Tehnologia Fabricarii Siropului de Capsuni

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tehnologia Fabricarii Siropului de Capsuni.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

GENERALITATI

Siropurile de fructe sunt produse conservate cu ajutorul zaharului obtinute prin concentrarea sucurilor de fructe cu zahar si adios de acizi (citric, tartaric, etc.), ambulate in butelii si inchise in capsule.

Concentratia finala in substanta uscata atinge 75%.

Material prima utilizata, este formata din fructe proaspete sau din semifabricate conservate cu SO2 sau acid formic. In situatia folosirii unor semifabricate conservate cu acid formic acesta are proprietatea de a dezintegra pectina si de aceea se va obtine o limpezire directa fara sa se execute si alte operatii suplimentare, specifice.

Daca se folosesc materii prime sulfitate, obligatoriu acestea trebuie mai intai desulfitate. Cele mai avantajoase tehnici sunt desulfitarile prin fiebere sub vid.

La fabricarea siropului de capsuni se folosesc fructe proaspete sau conservate corespunzatoAprecierea calitatii materiei prime folosite in industria conservelor se face tinand seama de conditiile impuse prin procesul tehnologic de prelucrare, calitatea fructelor proaspete fiind definita prin indicatori generali si individuali ai speciei si soiului.

In cadrul aceluiasi soi, proprietatile organoleptice si fizico-chimice difera si ele in functie de factori ca: perioada de recoltare, gradul de maturitate, conditiile de sol si clima, agrotehnica aplicata, etapele de recoltare, conditiile de transport si stocare temporara, starea igienico-sanitara si capacitatea de pastrare in stare proaspata a fructelor.

Proprietatile fizice ale capsunilor includ notiuni referitoare la marime, volum, greutate specifica, fermitate etc. care definesc gradul de maturitate si de prospetime al fructelor.

Proprietatile organoleptice se refera la culoare, gust, aroma, care pot suferi modificari in timpul transportului, depozitarii si prelucrarii fructelor. Din punct de vedere chimic capsunile sunt alcatuite din apa (80-95%) sub forma libera sau legata, substante organice si substante minerale -; in general saruri dizolvate in sucul celular - in care predomina potasiul.

Substantele organice sunt componentele cele mai importante si sunt reprezentate de:

- substante plastice (elementele constructive ale celulelor) intre care se disting hidratii de carbon usor asimilabili dominati de glucoza si levuloza precum si substantele pectice (pectina si protopectina) deosebit de importante pentru conservele de fructe; substante active

- vitamine si enzime; produse ale metabolismului plantelor cu acizi organici, glucozide, substante tanante, uleiuri eterice, coloranti etc.

Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca capsunile destinate industrializarii sunt: continut ridicat in substanta uscata solubila; raport optim intre continutul de zahar si acizi; culoare, aroma si gust specifice si bine exprimate; continut ridicat in vitamine si saruri minerale; procent redus de deseuri; grad optim de maturitate industriala; stare igienica - sanitara corespunzatoare.

SCHEMA TEHNOLOGICA

Procesul tehnologic de fabricare a siropului de capsuni se desfasoara in doua mari etape:

- obtinerea sucului de fructe;

- prepararea siropului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Fabricarii Siropului de Capsuni.doc