Construirea imaginii trecutului

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1955
Mărime: 3.85MB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

Izvoarele istorice

- reconstituirea oricarui eveniment istoric se bazeaza pe izvoare istorice prelucrate critic:

∙izvoare scrise - epigrafice

−numismatice

−lingvistice

−literare

−diplomatice

∙izvoar nescrise−paleontologice

−arheologice

- fiecare tip de izvor istoric are o pondere diferita in activitatea istoricului - in functie de epoca sau evenimentul istoric ce fac obiectul studiului

Istoriografia

- totalitatea lucrarilor de istorie constituie istoriografia

Istoriografia romaneasca incepe in veacul al XV-lea, cu scrieri in slavona. Cele in limba romana apar de abia peste 200 ani:

∙primele scrieri istorice sunt letopisetele lui Grigore Ureche si Miron Costin, insa primul carturar roman care se va bucura de o larga recunoastere internationala va fi Dimitrie Cantemir odata cu publicarea Istoria cresterii si descresterii Imperiului Otoman(1714) - va deveni membru al Academiei din Berlin in 1714

- in paralel cu cresterea numarului de scrieri istoriografice se constata abordarea problemelor legate de metodologia cercetarii istorice:

∙sec XIX - istoricii romantici, Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, dezv o istoriografie animate de un elan national

- Bogdan Petriceicu Hasdeu(1838-1907), A. D. Xenopol - introduc noi directii de cercetare

∙sec XX - marcheaza adancirea studiilor si integrarea lor in contextul european prin creatiile lui Nicolae Iorga(1871-1940), Gheorghe I. Bratianu(1898-1953) sau David Prodan(1902-1992).

Epoci istorice

- pt a reconstitui istoria, evenimentele trebuie incadrate in timpul istoric; pt a le intelege mai bine, istoricii au decupat timpul istoric dupa caracteristici commune, in epoci istorice

∙istoria spatiului romanesc e si ea divizata in epoci istorice:

1. Epoca straveche (cca. 1 mil iH - sec IiH) - apar primele comunitati umane; in urma patrunderii indo-europenilor, are loc desprinderea din randul lor a tracilor si a ramurii lor nordice, geto-dacii.

2. Antichitatea (sec I iH - sec VII e.n.) - cuprinde perioada formarii statului dac, moment de apogeu al culturii si si civilizatiei geto-dace, perioada contopirii acesteia cu civilizatia romana si cea a etnogenezei romanesti.

3. Epoca medie (sec VII - XVIII) - perioada de prima afirmare a civilizatiei romanesti si de formare a statelor medievale, a carei evolutie in timp a fost marcata de relatiile cu statele vecine, in special cu Imperiul Otoman.

4. Epoca moderna (sec XVIII - XX) - incepe spre sf. sec XVIII si se accentueaza pe parcursul celui de-al XIX; dupa parerea altor istorici, ea incepe insa cu infaptuirile lui Mihai Viteazul(1600)

5. Epoca contemporana (sec XX) - cuprinde evolutia societatii romanesti dupa 1918 pana in zilele noastre: consolidarea statului national roman, participarea Romaniei la Al Doilea Razboi Mondial, regimul communist - curmat de revolutia din decembrie 1989.

DOSAR

SPATIUL ROMANESC VAZUT DE ISTORICI

Moldova vazuta de Dimitrie Cantemir - Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae (Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei)

Printre scrierile cu larg ecou in lumea stiintifica europeana din sec al XVIII-lea s-a numarat Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei), scrisa de Dimitrie Cantemir in limba latina la cererea Academiei din Berlin. Ea s-a impus atentiei contemporanilor prin acuratetea metodei folosite, varietatea informatiei si conceptia stiintifica moderna care i-a stat la baza , lucrarea fiind o expunere monografica a cadrului geografic si etnografic , precum si a istoriei si culturii Moldovei. Pe langa elementele de geografie a Moldovei , partea cea mai valoroasa o reprezinta informatiile referitoare la aspectele de tip social, moravurile si alcatuirile politice ale vremii - alegerea domnilor, ierarhia boiereasca, legislatia si armata. Totodata, referirile privitoare la originea poporului roman sunt corelate de Dimitrie Cantemir cu informatiile privind obiceiurile populare. Scrierea este insotita de o harta amanuntita a Moldovei (harta sus).

Preview document

Construirea imaginii trecutului - Pagina 1
Construirea imaginii trecutului - Pagina 2
Construirea imaginii trecutului - Pagina 3
Construirea imaginii trecutului - Pagina 4
Construirea imaginii trecutului - Pagina 5
Construirea imaginii trecutului - Pagina 6
Construirea imaginii trecutului - Pagina 7
Construirea imaginii trecutului - Pagina 8
Construirea imaginii trecutului - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Construirea imaginii trecutului.doc

Ai nevoie de altceva?

''