Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7518
Mărime: 243.84KB (arhivat)
Publicat de: Ioana Oroș
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: dumitru iuliana

Cuprins

  1. 0NTRODUCERE
  2. CAP.I 0MPORTANTA S0 UT0L0ZAR0LE CARTOFULU0
  3. 1.1 0mportanta culturii cartofului
  4. 1.2. Utilizarea tuberculilor de cartof
  5. CAP.II SO0UR0 DE CARTOF S0 MORFOSTRUCTURÍ
  6. 2.1. Soiuri de cartof
  7. 2.2. Morfostructura cartofului
  8. 2.2.1. Structura anatomica
  9. 2.2.2. Compozitia chimica
  10. 2.3. Calitatea cartofului
  11. CAP.III TEHNOLOG0A DESH0DRATAR00 CARTOF0LOR
  12. 3.1. Deshidratarea cartofilor
  13. 3.2. Însusiri tehnologice
  14. 3.3. Soiuri de cartof utilizate la deshidratare
  15. 3.4. Prelucrarea cartofilor
  16. CAP.IV OBT0NEREA FULG0LOR DE CARTOF
  17. 4.1. Pocesul tehnologic si utilaje folosite
  18. 4.2. Instalatia pentru producerea fulgilor de cartofi
  19. CAP.V NORMAT0V DE CAL0TATE A FULG0LOR DE CARTOF0
  20. CAP. VI. CONTROLUL LEGUMELOR DESH0DRATATE S0 DEPOZ0TATE
  21. CAP.VII. COMERC0AL0ZAREA FULG0LOR DE CARTOF
  22. B0BL0OGRAF0E

Extras din referat

0NTRODUCERE

Solanum tuberosum,banalul si binecunoscutul cartof, prezent aproape zilnic sub o forma sau alta pe masa noastra,are o istorie veche si glorioasa pe masura calitatilor sale nutritive.

Desi originar din America gasitade europeni în 1492 a fost descoperit doar în 1532,dupa cucerirea statului Peru de catre spanioli.

Locul de origine este cunoscut si necontestat,pantele si vaile însorite ale muntilor Anzi si împrejurimile locului Titicaca din America de Sud,dar cum a ajuns în Europa si,mai ales,cine l-a adus este o problema controversata.Cea mai veche atestare scrisa a prezentei acestei plante în Europa dateaza din 1573 si se afla în arhivele unui spital din Sevilia-Spania.

Patruns în Europa,a fost tratat cu ostilitate deoarece se considera ca schimba culoarea albastra a sangelui nobil,ca produce lepra,tuberculoza,ca este hrana trimisa din iad.Actualmente cartoful se cultiva în toate continentele,dar în mod deosebit în Europa care detine circa 60% din suprafata mondiala.

Cu toate acestea cartoful câstiga tot mai multi adepti cucerindEuropa.

Shakespeare i-a descris calitatile afrodisiace,Louis al XIV îi purta florile la butoniera.

În secolul al XIX-lea,cartoful era hrana de baza a multor popoare,în special a celor din nord,mai ales a irlandezilor.Aparitia manei în Europa a dus la dezastre,ca mai târziu sa aiba si alte influiente socio-economice.

Patrunderea cartofului în România are loc în secolul al XVIII-lea.Primele semnalari sunt din Transilvania .Un raport al tipografiei Blaj adresat guvernatorului provincial în 1772 mentioneaza unul din primele manuale de îndrumari intitulat Instructiuni practice pentru cultura cartofuluifiind redactat la Blaj în 1750.Urmatorul manual practic intitulat Învatatura pentru cartoafle, a aparut la Iasi în 1829.

Multe date privind cultura cartofului si rolul ei social se afla în arhivele bisericilor sasesti din Transilvania.

Evolutia acestei culturi în tara noastra nu a fost spectaculoasa,productiile obtinute nu au fost la nivelul altor tari,a conditiilor pedoclimatice si a soiurilor cultivate.

Considerat a douapâine a omenirii si un produs strategic foarte important pentru securitatea alimentara a omului în mileniul II,cartoful se cultiva în peste 150 de tari,productiile înregistrate însumând 311 miliarde tone. În anul 2001, pe plan mondial, principalii cultivatori au fost China, Rusia, Polonia, India si SUA.

A fost si este totusi cea mai veritabila dintre culturile de câmp.

CAP.I 0MPORTANTA S0 UT0L0ZAR0LE CARTOFULU0

1.1. 0mportanta culturii cartofului

Cartoful este una din principalele plante de cultura.Pe plan mondial,din punct de vedere al suprafetei cultivate ocupa locul al 13-lea si locul 4 dupa volumul productiei totale.Volumul productiei totale de cartof este depasit de grâu,porumb si orez.Se poate spune ca dupa cereale care reprezinta hrana de baza a omenirii,cartoful ocupa locul al 2-lea,fiind una dintre importantele resurse alimentare.

Cartoful este o importanta planta alimentara, furajera sau pretabila pentru industrializare. Aceasta planta asigura la o productie de 26 t/ha o cantitate ridicata de proteina (524 kg/ha) si energie (84 Gj/ha) ,situându-se pe locul al 2-lea dupa soia si orez,depasind graul si porumbul.

Tuberculii de cartof reprezinta un aliment aproape complet având un continut ridicat de hidrati de carbon (15-25% în functie de soi), substante proteice (1,5-2,5%),vitamine (A1, B1, B2, B3, K si mai ales vitamina C care însumeaza 13-23 mg/100 g substanta uscata) si substante minerale (100g tuberculi fierti contin 0,5-2 mg fier asimilabil, 25-50 mg fosfor asimilabil si 6-17mg calciu asimilabil).

Valoarea biologica a cartofului reprezinta o treime din cea a pâinii,jumatate din cea a oualor si a carnii,fiind de doua ori mai mare decât a morcovilor si de trei ori mai mare decât a verzei si tomatelor.

Consumul anual pe locuitor este cuprins în general între 30-150 kg, în Europa fiind în medie de 80 kg de cartof pe an, iar în România se consuma în medie 100 kg/locuitor/an.

1.2. Utilizarile cartofului

Pentru tara noastra cartoful are o importanta deosebita atât din punct de vedere alimentar cât si din punct de vedere industrial si furajer,fiind în primul rând un aliment de baza care se foloseste în alimentatia omului în tot timpul anului.O alta calitate a cartofului este prepararea în diferite feluri,a peste 300 de mâncaruri din cartofi foarte gustoase,care se digera usor,cu aproape toate componentele alimentare asimilabile,iar ca înlocuitor al pâinii nu îngrasa; se consuma atât de oamenii perfect sanatosi,cât si în dietele alimentare,pentru bolile digestive în prinul rând.Pregatirea mâncarurilor din cartofi se face usor si repede, ceea ce constituie o însusire deosebit de valoroasa.Din cartofi se fac numeroase preparate si semipreparate industriale foarte cautate.

În procesul de industrializare a cartofului se folosesc mari cantitati de tuberculi pentru obtinerea amidonului,spirtului si a altor produse ca: glucoza,dextroza,dextrina, cleiuri,cauciuc sintetic,etc.Din 1000 kg cartof se pot obtine 56-132 litri spirt ,sau 140 kg amidon, sau 100 kg dextrina, sau 130-150 kg fulgi, 240-260 kg chips,sau 700-750 kg pommes frittes.

Pentru industrializarea cartofului au fost create soiuri cu continut ridicat în substanta uscata si amidon,având o anumita structura a graunciorilor de amidon pentru obtinerea cu un randament ridicat a unor derivate dorite.

Principalele tari din Europa care industrializeaza cartoful sub forma de amidon sunt:Olanda,Marea Britanie,Germania si Franta cu un total de 13-14 milioane tone/an.

Cu toate ca înainte de 1990 în România se utilizau înseminate cantitati de tuberculi pentru industrializare,(spirt, amidon si alte produse) ,datorita costurilor ridicate (transport,manipulate,comservare), s-a preferat înlocuirea cartofului cu cereale paioase si porumb.

În furajarea animalelor,cartoful constituie un nutret valoros.Tinând seama de potentialul energetic ridicat,cartoful se foloseste într-un procent ridicat în furajarea bovinelor,porcinelor si pasarilor,îndeosebi în sectorul particular.Trebuie mentionat ca, prin utilizarea zilnica în furajare a 20 kg cartofi se poate realiza 1 kg carne de porc sau 11 litri lapte de vaca.O cantitate de 4 kg de tuberculi fierti este echivalenta cu 1 kg de orz,cu 0.9 kg porumb sau 12 litri zer.

Din punct de vedere fitotehnic, cartoful este o foarte buna premergatoare pentru majoritatea culturilor. Fiind o planta prasitoare lasa terenul curat fara buruieni, valorifica bine terenurile usoare, nisipolutoase si chiar nisipoase pentru productii timpurii,valorifica eficient gunoiul de grajd,îngrasamintele chimice si apa de irigatie.

Preview document

Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 1
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 2
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 3
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 4
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 5
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 6
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 7
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 8
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 9
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 10
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 11
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 12
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 13
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 14
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 15
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 16
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 17
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 18
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 19
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 20
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 21
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 22
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 23
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 24
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 25
Tehnologia prelucrării legumelor și fructelor - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Prelucrarii Legumelor si Fructelor.doc

Alții au mai descărcat și

Linie Tehnologică pentru Fabricarea Zacuscăi cu Ciuperci

CAP.1 TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o linie tehnologică pentru fabricarea zacuscăi cu ciuperci cu o capacitate de 2000 kg materie primă/zi...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia obținerii consevelor din legume

1. Principii generale privind operatiile de pasteurizare / termosterilzare Pasteurizarea si termosterilizarea sunt tratamente termice aplicate...

Fabricarea Conservelor de Legume Sterilizate

Procesul tehnologic general de fabricare a conservelor de legume sterilizate cuprinde următoarele faze principale : - Sortarea I-a; - Spălare; -...

Te-ar putea interesa și

Caracterizarea unor Sortimente de Sucuri Naturale Limpezi și cu Pulpă

CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt acele băuturi obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi...

Principalele aspecte legate de sucurile naturale de fructe - compoziția fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatură și liniile aferente

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Implementarea sistemului HACCP la SC Leader Internațional SRL

INTRODUCERE Progresul omenirii este o realitate de care suntem constienti. Economia de piaţă presupune produse şi servicii competitive. Azi nu mai...

Obținerea Sucurilor Naturale Ecologice

INTRODUCERE Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi...

Studii Privind Calitatea Compoturilor Existente în Rețeaua Comercială a Municipiului Iași

INTRODUCERE Conservarea produselor alimentare a constituit pentru omenire , de-a lungul întregii ei istorii ,o problemă de o importanţă deosebită...

Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale

INTRODUCERE Industria Alimentară reprezintă un domeniu prioritar în cadrul economiei naţionale, produsele alimentare fiind de importanţă...

Studii privind sortimentul de legume preparate prin acidifiere existente în oferta comercială a Municipiului Iași

Alimentele, în cazul nostru legumele, pot constitui o sursă valoroasă de principii nutritive, care ne asigură necesarul energetic şi contribuie la...

Procedee și Scheme Tehnologice de Fabricare pentru Diferite Conserve de Fructe

ARGUMENT Industria alimentară este o ramură a economiei naţionale care cuprinde numeroase întreprinderi de prelucrare a materiei prime vegetale...

Ai nevoie de altceva?