Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 5045
Mărime: 678.17KB (arhivat)
Publicat de: Dumitrana Simon
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Prezentare generală 3
  3. CAPITOLUL I Fulgii de cereale
  4. 1. Generalități 5
  5. 2. Prezentarea generală a industriei fulgilor de cerale 5
  6. CAPITOLUL II Tehnologia de obținere a fulgilor de cereale
  7. 2.1. Fulgi de grâu 9
  8. 2.2. Fulgi de orez 10
  9. 2.3. Fulgi de ovăz 11
  10. 2.4. Fulgi de secară 12
  11. 2.5. Fulgi de porumb 12
  12. CAPITOLUL III
  13. Tehnologia de obținere a fulgilor de porumb 14
  14. CAPITOLUL IV Utilaje şi instalaţii folosite pentru obținerea fulgii de porumb.
  15. 4.1. Instalaţia pentru degerminarea porumbului 16
  16. 4,2. Mese densimetrice 18
  17. 4.3. Instalaţia de aerare forţată pe verticală 19
  18. 4.4. Maşina de condimentare 20
  19. Bibliografie 22

Extras din referat

Prezentare generală

Industria de morărit şi panificaţie este cunoscută încă din timpuri foarte vechi, ea dezvoltându-se progresiv odată cu societatea umană.

Importanţa şi rolul produselor din industria de morărit şi panificaţie sunt văzute ca un factor fundamental al activităţii omului, cu acţiune permanentă în realizarea şi consumul produselor din industria de morărit şi panificaţie.

Produsele de morărit şi panificaţie au la bază cerealele, ce fac parte din familia gramineelor, cuprinzând circa 3900 de specii. Cele mai consumate în ţara noastră sunt grâul şi porumbul, după care urmează orezul, secara, orzul şi ovăzul.

Cerealele sunt produse vegetale din familia graminee care au ca fruct mai multe cariopse reunite pe un spic sau în știulete. Au constituit din totdeauna baza alimentației umane datorită:

-prețului scăzut;

-păstrarea ușoară și îndelungată;

-potențialului tehnologic ridicat;

-insușirilor senzoriale deosebite;

-conținutului ridicat de glucide sub formă de amidon,

proteine vegetale și procentului scăzut de substanțe neasimilabile (celuloză și lignină).

Conţinutul lor în substanţe nutritive variază în limite restrânse de la o specie la alta, iar repartiţia în interiorul bobului este foarte diferită

. În general cerealele nu se consumă ca atare, ci sunt supuse în prealabil la diferite prelucrări industriale în urma cărora se obţin crupe (seminţe decorticate cum este orezul decorticat, arpacaş din grâu sau orz, etc), gris, făină (zdrobirea şi transformarea boabelor într-o masă pulverulentă cu particule mai mari sau mai mici, prin măcinare), fulgi (prin laminarea boabelor de cereale decorticate şi prajite sau opărite cu vapori de apă), produse expandate (obţinute prin încălzirea bruscă a seminţelor şi crupelor, fie prin detonare: făina uşor umezită se supune unei presiuni foarte mari, urmată de o trecere bruscă la o presiune obişnuită, ceea ce provoacă o destindere a aerului comprimat şi transformarea într-un corp spongios).

Atât cerealele, cât şi derivatele acestora sunt alimente sărace în apă (10-16%), fiind bogate în glucide, reprezentate în proporţie de 60-80%, prin amidon şi 1-6% prin alte glucide asimilabile; acoperă 70-80% din nevoia organismului în aceste substanţe nutritive şi 30-50% din trebuinţele energetice.

Deşi proteinele necesare sunt în clasa a II-a sau a III-a, ele se gasesc în cantităţi importante (7-16%) şi furnizează cca.50% din necesarul zilnic. Sunt bine reprezentate în cereale vitaminele grupului B, în special vitaminele B1 şi B6.

De asemenea se găseşte şi vitamina E, foarte bogat în aceasta fiind uleiul din germeni de cereale.

Mai conţin şi o serie de elemente minerale, mai importante fiind fosforul (200-400mg%), potasiu (100-350mg%, magneziu (50-160mg%) şi unele oligoelemente (cupru, mangan, zinc etc).

Cele mai slab reprezentate sunt grasimile (1-89%, localizate în special în embrion.

Fiind sărace în apă, cerealele se pot păstra timp îndelungat. Totusi, dacă nu se respectă anumite condiţii de recoltare şi depozitare, ele se pot altera. Fiind ţesuturi vii, ele continuă să respire, adică să absoarbă oxigen şi să elibereze bioxid de carbon, apă şi caldură, care dacă nu se pot degaja din masa produselor depozitate (depozitate în grămezi, magazii şi silozuri umede, cu o ventilaţie defectuoasă), fac să crească temperatura şi umiditatea, care duc la apariţia fenomenului de încingere sau germinare, mucegăire, sau a altor modificări nedorite.

Creşterea temperaturii şi umiditaţii crează în acelaşi timp condiţii favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor care accelerează aceste procese.

În produsele încinse are loc o simulare a activităţii enzimelor amilotice, ducând la creşterea cantităţii de glucide simple şi a proporţiei de dextrine.

Prin creşterea activităţii enzimelor proprii la care se asociază activitatea enzimelor elaborate de bacterii, se produce degradarea glutenului şi râncezirea grăsimilor. Ca urmare produsele îşi modifică proprietăţile organoleptice: se închid la culoare, mirosul devine neplăcut, apare un gust acru sau amar, etc.

Umiditatea şi temperatura crescută, care intensifică activitatea enzimelor proprii duc la încolţirea boabelor. În timpul încolţirii creşte foarte mult activitatea amilazelor, care hidrolizează o parte din amidon în dextrine şi maltoză, iar proteazele active scindează o parte din proteine în albumoze, peptone şi aminoacizi, ceea ce micşorează calitatea proteinelor (glutenului).

În acelaşi timp prin hidroliza grăsimilor apar acizi graşi şi fosfaţi acizi, care împreună cu produşii de fermentare a glucidelor maresc activitatea boabelor germinate.

CAPITOLUL I

Fulgi de cereale

1. Generalități

Istoria lui Kellogg a început în urmă cu aproape un secol. Dr. John H. Kellogg şi W.K. Kellogg au căutat să dezvolte o cereală care să poată înlocui carnea în dietele pacienţilor de la sanatoriul Battle Creek pe care Kellogg îl conducea. Produsul eforturilor lor, fulgii de porumb, a devenit destul de popular pacienţilor, încât Kellogg a format două companii care au devenit în 1899 Kellogg Company.

După 86 de ani Kellogg a devenit una dintre cele mai mari companii de mâncare din lume, cu vânzări anuale ce depăşesc 2,5 miliarde $ şi cu profituri mai mari de 250 milioane $. Kellogg a ocupat o poziţie pe piaţa fulgilor de cereale aproape de două ori mai mare decât a celor mai apropiaţi concurenţi, General Mills şi General Foods. “Kellogg cunoaşte afacerea cu cereale mai bine decât oricine altcineva” a spus William Wason de la Brown Brother Harriman & Co, “şi conducerea a avut înţelepciunea să rămână credincioasă (loială) la ceea ce ştiau ei să facă”.

În decembrie 1985, Kellogg Company a fost desemnată una dintre cele cinci companii cel mai bine conduse din Statele Unite ale Americii. Kellogg Company şi-a câştigat acest statut datorită performanţei pe care a avut-o între anii 1970-1980, cea mai neagră perioadă din istoria industriei, şi a progresului pe care l-a avut între 1984 şi 1985.

2. Prezentarea generală a industriei fulgilor de cerale

Industria fulgilor de cereale este compusă din firme care sunt angajate în fabricarea şi vânzarea produselor alimentare preambalate făcute în principal din cereale.

Consumatorul nu trebuie să prepare produsul înainte de a-l folosi şi poate fi mâncat sub formă uscată sau prin adăugarea unor substanţe cum am fi laptele sau zahărul. Printre avantajele produselor, din perspectiva consumatorului se numără uşurinţa în folosirea lor şi satisfacerea necesităţii de hrănire.

Indicele glicemic masoara capacitatea unui aliment de a provoca o crestere a glicemiei dupa ingerare

Preview document

Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 1
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 2
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 3
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 4
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 5
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 6
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 7
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 8
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 9
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 10
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 11
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 12
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 13
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 14
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 15
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 16
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 17
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 18
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 19
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 20
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 21
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 22
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 23
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 24
Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • 1.doc
  • Cuprins.doc
  • Tehnologia de Obtinere a Fulgilor de Cereale.doc

Alții au mai descărcat și

HACCP în Fluxul Tehnologic al Ciocolatei

1. PROIECTAREA ŞI IMPLEMENTAREA SISTEMULUI HACCP Atât în ţarile dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare sistemul de garanţie a siguranţei...

Tehnologia de Fabricare a Ciocolatei

I . Istoria ciocolatei şi produselor de ciocolată Cacaua se cultivă în zonele tropicale. Preferă o climă caldă şi umedă. Planta poate ajunge la...

Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii

INTRODUCERE În ultimii ani, termenul de „probiotic” este din ce în ce mai folosit, atât în mass-media, cât şi pe internet, în publicaţiile de...

Tehnologia de obținere a iaurtului de caise

Chiar daca legenda spune ca secretul prepararii iaurtului a fost gasit intimplator inca in antichitate de catre turci , cultura de iaurt a fost...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Separator magnetic de impurități

Cap.I.-CEREALELE Cuvantul "cereale" este derivat de la numele roman al zeitei care guverna granele, Ceres. Cerealele sunt plante agricole...

Utilizarea Produselor Bio în Alimentație

Introducere 1. Produse bio. Alimente organice In limba greaca, "bios" inseamna viata. In lumea de consum, bio este marca produselor naturale,...

Proiectarea și conducerea proceselor tehnologice în industria morăritului - crupele de ovăz

OVĂZUL Din ovăz prin procesul de industrializare se obţin sub formă granulară, arpacaş, griş, fulgi de ovăz care împreună cu făina de grâu,...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei secții de obținerii a berii caramel cu o capacitate de producție de 50 hl pe zi

Memoriu justificativ Berea este printre cele mai vechi băuturi alcoolice, primele dovezi datează de aproximativ 4000 de ani (în vechea...

Produse cerealiere cu conținut ridicat de fibre

Produsele cerealiere au fost printre primele produse alimentare incluse in categoria alimentelor functionale. De altfel, inca din sec. V Î.Cr.,...

Procesarea Produselor Expandate și Extrudate din Cereale

Consideratii generale 1.1.Scurt istoric Din cele mai vechi timpuri oamenii au constatat ca semintele unor plante sunt foarte hranitoare, se pot...

Proiectarea unei secții de obținere a berii tip caramel

Cap.1 Generalitati Scurt istoric… Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul...

Obținerea Alcoolului

Alcoolul etilic (etanolul) este produs pe plan mondial , in cea mai mare parte prin fermentarea lichidelor care conţin zahăr ,cu ajutorul drojdiei....

Merceologia Alimentelor

1. Procesele vitale se desfasoara pe baza unui permanent si continuu schimb de substante pe care organismul viu le ia din mediul ambiant si le...

Hrană de astronauți

Introducere Din misiunea lui Ioan Glenn pe orbita Pămantului prin programul Staţiei Spaţiale Internaţională, cercetătorii asupra hranei ȋn spaţiu...

Merceologie

CAP. 1. OBIECTUL MERCEOLOGIEI Etimologia cuvântului merceologie: Merx (latină ) – marfă (la genetiv mercis) Logos (greaca) – ştiinţă, vorbire....

Ai nevoie de altceva?