Programarea pe Agentii si E-learningul

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Programarea pe Agentii si E-learningul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: lector dr. Marian Cristescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Inteligenta Artificiala

Extras din document

Rezumat

La fel ca si în cazul metodelor de evaluare clasice sau, e-learning-ul, adica invatarea si evaluarea asistata de calculator trebuie sa dea posibilitatea adaptarii testelor la caracteristicile fiecarui cursant, adica sa tina cont de nivelul sau de pregatire.

Aplicatia îsi propune sa creeze teste cu un grad de dificultate adecvat pregatirii curente a studentului, sa le combine, sa ofere posibilitatea modificarii gradului de dificultate, în functie de nivelul de pregatire si scopul testarii si sa monitorizeze procesul de invatare prin efectuarea de recomandari pentru aprofundarea domeniilor deficitare.

Pentru a realiza acest lucru s-a folosit programarea orientata pe agenti. Gradul de pregatire al cursantului este calculat de catre un agent inteligent, care decide structura testelor, timpul de testare, modalitatea de combinare si gradul de dificultate.

Cuvinte cheie: agenti inteligenti, e-learning, invatare asistata, evaluare, limbaje de scripting.

1.Introducere

Agentii inteligenti sunt programe adaptive si autonome care pot fi folosite în vederea crearii de software ce rezolva anumite sarcini (task-uri) în numele unui anumit utilizator, bazându-se pe instructiuni explicite sau implicite din partea acestuia. Agentii inteligenti pot imbunatati interactiunea om-computer prin:

- ascunderea complexitatii task-urilor dificile;

- realizarea de task-uri (actiuni) laborioase

- conducerea unor tranzactii in numele utilizatorului

- pregatire si invatare

- oferirea de ajutor unor anumiti utilizatori in vederea colaborarii acestora

- monitorizarea de evenimente si proceduri diverse

Agentii inteligenti opereaza in cadrul unui mediu software cum ar fi sistemele de operare, bazele de date sau retelele de calculatoare.

Tehnologia aflata in spatele agentilor inteligenti este o combinatie de tehnici din domeniul inteligentei artificiale si de metodologii de dezvoltarea sistemelor, cum ar fi programarea orientata obiect, care permite programelor sa invete din si sa reactioneze la mediul incanjurator. Agentii inteligenti interactioneaza cu mediul din care fac parte prin criterii de selectie a datelor bazate pe reguli.

Un agent inteligent isi dezvolta reguli corespunzatoare prin intermediul instructiunilor explicite furnizate de utilizator, prin imitarea utilizatorului, prin feedback (raspuns) pozitiv sau negativ primit de la utilizator si prin indicatii obtinute in urma interactionarii cu alti agenti.

În sens larg, prin e-learning se întelege totalitatea situatiilor educationale în care se utilizeaza semnificativ mijloacele tehnologiei informatiei si comunicarii.

În sens restrâns, e-learningul reprezinta un tip de educatie la distanta, ca experienta planificata de predare-învatare organizata de o institutie ce furnizeaza imediat materiale într-o ordine secventiala si logica pentru a fi asimilate de studenti în maniera proprie. Medierea se realizeaza prin noile tehnologii ale informatiei si comunicarii - în special prin Internet. Internetul constituie atât mediul de distributie al materialelor, cât si canalul de comunicare între actorii implicati.

2. De ce agenti software în activitati de e-learning ?

Una dintre modalitãtile spectaculoase prin care agentii se impun comunitãtii utilizatorilor de calculatoare este aceea a agentilor Internet, agenti informationali ce oferã servicii Internet inteligente. Tehnologia calculatoarelor a generat o crestere remarcabilã a capacitãtii de a genera, oferi si stoca informatie. În acelasi timp însã, instrumentele de localizare, filtrare si analizã a informatiei existente nu au înregistrat o crestere corespunzãtoare. Desi manipularea directã a informatiei, gen meniuri, butoane si altele, este usoarã pentru operatii simple cum ar fi compilarea unui program, editarea de texte sau tipãrirea unui fisier, nu acelasi lucru se întîmplã în cazul accesului si cãutãrii în retele masive de informatie. Un sistem de e-learning trebuie sa ofere informatia ceruta, intr-un timp rezonabil, lucru greu de realizat uneori prin metodele de cautare clasice.Aceste operatii costisitoare ca timp, cum este aceea de a cãuta informatii despre un subiect particular, pot fi lasate pe seama unor agenti competenti.

O sesiune de eLearning trebuie sa fie cât mai interactiva, sa implice emotional cursantii; feedbackul oferit trebuie sa fie prompt si la obiect. Trebuie sa ofere flexibilitate pentru student în sensul posibilitatii alegerii portiunilor care se tiparesc si care ramân în format electronic, sa asigure expedierea la student exact la timp în sensul accesului la material exact când si unde este necesar, acces la materiale din alte surse, unele prin linkuri (legaturi ) directe din situl de origine. Aceste cerinte pot fi rezolvate de catre un agent inteligent care sa decida ce documentatie trebuie cautata, cui si cand sa o trimita.

Notiunile teoretice prezentate anterior au fost concretizate intr-un sistem de programe numit AutoLearn care permite crearea unui sistem de evaluare dinamic, ce evolueaza in conformitate cu cerintele, nivelul de cunostiinte al studentului. Pot fii create teste grila cu intrebari din orice domeniu, teste dinamice, a caror structura si dificultate se modifica pe parcursul examinarii, in functie de rezultatele obtinute de catre cel examinat. De asemenea se ofera posibilitatea urmariri sistematice a nivelului de pregatire a studentului, a evolutiei sau involutiei sale pe perioada examinarilor.

AutoLearn realizeaza comunicarea cu utilizatorul printr-o interfata bazata pe o grafica atractiva, usor de utilizat, care are la baza utilizarea formularelor si a mesajelor.

Problema securitatii este tratata de un script php numit inreg.php. La autentificare, se cauta în baza de date înregistrarea cu aceleasi date specificate în câmpurile de logare.

Parola nu este specificata în interiorul scriptului, ci este trimisa o interogare catre baza de date care verifica existenta si validitatea parolei introduse. De altfel, aplicatia AutoLearn foloseste toate masurile de securitate oferite de limbajul Php.

Fisiere in arhiva (1):

  • Programarea pe Agentii si E-learningul.doc