FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2855
Mărime: 110.51KB (arhivat)
Publicat de: Filip Simon
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Introducere

Inteligenta artificiala are caracteristici generale care-i permit aplicatii in domenii extrem de diverse, precum recunoastere limbajului natural, medicina, contabilitate,diagnostic financiar.Aplicarea inteligentei artificiale in economie este mediata chiar de caracteristicile prelucrarilor simbolice.Aproape intreaga gandire a oamenilor de profesie se desfasoara prin rationamente si nu prin calcule.

Capacitatea de a invata, de a intelege, de a sti, din experienta si de a se descurca in situatii vechi si noi, aceasta "inteligenta" insotita de colectarea informatiei, efectuarea prelucrarilor, pregatirea alternativelor decizionale si in final luarea deciziei este acum in slujba managerilor de toate tipurile si a celor economisti in mod special.

Stiintele economice si domeniul lor (managementul, finantele, contabilitatea, etc.) sunt in practica realizate din oameni cu performante diferite care trebuie sa faca fata sarcinilor nestructurate, nonliniare, dinamice si stocastice, cu luarea in seama, simultan, a aspectelor cantitative si calitative, in care intervin intuitia, experienta si inteligenta, notiuni vag definite, percepute cu aproximatie si avand consecinte asupra comportamentului in interactiunile cu mediul intern si extern.

Dictionarele specializate prezinta inteligenta ca pe capacitatea de a invata sau intelege din experienta, abilitatea de a achizitiona si memora cunostinte, capacitatea de a raspunde repede si cu succes la probleme noi, utilizarea facultatii de a rationa in rezolvarea problemelor si conducerea activitatilor cu eficacitate.

Din aceasta definitie generala desprindem termeni care pot fi imediat asociati naturii omului, inteligentei si comportamentului uman.

Tehnologia sistemelor inteligente de tip sisteme expert este cea mai "veche" si cea mai bine pusa la punct, in special pentru sisteme expert bazate pe reguli. Exista deja cateva sute de sisteme expert operationale si comerciale, pentru o gama foarte larga de aplicatii. Toate folosesc o cunoastere numita expertiza, provenita de la expertii umani, iar procesul de colectare a acesteia se numeste achizitia cunoasterii. Este nevoie de mai multe interviuri cu expertii sau de alte metode adecvate pana cand este pusa la punct baza de cunostinte, o componenta importanta a acestor sisteme. Exista metode si instrumente de achizitie a cunoasterii, unele foarte perfectionate. Mediile de dezvoltare disponibile usureaza mult construirea sistemelor expert functionale, de la stadiul de prototip pana la stadiul de sistem expert comercial, in conformitate cu metodologia adoptata.

Adevarata putere a sistemelor expert sta in motoarele de inferente si in sistemele de explicatii de care dispun. Totusi, sistemele expert nu sunt capabile sa invete, sa se instruiasca automat, ca celelalte tipuri de sisteme inteligente si din acest motiv nu se pot adapta usor la schimbarile intervenite in mediul in care actioneaza. Logica fuzzy ofera si pentru aceste sisteme scheme de reprezentare a cunoasterii mult mai flexibile. De aceea viitorul imediat al acestora se va baza foarte mult pe logica fuzzy.

Sitemele expert aplicate in analiza financiar-contabila

Aceasta lucrare explica modul in care, cu ajutorul sistemelor expert aplicate in domeniul contabilitatii situaţiile economice si financiare oferite de sistemele clasice pot fi examinate, fiind în măsură să alerteze, analizeze si sa emita noi decizii, care fie vor ridica un semn de întrebare la nivel de management al companiei in legatura cu deciziile care sunt gresite sau nu au un comportament optim, fie va confirma faptul că deciziile existente sunt cele corecte.

Sistemele expert aplicate recunoaşte rolul fundamental al informaţiilor externe facand ca dematerializarea şi globalizarea proceselor informaţionale sa fie din ce in ce mai accesibila. În acest context, impactul informaţiei este din ce in ce mai extins, implicând un număr mai mare de investitori sau de alti utilizatori de informatii economice sau financiare, cu interese diferite, ale căror aşteptări au marit in mod exponential presiunea exercitata asupra entitatilor, in ceea ce priveste “rezultatele urmarite”. Sistemele inteligente utilizate în contabilitate ofera sprijin managementului in optimizarea deciziilor cu privire la costurile de management directe si indirecte, care au efecte pozitive asupra eficienţei întregii activităţi economico-financiare.

De asemenea, cu ajutorul sistemului descris anterior poate fi oferita consultanţă, la contractarea creditelor bancare de către de către societăţi sau se poate realiza analiza indicilor economico-financiari, atât de importantă pentru utilizatorii de informaţii contabile cu ar fi: investitori, manageri, actionari, creditori, clienti, furnizori. Informaţia externa prin urmare, este pusa în centrul unui sistem complex de legătură între entităţi, paleta complexă şi eterogenă a “ partilor interesate”, caracterizata prin diverse interese şi obiective, iar modelele de sistem expert folosite variind cu necesităţile de management, având un rol decisiv în dezvoltarea egala a companiilor, care depinde de disponibilitatea şi alocarea optimă a resurselor financiare necesare pentru a genera avantaje competitive şi producătoare de venituri.

Lumea virtuală a schimbat modul de gândire al oamenilor. Acesta este motivul pentru care companiile trebuie să înţeleagă importanţa deosebită pe care sistemele expert o au.

Pe scurt, daca există un sistem de management modern şi motivat atunci când există posibilităţi de a face un sistem expert operaţional, problema de a face un sistem expert devine similară cu cea de a face o investiţie care trebuie să fie condusă de inspiraţie şi dorinţa pentru ca sistemul expert care va fi proiectat si implementat să fie un sistem practic, eficient, performant şi util pentru operatorul economic.

Preview document

FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila - Pagina 1
FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila - Pagina 2
FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila - Pagina 3
FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila - Pagina 4
FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila - Pagina 5
FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila - Pagina 6
FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila - Pagina 7
FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • FSA - Sistem Expert pentru Analiza Financiar-Contabila.doc

Alții au mai descărcat și

Baze de Date Multimedia

Baze de date multimedia Definirea conceptelor. Aplicatii. Data base - baza de date - este un grup de fisiere în care este înregistrata o multime...

Arhitectura sistemelor expert în contabilitate

Abstract: The architecture of expert accounting systems is characterized by the connection between the elements that form an expert system...

Aplicații Client Server

Aplicatii client server Studiu de caz- Solutie de gestiune a Resurselor Umane si Salarizarii Solutiile de gestiune economica Mobius, sunt...

Rețele Wireless

RETELE WIRELESS Introducere Cresterea popularitatii retelelor wireless a determinat o scadere rapida a pretului echipamentelor wireless...

Evenimente Naturale care se Autoconsolideaza prin Circuite de Feedback

“Feedback-ul este ceea ce lipsea din stiinta, in afara lui Newton”, spunea omul de stiinta britanic Steve Grand. “Noi credeam ca este un fenomen...

Sisteme bazate pe cunoștințe în conducerea proceselor

Programul realizeaza determinarea procesului de incalzire ,respectiv racire intr-o camera si a timpului (maxim respectiv minim) in functie de trei...

Obiective și Aplicații ale Nanotehnologiei

I. INTRODUCERE Dezvoltarea ştiinţei a demonstrat că cele mai spectaculoase progrese se obţin prin cercetare pluridisciplinară, situată la graniţa...

Aparatură hidraulică

Scheme Hidraulice Prima schema Hidraulica este in figura 1: Figura 1 A doua schema hidraulica este in figura 2 : Figura 2 A treia schema...

Ai nevoie de altceva?