Uscatorul Tip Coloana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Uscatorul Tip Coloana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Trasca Teodor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Consideratii generale

După recoltarea cerealelor, acestea trebuie depozitate pentru o perioadă de timp înainte de a fi date în consum sau destinate unor noi însâmânţări. Durata timpului de depozitare va depinde de condiţiile în care s-a făcut recoltarea şi de facilităţile de depozitare disponibile.

Cerealele depozitate la temperatură scăzută şi cu o umiditate redusă pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă de timp fără a li se deteriora calitatea. Prezenţa humusului, precum şi dezvoltarea microorganismelor specifice sub influenţa temperaturii şi umidităţii pot afecta calitatea si durata de depozitare a cerealelor.

Depozitarea şi condiţionarea cerealelor

Condiţionarea (uscarea) cerealelor are ca unic scop menţinerea calităţii acestora pe perioada depozitării. Umiditatea scăzută şi temperatura joasă s-au dovedit a fi esenţiale pentru depozitarea bună pentru o perioadă lungă de timp a cerealelor.

Avantajele uscării

- Permite recoltarea cerealelor în condiţii bune şi reduce pierderile de apă.

- Măreşte perioada de disponibilitate a recoltei.

- Face posibilă recoltarea timpurie.

- Uscarea cerealelor dure poate reduce/elimina alterarea la depozitare.

- Îmbunătăţeşte calificativul de piaţă şi acceptabilitatea la export.

- Permite alternative de piaţă la desfacere.

- Elimină necesitatea amestecării.

Dezavantajele uscării

- Necesită capital suplimentar pentru echipamente, energie şi manipulare.

- Necesită forţă de muncă suplimentară şi inconvenienţa manipulării manuale până când facilitaăţile de centralizare vor fi disponibile.

- Necesită experienţă şi operare eficientă.

- Poate deteriora calitatea malţifierii orzului dacă nu se operează la temperatură scăzută a aerului.

Tipuri de uscătoare pentru cereale

- Uscător de tip coloană cu încrucişare de curenţi

(grupat şi continuu)

- Uscătoare cu buncăre grupate (temperatură înaltă)

- uscătoare cu buncăre

- uscătoare cu plafon

- Uscătoare cu amestec de curenţi (contracurent şi curent concurent)

- Uscătoare cu debit continuu în buncăr (contracurent)

- Uscătoare cu buncăr la temperatură joasă

- Uscătoare combinate.

Uscătorul tip coloană pentru porumb

Uscătorul tip coloană cu încrucişare de curenţi (figura 1) este cel mai utilizat tip de uscător pentru porumb. Este numit uscător cu încrucişare de curenţi deoarece aerul încălzit se mişcă transversal cu coloana de porumb, perpendicular pe debitul de porumb. Umiditatea şi temperatura porumbului variază de-a lungul coloanei uscătorului cu încrucişare de curenţi, aşa cum este prezentat în figura 2. Porumbul din interiorul coloanei are o umiditate mai scăzută şi o temperatură mai mare decât porumbul de la exteriorul coloanei. De aceea, chiar dacă umiditatea medie poate fi 14%, umiditatea porumbului din interiorul coloanei poate fi între 6 – 10%, iar cea a porumbului de la exteriorul coloanei poate fi între 16–28%. De asemenea, chiar dacă temperatura medie poate fi 600C, porumbul din interiorul coloanei poate atinge 930C, iar cel de la exteriorul coloanei 26,60C.

Fig.1

Fig.2

Temperatura porumbului în uscător creşte pe măsură ce porumbul se usucă. La o umiditate mai mare, bobul este menţinut rece prin efectul de răcire al evaporării apei. În multe uscătoare, temperatura cerealelor este folosită pentru determinarea gradului de uscare a cerealelor.

Uscătorul cu încrucişare de curenţi folosit la uscarea porumbului pentru macinarea umedă trebuie să fie utilizat la o temperatură moderată sau incluzând anumite particularităţi pentru minimizarea variaţiei de-a lungul coloanei. Un uscător cu buncăr şi recirculare este o metodă de amestecare a cerealelor pentru o uscare uniformă (figura 3). Unele uscătoare cu flux incrucişat continuu folosesc un repartitor pentru cereale care întoarce porumbul din interiorul coloanei spre exteriorul acesteia şi pe cel din exterior spre interiorul coloanei (figura 4). Aceasta minimizează timpul în care porumbul este adiacent la interiorul coloanei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Uscatorul Tip Coloana.doc