Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 2183
Mărime: 647.41KB (arhivat)
Publicat de: Zina Fărcaș
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ „ION IONESCU DE LA BRAD” IAŞI FACULTATEA DE AGRICULTURĂ SPECIALIZAREA TPPA

Extras din referat

INTRODUCERE

Brânza Gruyėre este o brânză dulce, dar uşor sărată cu o savoare ce variază în funcţie de vârstă.

Adesea este descrisă ca fiind cremoasă şi cremoasă atunci când este tânără, devenind o dată cu vârsta mult mai savuroasă şi cu un gust mai complex. Atunci când ajunge la maturitate de la 5 luni la 1 an tinde să aibă mici găuri şi crăpături care fac să fie mai uşor de mestecat.

Pentru a face 80 kg de brânză Gruyėre este nevoie de 800 l lapte.

Este în general cunoscută una din cele mai bune sortimente de brânză pentru gătit având un gust distinct. Brânza Gruyėre este un sortiment care se înmoaie uşor, se potriveşte pentru fondues, alături de Emmental şi Vacherin.

Este folosită de asemenea în mod treadiţional şi în „supa de ceapă franţuzească” şi în „crochetele domnului”. Când este mărunţită se foloseşte în salate şi paste. Mărunţită se mai foloseşte şi în „Le tourin „ un fel de supă cu usturoi din Franţa servită cu pâine uscată.

Brânza Gruyėre este foarte cunoscută şi în Grecia, sub numele de graviera. Mai este produsă şi în SUA . Statul Wisconsin este patria celor mai mari producători al acestui tip de brânză.

În 2001, brânza Gruyere a câştigat statusul de produse de origine controlată, de atunci producerea şi maturarea este definită în legile elveţiene şi toţi producătorii trebuie să respecte aceste reguli.

Le Gruyere Premier Cru este o specialitate produsă şi maturată exclusiv în regiunea Fribourg ţi maturată timp de 14 luni în camere cu o umiditate de 95% şi temeratura de 13.5˚C.

Este singurul sortiment de brânză care a câştigat titlul de cea mai bună brânză din lume timp de trei ani la rând.

CAPITOLUL I

TEHNOLOGIA DE OBŢINERE

Brânza Gruyére face parte din grupa brânzeturilor tari ce se caracterizează prin mărunţirea avansată a bobului de coagul , încălzirea a II-a la temperatură ridicată, presare puterinică, durată de maturare lungă şi conservabilitate mare. Brânzeturile tari, în general, sunt în formă mare, cu greutăţi ce variază între 20 şi 120 kg. Din această categorie cu o importanţă deosebită şi o arie de răspândire mare mai sunt şi sortimentele: Şvaiţer, Cedar, şi Parmezan.

Brânza Gruyére este asemănătoare cu brânza Emmental, originară din Elveţia, având denumirea de la oraşul Gruyer, de unde s-a răspândit în regiunea muntoasă învecinată Jura franceză, primind denumirea de Gruyére.

Tehnica de fabricare, este cunoscută din secolul al XVII-lea, fiind un sortiment de brânză foarte apreciat şi răspândit în special în Elveţia, Franţa şi Austria. Ea se deosebeşte de brânza Emmental prin formă şi greutate mai reduse, desenul mai bogat, coajă uscată şi tare. Obţinerea brânzei de calitate depinde în primul rând de materia primă de calitatea laptelui, de felul furajării animalelor şi de condiţiile de igienă de la muls până când laptele intră în fabricaţie.

Laptele folosit în fabricaţie trebuie să fie proaspăt, curat, superior calitativ; nu poate fi utilizat laptele provenit de la vaci la începutul sau sfârşitul perioadei de lactaţie, precum şi cele suferind de o afecţiune. Laptele provenit de la vaci hrănite cu furaje, care provoacă animalelor diaree, cu furaje însilozate, nu poate fi folosit la fabricarea brânzei deoarece poate fi infectat cu bacterii butirice, având drept rezultat balonarea târzie a brânzeturilor.

Preview document

Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 1
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 2
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 3
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 4
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 5
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 6
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 7
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 8
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 9
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 10
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 11
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 12
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 13
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 14
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 15
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 16
Tehnologia de Obținere a Brânzei Gruyere - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Obtinere a Branzei Gruyere.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de obținere a iaurtului de caise

Chiar daca legenda spune ca secretul prepararii iaurtului a fost gasit intimplator inca in antichitate de catre turci , cultura de iaurt a fost...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Brânza Gruyere

ISTORIC Originile branzei Gruyere dateaza din 1655 când a fost descrisa regiunea Canton de Fribourg în Elvetia unde branza se face. Gruyere este o...

Te-ar putea interesa și

Calitatea laptelui de capră și a derivatelor

Introducere Lucrarea de faţă, este o cercetare axată pe calitatea laptelui de capră şi a produselor derivate, precum şi beneficiul acestora adus...

Posibilități de reducere a poluării sau minimizarea deșeurilor în industria fabricării brânzei topite

Memoriu tehnic Calitatea mediului este o noţiune complexă care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om - natură. Utilizând acest termen se...

Ai nevoie de altceva?