Portretul de grup

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Portretul de grup.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Istoria Artelor, Arta, Arte Plastice

Extras din document

Portretistica lui Rembrandt se împarte în trei tipuri: autoportretele, portretele individuale si portretele de grup. În special autoportretele reflecta acea fuziune dintre subiectiv si universal, caracteristica pentru geniul lui Rembrandt. Portretele individuale reflecta sensibilitatea lui Rembrandt fata de latura spirituala a omului si indica deopotriva generozitate si profunzime în interpretarea caracterului omenesc. Portretele de grup evidentiaza, pe lânga aceste calitati de baza, abilitatea artistului în a lega figurile individuale de activitati si situatii comune.

Lectiile de anatomie apartin categoriei de portrete ale „consiliilor”, deoarece de obicei nu era reprezentata întreaga breasla a medicilor, ci doar un grup mic de doctori în timp ce participau la o prelegere sau o demonstratie facuta de unul dintre membri. În Lectia de anatomie a Dr. Nicolaes Tulp din 1632 Rembrandt reda o disectie. În cadrul grupului strâns unit cadavrul exercita cea mai puternica atractie, ocupând suprafata cea mai intens luminata. Datorita costumului sau întunecat, vorbitorul contrasteaza puternic cu cadavrul luminat si mai puternic cu petele luminate ale propriei sale figuri, mâinile, fata si gulerul. Singur Dr. Tulp poarta palarie, în timp ce cei sapte ascultatori sunt cu capul descoperit. Ei formeaza o suprafata cu contraste mai deschise în cadrul grupului. Fiecare fata contrasteaza cu gulerul mare, alb, iar atmosfera cenusie a camerei îmblânzeste contururile. Culoarea este rece si aproape monocroma, lasând accentele principale pe seama clarobscurului. Tonurile variaza de la gri la brun si de la alb la negru. Umbrele verzi sterse de pe cadavru formeaza un contrast izbitor cu tusele rosii de pe bratul disecat.

Una din trasaturile cele mai fascinante ale acestui portret de grup este variatia subtila a atentiei ascultatorilor. Cei trei aflati în spatele cadavrului se apleaca înainte, dornici sa urmareasca demonstratia. Cei doi doctori aflati în extrema stânga sunt mai putin atenti. Unul dintre ei se uita mai degraba la fata Dr. Tulp, iar celalalt îsi întoarce ochii spre ceva de dincolo de cadrul tabloului. Personajul din spate, care ocupa pozitia cea mai înalta din grup, este singurul a carui privire stabileste un contact direct cu privitorul. Colegul sau din dreapta, care tine o foaie de hârtie, priveste si el înspre spectatori, dar cu mai putin interes.

Se remarca gruparea personajelor într o piramida asimetrica cu baza constituita din cadavrul alungit. Aceasta forma piramidala ajuta la legarea figurilor individuale într un grup coerent, atât în adâncime cât si la suprafata. O asemenea unitate n a putut fi atinsa nici chiar de Hals în portretele sale de grup.

Fisiere in arhiva (1):

  • Portretul de grup.doc