Inteligenta artificiala si inteligenta afacerii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Inteligenta artificiala si inteligenta afacerii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Inteligenta Artificiala

Extras din document

1. Introducere

“Lumea s-a schimbat mai mult în ultimii 100 de ani decât în oricare alt secol din istorie. Motivul nu este unul politic sau isotric, ci unul tehnologic - tehnologii care au provenit direct din progresele domeniului științei fundamentale”.

O scurtă istorie a timpului, Stephen Hawking

Ceea ce fizicianul britanic, Stephen Hawking, a evidențiat în citatul de mai sus este că aspecte ale vieții umane au fost transformate, într-un ritm fără precedent, de evoluția științifică și tehnologică. Ceea ce, acum un secol, păreau a fi invenții de neimaginat, acestea au devenit acum nu numai obișnuite, dar sunt considerate ca fiind și necesități ale vieții de zi cu zi. Suntem înconjurați de obiecte și sisteme cărora nu le dăm foarte mare importanță, dar care ne afectează profund modul în care gândim și acționăm.

În doar 100 de ani, multe sisteme au suferit schimbări dramaticale. De exemplu, în cadrul sistemului de transport, acum un secol apăreau primele mașini. O astfel de schimbare întâlnim și în cazul sistemului de comunicare, însă o evoluție impresionantă poate fi sesizată în cadrul sistemului medical. În doar 100 de ani, sperața de viață a unei persoane a crescut de la 44 la 76 de ani, după cum arată un studiu realizat de cei de la Adevărul.ro.

2. Prima mașină inteligentă

Inteligența artificială reprezintă studiul și crearea acelor mașini care pot îndeplini sarcini ce necesită o anumită inteligență, în cazul în care o persoană ar face același lucru. Acest câmp în continuă dezvoltare și permanență schimbare combină programarea, ingineria robotică, matematica, neurologia și chiar pshihologia. Fiind rezultatul unui amalgam de științe, inteligența artificială are o istorie împrăștiată. Aceasta are o multitudine de procese, intrucât fiecare idee nouă a ajutat la îmbogățirea acestui concept.

Motorul Analitic

Matematicianul britanic Charles Babbage a fost cel care, in anii 1830, a avut prima idee legată de “mașină inteligentă”, idee căreia i-a atribuit termenul de “motor analitic”. Acesta a fost un renumit profesor de matematica al Universității Cambridge înainte să-și dea demisia, dedicânu-și timpul ideii sale revoluționare.

Concepția conform căreia o mașină putea îndeplini mai multe sarcini concomitent a fost împrumutată de la războaiele industriale Jacquard, inventate de inginerul francez Joseph-Marie Jacquard în anul 1805. Cum războiul urma un model pentru a realiza țesătura, Babbage și-a dat seama că instrucțiunile introduse într-o mașină ar putea reprezenta la fel de ușor secvența de instrucțiuni necesare pentru a efectua un calcul matematic.

Prima sa încercare s-a numit Motorul Difference. Acesta putea să transforme instrucțiuni inscripționate pe un card de intrare în aranjamente de părți mecanice, să stocheze variabile în niște roți special poziționate, să realizeze operații logice cu uneltele și să livreze rezutatul pe carduri de ieșire inscripționate.

Cea de-a doua încercare a lui Babbage este reprezentată de o mașină mai mare, numită Motorul Analitic. Acesta a fost proiectat pentru realizarea diferitelor tipuri de calcule, precum cele necesare pentru crearea tabelelor de navigație, dar și citirea de simboluri, altele decât cele numerice. Însă, din cauza unor probleme financiare și tehnice, această idee nu a putut fi finalizată. A trecut aproape un secol și jumătate până când o mașină asemănătoare să apară.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inteligenta artificiala si inteligenta afacerii.docx

Bibliografie

1. Thomas, P. (2015). Artificial Intelligence. Thomson Gale, p. 7, pp. 15-29, pp. 49-50, p.98
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Inteligen%C8%9B%C4%83_artificial%C4%83
3. https://adevarul.ro/locale/constanta/de-traim-doua-mai-decat-100-ani-s-a-schimbat-mintea-corpul-devenit-mai-longevivi-explicatiile-specialistilor-1_5540ed62cfbe376e35af0d5e/index.html
4. https://www.educba.com/artificial-intelligence-vs-business-intelligence/
5. https://dataconomy.com/2018/02/ai-transforming-business-intelligence/
6. http://www.catia.ro/articole/ai/ai.htm
7. https://www.cmswire.com/information-management/artificial-intelligence-is-the-new-business-intelligence/