Zearalenona

Referat
6/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1607
Mărime: 13.97KB (arhivat)
Publicat de: Eugen Stoica
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Ciupercile filamentoase produc o diversitate de metaboliţi secundari care includ pigmenţi, antibiotice, fitotoxine şi compuşi toxici animalelor. Acestor metaboliţi toxici produşi în asociaţie cu hrană, nutreţ şi furaje, care pot fi înghiţiţi şi cauzează probleme de sănătate oamenilor sau animalelor domestice, li s-a spus tradiţional, micotoxine.

Zearalenonele contaminează frecvent produsele cerealiere, sunt biosintetizate şi la temperatură scăzută (120C), dar temperatura ridicată (270C) creşte cantitatea de micotoxine. Zearalenonele se acumulează pe porumbul depozitat (cu umiditate ridicată), dar prin adăugarea de dicloforos în mediul de cultură este inhibată formarea toxinei. Ele sunt lactane ale acidului rezorcilic, dozele mici stimulează sporul în greutate, iar dozele mari produc avorturi şi sterilitate, vulvovaginite avănd efect estrogenic.

Cercetări asupra conţinutului în ergosterol şi zearalenonă la porumbul provenit din culturi de pe raza judeţelor Timis şi Arad.

Material si metode de lucru

Au fost prelevate, la întâmplare, 70 de probe de porumb din recolta anilor 2001 şi 2002 din unităţi agricole de pe raza a două judeţe din Banat (Timiş si Arad) în luna octombrie 2002.

La toate probele s-au efectuat analize, determinăndu-se conţinutul în zearalenonă şi ergosterol, cel din urmă fiind socotit ca şi indicator al poluării fungice.

Determinările s-au făcut prin separare cromatografică cu ajutorul HPLC.

Rezultate obţinute, discuţii şi concluzii

Ergosterolul determinat în probele de porumb a avut valori cuprinse între 0,2 – 72 mg/kg grăunte, cu o valoare medie de 4,3 şi un conţinut median de 1,8 mg/ kg. MULLER şi col., consideră că probele de porumb cu o valoare a ergosterolului de până la 2,8 mg/ kg au o calitate comercială corespunzatoare. Raportănd la aceasta valoare, probele de porumb din Banat, s-a constatat că acestea îndeplinesc criteriul de calitate în proporţie de 67 %.

Pe de altă parte, alţi autori (SCHNÜRER şi JONSSON) propun o ierarhizare a calităţii cerealelor în funcţie de conţinutul în ergosterol. Conform acesteia, nutreţurile cu un conţinut în ergosterol de până la 6 mg/kg pot intra în hrana animalelor, cele cu un conţinut de peste 15 mg/kg fiind improprii consumului. După aceşti autori, ar însemna că din totalul de 70 probe de porumb analizate, 90% au fost corespunzătoare consumului animalelor, iar 3% trebuie eliminate.

Zearalenona a fost detectată în 54% din probele analizate, şi a avut valori cuprinse între 4 şi 2250 µg / kg, cu un conţinut mediu de 326 µg / kg şi o valoare mediană de 73 µg / kg. CURTUI şi colab., care au analizat probe de porumb provenite din vestul României au detectat zearalenona în 13% din probe, cu un conţinut median de 250 µg / kg şi o valoare maximă de 1200 µg / kg .

În comparaţie cu celelalte ţări europene, s-a constatat că la probele de porumb provenit din România, s-a găsit un grad înalt de contaminare cu zearalenonă. De exemplu, LEW şi colab. au găsit un conţinut de zearalenonă cuprins între 40 şi 90 de µg / kg la probele recoltate în Austria, între anii 1996-1998,cu o valoare maximă a zearalenonei ce nu depăşea 340 µg / kg (tabel 4).

Tabel 4

CONTINUTUL IN ERGOSTEROL SI ZEARALENONA A PROBELOR DE PORUMB

PROVENITE DIN BANAT

Specificare recolta Specificare indicator Zearalenonă (µg/kg) Ergosterol (mg/kg)

Total probe (2001-2002) Nr. probelor 70 70

% probelor pozitive 54 100

Min şi max prob poz. 4-2250 0,2-72

Media prob poz. 326 4,3

Val mediană a prob poz 73 1,8

Recolta 2001

Nr. probelor 35 35

% probelor pozitive 83 100

Min şi max prob poz. 4-2250 0,2-72

Media prob poz. 416 6,4

Val mediană a prob poz 135 2

Recolta 2002

Nr. probelor 35 35

% probelor pozitive 26 100

Min şi max prob poz. 4-192 0,2-9,7

Media prob poz. 36 2,1

Val mediană a prob poz 10 1,7

După directivele Ministerului pentru Agricultură, Nutriţie şi Protecţia consumatorului German, conţinutul în zearalenonă din hrana porcilor nu trebuie să depăşească 250 mg/kg, iar din cea a vacilor, 500 mg/kg. Valorile prevăzute pentru animalele tinere sunt chiar mai mici.

Luănd ca referinţă aceste normative, se constată că 11% din probele de porumb analizate de noi sunt improprii consumului porcilor.

Daca se compară datele obţinute la porumbul cultivat în cei doi ani: 2001 şi 2002 (tabel 4), se constată că nivelul ergosterolului ca şi cel al zearalenonei a fost mai ridicat la probele din anul 2001. Aceasta se poate explica ca fiind consecinţa precipitaţiilor crescute în anul 2001. Astfel, pe parcursul lunilor aprilie-octombrie precipitaţiile au fost de 520 mm/mp în anul 2001 şi de 405 mm/mp în anul 2002.

Preview document

Zearalenona - Pagina 1
Zearalenona - Pagina 2
Zearalenona - Pagina 3
Zearalenona - Pagina 4
Zearalenona - Pagina 5
Zearalenona - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Zearalenona.doc

Te-ar putea interesa și

Studiul Efectelor de Contaminare a Alimentelor cu Micotoxine

Justificarea alegerii temei de cercetare Micotoxinele prezente în mod natural în diverse produse alimentare constituie o problemă serioasă de...

Micotoxinele Produse de Genul Fusarium și Efectele lor asupra Reproducției Animalelor

1. PRECIZĂRI Ţinta principală a industriei de crestere a animalelor este aceea de a maximiza cantitea şi calitatea cărnii şi a altor produse per...

Intoxicația cu zearalenonă și vomitoxină

Cap 1.Zaralenona Introducere Zearalenona este o micotoxina estrogenica nesteroidica produsa de Fusarium spp. A fost semnalata in numeroase...

Influența micotoxinelor asupra produselor alimentare

Micotoxinele sunt considerate substanţe naturale, dar sunt denumite şi produse secundare de schimb, care apar în timpul dezvoltării ciupercilor...

Micotoxine - Sterigmatocistina

Capitolul 1 Mucegaiuri Mucegaiurile care se dezvoltă în alimente pot produce substanţe otrăvitoare ale căror efecte au fost cunoscute din timpuri...

Sinteză în fază solidă a compușilor naturali

Introducere: Metodele de sinteza in faza solida caracterizeaza procedurile convenabile de purificare cuplate cu oportunităţile de automatizare....

Micotoxinele - O Problemă de Siguranță Alimentară

Capitolul 1. Ce sunt micotoxinele? Micotoxinele sunt substanţe chimice produse de anumite specii de mucegaiuri (Aspergillus, Fusarium,...

Contaminarea Produselor Alimentare cu Micotoxine

INTRODUCERE Prin utilizarea şi transformarea materiilor prime agroalimentare, industria alimentară are rolul de a produce alimente de calitate...

Ai nevoie de altceva?