Scrierea chineza

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Scrierea chineza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Istoria Artelor

Extras din document

Despre caracterele chinezești se spune că sunt ideografice, adică caractere ce pot comunica, idei fără vreo contribuție. Se spune despre vorbitorii chinezi de dialecte diferite că nu se pot înțelege prin viu grai dar pot comunica prin scris întrucât scriu cu aceleași caractere.

Cele mai vechi documente chinezești descoperite au fost oasele oracol din carapace de broască țestoasă sau omoplați de bou. Ele reprezintau acte de divinație realizate de cei 12 împărați ai dinastiei Shang în perioada 1400-1200 î.c. Multe dintre semnele de pe oasele oracol sunt precursoare ale caracterelor chinezești moderne.

Alte forme primitive ale scrisului chinezesc: scrierea cu noduri, răbojul cu crestături, scoici, piatră, bronz, lamelele de bambus pentru cărți și manuscris.

Marea descoperire a fost hârtia de scris în jurul anului 200 î.c. pe atunci confecționată din cârpe de mătase.

Domnitorul chinez Tsai Lun (48-118) este cel ce a inventat hârtia în variant ei modern, materialele de bază fiind cânepa, bumbacul, țesătura amestecată cu apă, transformată într-o pasta și întinsă foaie.

Anul nașterii hârtie în forma actuală este anul 98.

[În Europa hârtia pătrunde în anul 1100; prima fabrică de hârtie este deschisă în 1150 în Spania. În România prima fabrică de hârtie este deschisă la Sibiu în 1539 și apoi la Brașov; Mircea cel Bătrân este cel ce dă primul act scris pe hârtie Mânăstirea Tismana în 1406].

Evoluția caracterelor chinezești

În perioada Shang existau 4500 semne (dintre acestea au fost identificate 1000).

Pictografia (în perioada Shang) stă la baza formării semnelor chinezești. Urmează peioada scrierii sigilare - Marea scriere sigilară în perioada dinastiei Zhon (1050-771 î.c.). Scrierea sigilară se regăsește în incripțiile realizate în bronz.

În timpul dinastiei Qin (221 î.c.) scrierea se simplifică - Scrierea sigilar mic

În 1950 regimul comunist introduce sistemul de scriere simplificat folosit și în prezent. Moo Zedong a încercat romanizarea scrierii simplificate prin reducerea numarului de linii pt combaterea analfabetismului.

În perioada Shang erau aproximativ 4.500 de semne

În perioada Han erau aproximativ 10.000 de semne

În perioada Qin erau aproximativ 23.000 de semne

În prezent sunt aproximativ 49.000 de semne

Fisiere in arhiva (1):

  • Scrierea chineza.docx

Bibliografie

Robinson, Andrew. Istoria Scrisului / Robinson Andrew: trad.: I. Gafița, Mihnea. - București: Editura ART, 2009. - 232 p. - ISBN 978-973-124-390-0