10. Bibliografie 32

Extras din referat

1. Descrierea generala a sofranului

Crocus (brandusa) ornamentala care infloreste toamna si creste in climaturi calde, contine adevaratul sofran. Atinge 15 cm inaltime si are frunze lungi si subtiri. Florile albastru-violet contin pretioasele pistiluri proeminente portocalii.

Descrierea condimentului

Parfum foarte intens (amintind de al iodului, dar mult mai placut), usor amar la gust. Prin cufundarea in apa calda se obtine o solutie galben-portocalie.

Sofranul consta in cele trei pistiluri ale crocusului de sofran. Acestea sunt delicate, asemanatoare unor filamente, fiecare in lungime de 2,5 – 4 cm. Au culoare portocaliu-roscat, intensa, care la sofranul de buna calitate este uniforma. Sofranul cu dungi albe sau pete decolorate este de calitate inferioara, iar atunci cand in pudra apar fire albe, acest este semn de contrafacere.

Aroma este puternica, asemanatoare cu cea a mierii iar gustul este puternic, mieriu, usor amarui.

Datorita aromei intense si proprietatilor colorante, pentru gatit e nevoie de cantitati foarte mici de sofran. Cheia este sa fie distribuit uniform in mancarea preparata. Poate fi pisat in mojar pana devine o pudra foarte fina. Este insa mai usor sa fie pus in apa fierbinte - un varf de cutit la o cana este de ajuns pentru a crea gustul si culoarea dorite. Sofranul de calitate expandeaza in contact cu apa, si o ceasca este suficienta pentru 0,5 kg de orez. Sofranul pudra se adauga direct la ingredientele necesare mancarii, dar nu este recomandat sa se cumpere pudra, care este de multe ori contrafacuta.

Sofranul este forma triploida a unei specii gasite in estul Greciei, Crocus cartwrightianus; a aparut probabil pentru prima oara in Creta.

Pentru ca este triploid, sofranul este steril, iar frumoasele sale flori nu produc seminte; nu se poate inmulti decat prin bulbi. Distrubuirea pe suprafete mari necesita ajutor uman, motiv pentru care este surprinzator ca sofranul era cunoscut de sumerieni acum 5000 de ani. Nu se stie insa cum a fost transportat din bazinul Mediteranei in Sumer.

Astazi, sofranul este cultivat din vestul Mediteranei (Spania) pana in India (Kashmir). Cei mai mari producatori sunt Spania si India, impreuna dand mai bine de 80% din productia mondiala, care este de aproximativ 300 t pe an.

In Europa, productia se limiteaza aproape exclusiv la Mediterana; sofranul spaniol (din La Mancha) este in general considerat cel mai bun. Pe scara mult mai mica, sofranul se cultiva si in Italia si Grecia (Creta).

Sofranul creste bine si in climaturi mai racoroase, si din secolul al XV-lea s-au facut numeroase incercari de a introduce sofranul in Germania, Elvetia, Austria si chiar Anglia. De exemplu, orasul Saffron Walden (din Essex, Anglia) si-a primit numele de la productia locala de sofran in secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cele mai multe locuri in care se cultiva au fost abandonate, iar in zilele noastre singura “industrie” a sofranului din Europa a mai ramas Mund, un mic sat elvetian din cantonul Wallis. La Mund se produc cateva kilograme pe an, in modul traditional, la o altitudine de aproximativ 1200 m.

Dintre zonele asiatice, cea mai productiva este cea iraniana. In ultima vreme, productia a crescut enorm si acum Iranul produce mai mult decat Spania. Cantitati mai mici se recolteaza in Turcia si India. Sofranul de Kashmir are o reputatie deosebit de buna, dar nu se gaseste aproape deloc in afara Indiei.

Numele sofranului vine din araba, unde este cunoscut ca “za'fran“; numele deriva dintr-o radacina semitica insemnand “a fi galben”, sau “a deveni galben”. Aproape toate limbile europene si non-europene au imprumutat acest nume, de exemplu (pentru a alege doar extremele geografice), “açafrao“ in portugheza, “zafferone“ in italiana, “zafora“ in greaca, “zaphrana“ in georgiana, “shafran“ in rusa, “sahrami“ in finlandeza. Nume similare se regasesc si in limbile non-europene, cum ar fi “safron“ in amhara, “zagiparan“ in cazaca, “zafran“ in hindi, “zafaran“ in thailandeza si “safuran“ in japoneza.

Mirodenia era cunoscuta grecilor sub numele de “krokos“ (mentionata de Homer in Iliada). In afara limbii grecesti moderne, acest nume nu a supravietuit in alta limba contemporana. S-a pastrat insa in latina, unde a dat numele genului, crocus.

Vechiul nume ebraic al sofranului este “karkom“, care apare frecvent in Vechiul Testament (vezi si rodia). In ebraica moderna insa, karkom a fost abandonat in favoarea numelui “safran“, derivat direct din arabul “za'fran“.

Ruda araba a numelui ebraic “karkom“ este “kurkum“, care la inceput avea si sensul de sofran. In araba moderna insa, acest nume este folosit numai pentru curcuma. Cuvantul arab a intrat indirect in multe limbi europene si a format numele de curcuma. Din toata familia lui karkom si kurkum, numai “kerkoom“ din armeana mai este folosit cu intelesul de sofran.

Sofranul este cel mai scump condiment din lume (orice sub 4 Euro pe gram este suspect de ieftin; explicatia poate fi oricare, de la “probabil de contrabanda” pana la “probabil nu e deloc sofran). In tarile producatoare pretul este, desigur, mult mai mic (a zecea parte). Aroma sofranului este unica, si nu exista substitut pentru el dar, daca nu este disponibil, vanilia, apa de kewra, apa de trandafiri sau boabele tonka pot constitui alternative pentru sofran in retetele de dulciuri si prajituri.

Daca luam in calcul pretul pe gram, sofranul este fara indoiala cel mai scump condiment din lume; pe de alta parte, sofranul este si foarte puternic, si prin urmare folosit in cantitati farmaceutice: un gram. Pentru a fi siguri de calitate, sofranul trebuie cumparat intreg; nici un comerciant care se respecta nu vinde sofran pisat.

In doze mari, sofranul are calitati toxice. In doze de 5 pana la 10 grame a fost folosit chiar pentru a provoca avortul; asemenea cantitati sunt oricum toxice. Din cauza pretului ridicat si a cantitatilor minuscule folosite la gatit, otravirea accidentala cu sofran este foarte rara.

Preview document

Șofranul ca aromatizant - Pagina 1
Șofranul ca aromatizant - Pagina 2
Șofranul ca aromatizant - Pagina 3
Șofranul ca aromatizant - Pagina 4
Șofranul ca aromatizant - Pagina 5
Șofranul ca aromatizant - Pagina 6
Șofranul ca aromatizant - Pagina 7
Șofranul ca aromatizant - Pagina 8
Șofranul ca aromatizant - Pagina 9
Șofranul ca aromatizant - Pagina 10
Șofranul ca aromatizant - Pagina 11
Șofranul ca aromatizant - Pagina 12
Șofranul ca aromatizant - Pagina 13
Șofranul ca aromatizant - Pagina 14
Șofranul ca aromatizant - Pagina 15
Șofranul ca aromatizant - Pagina 16
Șofranul ca aromatizant - Pagina 17
Șofranul ca aromatizant - Pagina 18
Șofranul ca aromatizant - Pagina 19
Șofranul ca aromatizant - Pagina 20
Șofranul ca aromatizant - Pagina 21
Șofranul ca aromatizant - Pagina 22
Șofranul ca aromatizant - Pagina 23
Șofranul ca aromatizant - Pagina 24
Șofranul ca aromatizant - Pagina 25
Șofranul ca aromatizant - Pagina 26
Șofranul ca aromatizant - Pagina 27
Șofranul ca aromatizant - Pagina 28
Șofranul ca aromatizant - Pagina 29
Șofranul ca aromatizant - Pagina 30
Șofranul ca aromatizant - Pagina 31
Șofranul ca aromatizant - Pagina 32
Șofranul ca aromatizant - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Sofranul ca Aromatizant
    • cuprins sofranul ca aromatizant.doc
    • sofranul ca aromatizant.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Ghimbir

I. INTRODUCERE Fără îndoială una dintre mirodeniile cele mai cunoscute din lume, ghimbirul a fost menționat prima dată în medicina naturistă...

Te-ar putea interesa și

Gastronomia franceză

INTRODUCERE Francezii sunt foarte mari gurmanzi si mari curiosi sa guste din bucatele altor popoare. Bucataria franceza cuprinde un numar foarte...

Proiect ciocolată

Introducere Ciocolata reprezintă un produs pentru care populația a prezentat un interes deosebit incă din anii 250 e.n. in ciuda faptului că este...

Gastronomia franceză

I. Bucataria franceza Bucataria franceza este caracterizata printr-o nemaipomenita diversitate, comparabila cu bucataria chinezeasca sau cu cea...

Aditivi alimentari

Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se înţelege orice substanţă care in mod normal nu este consumata ca aliment în sine şi care nu...

Arome, aromatizanți și potentiatori de aromă

1. Aroma Aroma este suma acelor caracteristici ale unui material luat în gură şi care este percepută de către simţurile de gust şi de miros şi, de...

Industria Oțetului

Prin oxidarea soluţii1or di1uate de etano1 cu bacterii acetice rezu1tă un amestec de acid acetic şi apă, conform reacţiei : Funcţie de compoziţia...

Lavanda

Lavanda 1. Istoric: Levantica este o planta de origine mediteraneana; in prezent cel mai important centru de cultura este zona alpina din Franta,...

Condimente și ingrediente utilizate în diferite sortimente de grătar

„Ierburile” şi plantele aromate erau la mare preţ în Mesopotamia şi în Egiptul Antic; acestea se foloseau atât la tămăduirea unei boli cât şi în...

Ai nevoie de altceva?