Sisteme Informatice pentru Asistarea Deciziilor Business Intelligence

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sisteme Informatice pentru Asistarea Deciziilor Business Intelligence.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marius Coman

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Inteligenta Artificiala, Economie

Cuprins

- INFORMATII CORECTE LA MOMENTUL OPORTUN
- TEHNICI IMPORTANTE UTILIZATE IN DEBUTAREA CERCETARII AFACERILOR
- PREZENT SI VIITOR
- SCOPUL, MOMENTUL SI AVANTAJELE IMPLEMENTÃRII APLICATIEI

Extras din document

BUSINESS INTELLIGENCE

INFORMATII CORECTE

LA MOMENTUL OPORTUN

Business Intelligence.

Conceptul Busniss Intelligence s-a cristalizat alaturi de conceptual de cristalizare a datelor DW (Data Warehousing) prin parcurgerea unui process similar cu cel folosit in cercetarea militara. In practica BI (Business Intelligence) se foloseste deseori modelul de securitate nationala. In acest proces ciclic, etapa principal este analiza prin care datele procesate sunt convertite in informatia necesara asistarii deciziei.

Procesul de producere si folosire a informatiilor destinate managementului afacerilor cuprinde, in esenta sa, modul de satisfacere a celor cinci “W”, unde W este initiala cuvintelor englezesti ce desemneaza intrebarile esentiale pentru obtinerea informatiilor: Who? (Cine?), What? (Ce?), When? (Cand?), Where (Unde?) si Why? (De ce?), la care se mai adauga How? (Cum?). Procesul de productie si de utilizare a informatiilor are ca rezultat finalizat, produse ale cercetarii ce pot fii descrise dupa continutul subiectului si dupa utilizarea preconizata (fig. 1, dupa Krizau - 1999)

Dupa continutul subiectului, se deosebesc urmatoarele opt categorii de produse ale BI: economice, geografice, biografice, politice, sociologice, militare, tehnico- stiintifice si de transport-comunicatii.

Dupa utilizarea preconizata, sunt considerate urmatoarele sase categorii de produse ale BI: cercetare stiintifica, si dezvoltare tehnologica, curente (actuale), estimative(viitoare), operationale, tehnico-stiintifice si de avertizare.

Business Intelligence este un termen care se referă la o varietate mai larga de aplicaţii software folosite pentru a analiza datele unei organizaţii. Conceptul de este alcătuit din mai multe activităţi înrudite precum data mining, interogare, raportare şi procesare analitică online.

În activitatea companiilor, soluţiile de Business Inteligence sunt utilizate pentru îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor, pentru reducerea costurilor şi identificarea unor noi oportunităţi de afaceri. Fiind mai mult decât un instrument de raportare sau set de unelte pentru extragerea de informaţii din cadrul depozitelor de date ale corporaţiilor, aplicaţia este utilizată pentru identifi carea proceselor de business ineficiente şi care necesită modificări sau îmbunătăţiri.

Instrumentele de lucru pe care aplicaţiile de Business Intelligence le oferă dau posibilitatea departamentului de management al companiilor să implice şi să înceapă analizarea datelor, fără a aştepta ca departamentele IT să furnizeze rapoarte complexe. Mai exact, aplicaţii de acest gen pot face foarte multe lucruri şi, mai mult decât atât, acestea pot fi făcute în departamente foarte diverse ale unei companii. Una dintre activităţile pe care aplicaţia le face este analiza de marketing. Astfel, se realizează analize demografice folosind informaţiile despre clienţi şi datele de vânzări, sensibilitatea la preţ, preferinţele privind produsele. Folosind aceste informaţii se pot planifica mai bine campaniile de marketing şi se poate măsura efectul acestora. În ceea ce priveşte analiza de vânzări, sistemul identifică tendinţele, analizează sezonalitatea şi face asocieri între produse. Cu ajutorul acestor informaţii se pot seta obiective de vânzări şi se poate măsura progresul vizavi de aceste obiective.

Un alt aspect pe care o aplicaţie de Bussines Intelligence îl bifează este analiza pentru lanţurile de distribuţie (retail). În acest caz se realizează o analiză a datelor privind comenzile în reţelele de distribuţie, analiza livrărilor şi analiza stocurilor. Astfel, se vor putea planifica mai bine stocurile, promoţiile de preţ pentru anumite produse şi calendarul livrărilor. De asemenea, aplicaţia realizează un aşa numit „tabloul de bord” în care se definesc indicatori de performanţă, calculaţi pe baza informaţiilor din sistemele existente. Se poate urmări astfel performanţa companiei pe ansamblu sau performanţa unor grupuri relativ la altele similare.

În ceea ce priveşte analiză financiară se realizează o evaluare a profitabilităţii pe departamente, categorii de produse, locaţii geografice, sezonalitate. Un caz particular îl reprezintă instituţiile financiare (bănci, societăţi de asigurări), unde analiza financiară joacă un rol cheie în desfăşurarea activităţii: definirea pachetelor de servicii, analiza portofoliului etc.Iar când vine vorba de viziune în timp, aceasta nu se poate face fără a avea informaţii clare despre planificarea bugetelor, lucru ce poate fi făcut de aplicaţie prin analiza varianţelor.

Dincolo de aceste aspecte, relaţia cu clienţii este una foarte importantă. Tocmai de aceea, Business Intelligence oferă sprijin în acest sens prin intermediul centrelor de suport şi relaţii cu clienţii. Acestora li se realizează o analiză a incindentelor, precum şi o analiză a ratei de reuşită pentru campaniile de telemarketing.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Informatice pentru Asistarea Deciziilor Business Intelligence.doc

Alte informatii

Universitatea Valahia Tragoviste Facultatea de Stiinte Economice