Metode de conservare a alimentelor și de gestionare a deșeurilor pe Stația Spațială Internațională

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2301
Mărime: 239.24KB (arhivat)
Publicat de: Victor Mihalcea
Puncte necesare: 6

Extras din referat

REZUMAT:In aceasta prezentare vom vorbii despre imponderabilitate,gestionarea deseurilor si metodele de conservare a alimentelor pe Statia Spatiala Internationala.Alimentele sunt esentiale pentru supravietuire,la fel ca si apa se distribuie in recipiente speciale si se incearca pe cat posibil reutilizarea lor.Deseurile sunt eleiminate intr-un mod special,datorita imponderabilitatii totul devine mai interesant.

CUVINTE CHEIE:Alimentatie,conservare,microgravitatie,reutilizare,imonderabilitate

INTRODUCERE: Ce este o stație spațială?

O stație spațială este o navă compusă din unul sau mai multe module capabilă să susțină viața unui echipaj uman. stația spațială nu beneficiază de sisteme de propulsie sau de aterizare, întrucât transferul astronauților se realizează cu alte nave, însă are nevoie de un sistem de ancocare care să facă legătură cu acestea. În prezent, Stația Spațială Internațională este asemănată frecvent cu un teren de fotbal prin prisma dimensiunilor sale: lungime de 108.5 metri, lățime de 72.8 metri și înălțime de aproximativ 20 de metri. Suprafața totală a modulelor presurizate este de 837 de metri pătrați, în timp ce masa stației atinge valoarea impresionantă de 450 de tone.

Stația orbitează Pământul de 15.51 ori pe zi la o altitudine care variază între 330 și 435 de kilometri și care este modificată prin intermediul motoarelor modulului rusesc Zvezda. Stația Internațională include numeroase sisteme care asigură viața la bord. Pe lângă sistemele care asigura o atmosferă similară cu cea întâlnită pe Pământ, există un sistem pentru furnizarea apei, facilități pentru furnizarea de alimente, dar și echipamente sanitare și pentru igienă.

Imponderabilitate- EFECTE

Vietile noastre zilnice implica activitati cum ar fi statul, mersul, ridicatul lucrurilor de jos sau odihnitul in pat. Niciuna dintre aceste activitati nu este posibila in orbita.

Odata ce o nava spatial ajunge pe orbita, totul inauntru incepe sa para fara greutate. Orice - oricine ce nu este legat de ceva anume, va pluti !

Astronautii simt prima oara efectul lipsei gravitatiei cand motoarele sunt oprite. Imediat, acestia incep sa pluteasca, insa sunt tinuti de centurile de siguranta atasate scaunelor. Lipsa grutatii le permite astronautilor sa para foarte puternici . Acestia pot “ridica” obiecte ce ar fi mult prea grele pentru a fi ridicate la suprafata pamantului de catre un om . Cu toate acestea, sunt insa si dezavantaje:

Fara efectul gravitatiei, sangele si alte fluide ale corpului incep sa curga catre cap. Acest lucru poate cauza o senzatii de dureri de cap. Fara gravitatie sa impinge inapoi, muschii devin slabi. Pentru a se mentine in forma, astronautii trebuie sa exerseze cateva ore in fiecare zi. Acest lucru le permite sa se recupereze mai repede cand se vor intoarce pe Pamant.

Intr-un modul spatial sau statie spatiala, sensul de jos sau sus nu mai exista. Nu exista nicio diferenta intre un tavan sau o podea. Acest lucru le provoaca stari de greata, de ameteala astronautilor pana acestia se obisnuiesc cu aranjamentul ciudat.

O zi in spatiu :

Astronautii traiesc vieti foarte aglomerate. Fiecare zi pe orbita este planificata cu atentie de coordonatorii misiunii. Timpul folosit de echipaj este bazat pe cel al orasului Houston, Texas sau Moscova.

Ziua de 12 de ore pe Statia Spatiala Internationala incepe printr-un apel de trezire. Dupa un mic dejun echipajul trece la treaba ce a fost atribuita fiecaruia de catre coordonatori. Statiile Spatiale sunt ca niste labirinturi mari ce necesita atentie si ingrijire constanta. Mult timp trebuie petrecut pe actiuni caznice cum ar fi spalatul sau reparatiile.

Exista 3 mese pe zi : micul dejun, pranzul si cina , cu toate acestea bauturile si snacksurile fiind mereu la indemana. Cel mai mult timp este consumat pe pregatire si efectuare a experimentelor stiintifice. Aceasta poate implica o comunicare intre statie si oamenii de stiinta de pe pamant.

Cel putin 2 ore pe zi sunt consummate pe exercitiu fizic. Acest lucru este essential pentru a mentine echipajul in forma si sanatos. Alte ore pot de asemenea fi consummate in pregatirea pentru un “spacewalk”.

Microgravitatia

Alimentele si modul în care sunt ambalate au fost afectate foarte mult de microgravitatia unica din spatiu. Mediu de microgravitatie este acela in care gravitatia este foarte redusa. Microgravitatia apare atunci cand o nava se afla pe orbita Pamantului.

Statia Spatiala Internationala si tot continutul acesteia se gasesc intr-o stare de cadere libera . Din cauza acestui fenomen , alimentele sunt impachetate si servite in asa fel incat acestea sa nu se deplaseze prin nava spatiala deoarece firimiturile lichidele pot deteriora echipamentele sau pot fi inhalate.

Multe dintre alimente sunt impachetate sunt forma lichida. Lichidele tin alimentele impreuna si , eliberate din containere, acestea formeaza picaturi mari datorita coeziunii.Pentru baut sunt utilizate paie speciale. acestea au cleme si pot fi inchise pentru a preveni iesirea lichidului din recipient.

Cutitul , furculita , lingura si foarfecele sunt fixate cu niste magneti de tava de alimente atunci cand nu sunt folosite. Efectele microgravitatiei au avut un impact enorm asupra dezvoltarii produselor alimentare ambulate.

Bibliografie

1. National Aeronautics and Space Administration “Space Food and Nutrition” http://spacelink.nasa.gov/products

2. http://spacelink.nasa.gov/products

3. http://www.giz.ro/stiinta/statia-spatiala-internationala-37274/

4. http://ftcsc.ag.iastate.edu/media/packagingbrochure.pdf

Preview document

Metode de conservare a alimentelor și de gestionare a deșeurilor pe Stația Spațială Internațională - Pagina 1
Metode de conservare a alimentelor și de gestionare a deșeurilor pe Stația Spațială Internațională - Pagina 2
Metode de conservare a alimentelor și de gestionare a deșeurilor pe Stația Spațială Internațională - Pagina 3
Metode de conservare a alimentelor și de gestionare a deșeurilor pe Stația Spațială Internațională - Pagina 4
Metode de conservare a alimentelor și de gestionare a deșeurilor pe Stația Spațială Internațională - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Metode de conservare a alimentelor si de gestionare a deseurilor pe Statia Spatiala Internationala.docx

Ai nevoie de altceva?