Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2641
Mărime: 915.27KB (arhivat)
Publicat de: Dida Ene
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Sisteme integrate de afisaj la bordul aeronavelor

Facultatea de Mecatronică si Sisteme Integrate de Armament, Academia Tehnică Militară, București, Romania

Abstract: Apariţia unor situaţii neprevăzute, problemele critice de zbor care necesita o rezolvare rapida, au necesitat ample dezvoltări tehnologice, a echipamentelor de la bord.

Ca soluții pentru aceste probleme de zbor, avionul este echipat cu unităţi şi dispozitive speciale, cele mai importante fiind de afisaj electronic prin care pilot este avertizat în cel mai scurt timp, prin intermediul unui sistem de 6 display-uri: PFD1, EICAS MFD1, SISTEME, MFD2 şi PFD2.

Cele mai importante şi eficiente pentru siguranţa zborului ii sunt alocate EFIS-uluii (Sistem electronic de zbor). EFIS oferă afişaje clare, de înaltă rezoluţie, care sunt uşor de vizualizat în variaţiile largi a intensitatii luminii ambientale. Aceste ecrane sunt: EFIS, MFD (display multi-funcţional), VFR (cu regulile de zbor), EMS (sistem de management al motorului), GPS (sistem de poziţionare globală), Lista de verificare / INFO (informaţii grafice care sunt de încărcare de la un Card SD).

EFIS ne oferă urmatoarele informaţii despre zbor: Rubrica banda, Setarile resiunii locale, Viteza adevarata a aerului , Banda de altitudine, Zona de afişare de informatii 1, Zona de afişare de informatii 2, Zona pentru timp, Indicatorul Alunecare /Derapare, Indicatorul de viraje, Linia orizontului,Indicatorii de rului/tangaj, Viteza şi direcţia vântului.

Cuvinte cheie: EFIS, zbor, informatii la bord,sistem de afisare, eficienta,sistem integrat.

1. GENERALITATI

În prezent, datorită evoluţiei tehnologiei, aeronavele au avut nevoie de prelucrare a datelor, necesare pentru a atinge obiectivele de zbor şi / sau pentru a iesi din situaţii dificile care pot apărea.

Apariţia unor situaţii neprevăzute, problemele critice de zbor care au nevoie rapid de remediare, au dus la ample dezvoltări tehnologice, a echipamentelor de la bord.

Pentru a asigura siguranţa zborului şi pentru a evita restricţiile impuse înainte de zbor afişarea datelor ierarhic a devenit o necesitate, în conformitate cu importanta pe care o au în zbor, precum şi în condiţii de sol, la viteze mari, astfel, pilot obţine informaţiile necesare de la momentele-cheie ale zborului.

Ca solutii pentru aceste probleme de zbor, avionul este echipat cu unităţi şi dispozitive speciale, cele mai importante fiind de afisaj electronic prin care pilot este avertizat în cel mai scurt timp, cu ajutor unui sistem de fonetice şi vizuale care contine 6 afisaje (display-uri).

Sistemul de avertizare fonetic şi vizual oferă indicaţii de avertizare a echipajului cu privire la potentialele operatii nesigure de zbor sau configuraţii ale avionului, disfuncţionalităţi de sistem, şi situaţii non-normale. Indicaţiile pot fi generate de următoarele:

- Alertarea echipajului cu privire la indicatiile motorului (EICAS).

- Sistemul de indicare a vremii

- Alerta de traffic si de evitare a coliziuniilor(TCAS)

- Alerta de pozitie (ADC)

- Sistemul de protectie impotriva vibratiilor (SPS)

Nesecret

1 din 8

În mod implicit, sistemul incepe cu display-urile 1 (DU1) şi 6 (DU6) alocate ca PFD1 şi PFD2 (atribuite EFIS-ului,care furnizează informaţii specifice privind situaţia verticală).

Display-urile 2 şi 5 sunt multifuncţionale şi afişeaza informaţii specifice situaţiei de zbor in plan orizontal. Acestea sunt, de asemenea, atribuite EFIS-ului. Alocarea manuală a rolurilor se face de către piloţi de la un panou de control specifice.

2. EFIS

Un sistem electronic de zbor (EFIS) este un instrument sistem de afişare de zbor în care tehnologia folosita este mai degrabă electronica decât electromecanice. EFIS în mod normal, constă într-un afişaj primar al zborului (PFD), un afişaj multifuncţional (MFD) şi un indicator al informatiilor de la motor şi de alertare a echipajului (EICAS). Deşi la inceput s-au folosit tuburile cu raze catodice (CRT), acum se folosesc afisajele cu cristale lichide (LCD).

Complexul electromecanic indicator director atitudine (ADI) şi indicatorul de situatie orizontală (HSI) au candidaţ pentru prima înlocuire a EFIS-ului. Cu toate acestea, există în prezent putine instrumente pentru care nu s-a gasit un afisaj electronic. Instalatiile EFIS variaza foarte tare. Un avion usor poate fi echipat cun singur display pe care sunt afisate datele de zbor si de navigatie in timp ce un avion mare e probabil sa fie echipat cu 6 sau mai multe unitati de afisaj.

EFIS oferă afişaje clare, de înaltă rezoluţie, care sunt uşor de vizualizat în variaţiile largi a intensitatii luminii ambientale.Afisajele pot fi selectate separat si configurate de pilot si ofera posibilitatea de afisare a informatiilor intr-un singur ecran astfel incat e foarte usor pentru echipaj sa asimileze datele de care au nevoie.

Preview document

Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor - Pagina 1
Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor - Pagina 2
Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor - Pagina 3
Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor - Pagina 4
Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor - Pagina 5
Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor - Pagina 6
Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor - Pagina 7
Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Integrate de Afisaj la Bordul Aeronavelor.doc

Alții au mai descărcat și

Aparate de bord

APARATE DE BORD CAP. I. – GENERALITATI Sunt dispozitive destinate pentru culegerea, convertirea, transmiterea si afisarea informatiilor necesare...

Optimizarea Capacității Aeroporturilor

Capitolul 1. Introducere Determinarea capacitatii unui aeroport este complexa. Capacitatea aeroportuara depinde de multi factori, printre acestea...

Asigurarea calității în domeniul aerospațial

1 - INTRODUCERE În vederea asigurării interoperabilității procedurilor de zbor și tehnicii de aviație la nivel global, Organizația Internațională...

Teoria și Construcția Sistemelor de Propulsie

Sistemul de propulsie Sistemul de propulsie este alcatuit din: I Fluidul de propulsie - reprezinta subsistemul asupra caruia actioneaza...

EBNA

1. Scopul lucrării Prin realizarea acestei lucrări se asigura experimentarea metodei barometrice de masurarea a altitudinii de zbor precum si...

Mecanica avionului 2

Mecanica Masinilor Aeriene - Ecuatiile miscării aeronavelor - Consideratii introductive - Aeronava – solid rigid - 6 grade de libertate -...

Echipamente de bord și navigație aeriană - altimetrul

H¬mas[m] Pmas[mmHg] Padevarat=760-Pmas [mmHg] Hteoretic [m] ε=|Hteoretic-Hmas|/Hmas*100 [%] 0 0 760 0 0 200 19.6 740.4 220.565 10.283 400 36.5...

Ai nevoie de altceva?