Instrumentația Virtuală

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3436
Mărime: 474.15KB (arhivat)
Publicat de: Renata Vieru
Puncte necesare: 7
Materialul contine modalitati de masurare a presiunii si temperaturii dintr-o incinta cu ajutorul instrumentatiei virtuale. Se adreseaza studentilor de la inginerie chimica si/sau automatizari, informatica si face obiectul disciplinei Automatizari ale Proceselor din Industria Chimica.

Extras din referat

Prin termenul de Instrumentaţie Virtuală se înţelege utilizarea unui computer, dotat cu echipamente periferice de intrare şi ieşire specializate, pentru a simula caracteristicile şi funcţionarea unui instrument sau sistem de măsurare, de testare sau de înregistrare a datelor.

Instrumentele virtuale fac uz de traductoare si senzori pentru a intra în contact cu mărimea fizică măsurată, de eventuale sisteme de condiţionare a semnalelor, precum şi de circuite pentru conversia analog - digitală.

Diferenţa în raport cu sistemele de măsurare "clasice" este aceea că de aceasta dată toate funcţiunile de prelucrare şi analiză a valorilor măsurate, de stocare a acestor informaţii şi de transmitere a lor către utilizatorul uman sunt realizate de către computer şi nu de către aparatura dedicată.

Aplicaţiile software înlocuiesc astfel componente estimate a reprezenta 80% din circuitele unui aparat de măsurare sau testare specializat "clasic".

Software-ul care realizează aceste funcţiuni posedă în majoritatea cazurilor o interfaţă grafică având acelaşi aspect ca şi cel al panoului frontal al unui aparat de măsurare. Acesta este motivul pentru care aplicaţiile respective sunt numite Instrumente Virtuale.

In sistemele de măsurare computerizate cu instrumente virtuale, natura mărimilor fizice măsurate dictează doar configuraţia componentelor de genul traductoarelor şi în unele cazuri a condiţionatoarelor de semnal. In aval de acestea, după convertorul analog - digital, informaţia referitoare la valoarea mărimii măsurate este procesata doar prin intermediul componentelor software.

Dacă, de exemplu, un semnal de tip tensiune electrică necesită atât vizualizarea variaţiei în timp cât şi determinarea spectrului de frecvenţe, utilizarea instrumentaţiei virtuale permite folosirea aceluiaşi sistem de măsurare. Se înlocuieşte doar aplicaţia de prelucrare a semnalului sau se construieşte o aplicaţie care să afişeze simultan, într-o fereastra unică, ambele informaţii necesare. Mai mult, acelaşi sistem de măsurare, dar cu o aplicaţie software diferita, poate fi utilizat ca voltmetru, ca instrument de stocare a datelor sau ca sistem de avertizare.

Apariţia instrumentelor virtuale a permis astfel ca mai multe aparate de măsurare sau testare specializate sa poată fi înlocuite printr-o singură configuraţie hardware de sistem de măsurare computerizat, completată apoi cu diverse aplicaţii software.

De aici derivă unele dintre avantajele utilizării Instrumentaţiei Virtuale:

- flexibilitatea sporită a configuraţiilor sistemelor de măsurare;

- fiabilitatea crescută a componentelor;

- precizia crescută a prelucrării informaţiei;

- capacitatea de a efectua prelucrări de mai mare complexitate;

- costul mult redus în raport cu aparatele clasice.

Aplicaţiile instrumentaţiei virtuale nu se rezumă doar la măsurarea de mărimi fizice analogice. Rezidente în sisteme computerizate, instrumentele virtuale pot fi folosite drept generatoare de semnale analogice, pot manipula bidirecţional semnale digitale şi pot efectua operaţiuni de numărare/cronometrare sau de generare de trenuri de impulsuri.

Instrumentele virtuale pot transforma un computer în "centrul de comandă" al unei reţele de zeci de aparate de măsura capabile sa comunice prin protocolul GPIB.

Seturi de instrumente virtuale specializate pot efectua funcţii de comandă a motoarelor pas cu pas sau operaţii evoluate de prelucrare şi analiză a imaginilor sau sunetelor.

Sistemele de instrumentaţie virtuală nu se rezumă astfel doar la a înlocui aparatele de măsurare utilizate în aplicaţiile din laboratoarele de cercetare sau didactice, ci devin unelte complexe şi puternice de monitorizare şi control ale proceselor industriale.

Un sistem de instrumentaţie virtuală nu trebuie înţeles ca fiind majoritar rezident într-un computer. In laboratoarele de cercetare se utilizează îndeosebi plăci multifuncţionale de achiziţie de date montate în PC-uri, conţinând multiplexoare şi convertoare A/D şi D/A.

Sistemele de achiziţie "Real Time" îşi îndeplinesc funcţiunile şi în timpul "căderilor" sistemului de operare sau al resetărilor computerului gazdă.

In multe categorii de sisteme distribuite, multiplexoarele şi convertoarele au "migrat" din computer în zona condiţionatoarelor de semnal, însoţite de o interfaţă serială. Computerul gestionează astfel o reţea de puncte de măsurare, mult mai numeroase decât ar fi permis varianta sub forma analogică.

Sistemele dedicate uzului industrial, din gama PXI, utilizează computere de proces (controllere), având configuraţii şi caracteristici de funcţionare specifice şi dispunînd de o întreagă gamă de posibilităţi de comunicaţie ce includ protocoalele serial, Ethernet, SCSI, GPIB (IEEE 488), PCMCIA, CAN şi DeviceNet.

Facilităţile oferite de hardware-ul de achiziţie de date şi control de proces nu ar putea fi puse în valoare fără existenţa unui software adecvat. În acest sens se foloseşte mediul LabVIEW (LABoratory Virtual Instrument Engineering Workbench) – un mediu de programare bazat pe limbajul de programare graficǎ G, produs de Firma National Instruments (NI).

Avantajul folosirii mediului de programare grafica LabVIEW în instrumentaţia virtuală constă în abordarea în mediu unitar a dezvoltării aplicaţiilor pentru configuraţii hardware diverse şi protocoale de comunicaţie dedicate interacţiunii cu procese (începând de la cele mai simple pana la procese industriale de mare complexitate).

Funcţiunile mediului de programare grafică LabVIEW de transmitere a informaţiei prin intermediul diverselor protocoale de comunicaţie specifice Internet-ului vor face posibil un salt calitativ în dezvoltarea utilizatorilor spre folosirea de laboratoare virtuale şi spre monitorizarea şi comanda la distanţă a proceselor.

În concluzie, se poate aprecia că Instrumentaţia Virtuală are, datorită flexibilităţii şi versatilităţii sale, un potenţial imens pentru cei ce lucrează în domeniul educaţiei, ştiinţei şi tehnologiei, indiferent de gradul lor de specializare sau de nivelul de calificare. Instrumentele şi aparatele vor deveni din ce în ce mai ieftine şi mai performante, software-ul va putea fi dezvoltat în masă, chiar de către programatori neprofesionişti, iar aplicaţiile realizate vor avea un grad mare de accesibilitate datorită facilităţilor de comunicaţie existente.

Preview document

Instrumentația Virtuală - Pagina 1
Instrumentația Virtuală - Pagina 2
Instrumentația Virtuală - Pagina 3
Instrumentația Virtuală - Pagina 4
Instrumentația Virtuală - Pagina 5
Instrumentația Virtuală - Pagina 6
Instrumentația Virtuală - Pagina 7
Instrumentația Virtuală - Pagina 8
Instrumentația Virtuală - Pagina 9
Instrumentația Virtuală - Pagina 10
Instrumentația Virtuală - Pagina 11
Instrumentația Virtuală - Pagina 12
Instrumentația Virtuală - Pagina 13
Instrumentația Virtuală - Pagina 14
Instrumentația Virtuală - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Instrumentatia Virtuala.doc

Alții au mai descărcat și

Baze de Date Multimedia

Baze de date multimedia Definirea conceptelor. Aplicatii. Data base - baza de date - este un grup de fisiere în care este înregistrata o multime...

Aplicații Client Server

Aplicatii client server Studiu de caz- Solutie de gestiune a Resurselor Umane si Salarizarii Solutiile de gestiune economica Mobius, sunt...

Rețele Wireless

RETELE WIRELESS Introducere Cresterea popularitatii retelelor wireless a determinat o scadere rapida a pretului echipamentelor wireless...

Evenimente Naturale care se Autoconsolideaza prin Circuite de Feedback

“Feedback-ul este ceea ce lipsea din stiinta, in afara lui Newton”, spunea omul de stiinta britanic Steve Grand. “Noi credeam ca este un fenomen...

Sisteme bazate pe cunoștințe în conducerea proceselor

Programul realizeaza determinarea procesului de incalzire ,respectiv racire intr-o camera si a timpului (maxim respectiv minim) in functie de trei...

Obiective și Aplicații ale Nanotehnologiei

I. INTRODUCERE Dezvoltarea ştiinţei a demonstrat că cele mai spectaculoase progrese se obţin prin cercetare pluridisciplinară, situată la graniţa...

Aparatură hidraulică

Scheme Hidraulice Prima schema Hidraulica este in figura 1: Figura 1 A doua schema hidraulica este in figura 2 : Figura 2 A treia schema...

Te-ar putea interesa și

Aparat Virtual pentru Supravegherea Indicilor de Calitate în Frecvență a Energiei Electrice

1. Tema de proiectare Aparat virtual pentru supravegherea indicilor de calitate în domeniul frecvenţei a energiei electrice. Acest instrument...

Aplicație Distribuită pentru Umărirea Activelor Folosind Tehnologii Radio

În ultimii ani, monitorizarea sistemelor pentru urmărirea activelor a devenit o necesitate, care s-a accentuat la ora actuală, datorită dezvoltării...

Osciloscopul Digital Asistat de PC

INTRODUCERE Impactul calculatorului în tenhica masurarilor electrice si electronice a produs o adevarata revolutie, mai ales în domeniul...

Instrumentarea și Achiziția Datelor la Încercarea Motoarelor

CAPITOLUL I CONSIDERATII PRIVIND ACHIZITIA DE DATE „Computer Dictionary” editat de Microsoftware Press defineste notiunea de „achizitie de date”...

Multimetru Virtual

1. TEMA DE PROIECTARE Se va realizat un multimetru virtual care măsoara curenţi continui şi alternativi în domeniul: 0-5A c.c. ,0-5A c.a. şi...

Instrumentație virtuală bazată pe tehnologii web pentru monitorizarea unei centrale nucleare

Abstract In this project are presented various web tehnologies and with their help an HMI (human machine interface) is made.HMI presented in this...

Aparat virtual pentru trasarea caracteristicilor tranzistoarelor

TEMA LUCRARII Se va realiza un aparat virtual pentru trasarea caracteristicilor de iesire ale tranzistoarelor. Tensiunea de polarizare va fi de...

Instrumentație Virtuala

Un motor electric M alimentat cu o tensiune alternativa U , de frecventra f , avand o putere activa P, la un factor de putere cos M. Ce capacitate...

Ai nevoie de altceva?