Relațiile geto-dacilor din pontul stâng cu grecii și celții

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2252
Mărime: 13.87KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Radu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Geto-dacii au avut relatii cu orasele din Egeea,lucru atestat de amforele stampilate,cu orase ca Milet,Ephes,orase din insulele Rhodos si din Grecia Continentala.

O alta dovada o constituie monedele,obiectele de arta :statui.Pe plan local avem decrete care vorbesc despre relatii religioase(decret-relatii cu Alexandria).S-au descoperit izvoare scrise despre relatiile stranse cu getii din Dobrogea,precum si relatii cu getii din Moldova(Barbosi-Galati),unde s-au descoperit vase grecesti.Mai multe vase s-au descoperit pe raul Prut si de la Siret pana la Nistru.

S-au mai descoperit si alte elemente grecesti pe amfore,pe monede si pe alte piese de tip grecesc.Autohtonii au incercat sa copie elementele din civilizatia greaca,din ceramica si monede(drahme).Apar in asezarile autohtone mestesugurile grecesti :Rucatau.Apar elemente de stabilitate in acest tinut al grecilor la Cotnari,cu multe elemente de arhitectura greaca.

Colonia Hristia pastra legaturi cu Muntenia,dovada stau descoperirile de la Crasani,Cetatile din Vale,Baia de fier.

Grecii au ajuns in Transilvania pentru ca aceasta regiune se afla sub influenta celtica din M-tii Fagaras(culmea Stoienesti).

Colonizarea in spatiul getic a avut loc prin raporturi pasnice,dar pe cale contractuala:s-au ajutat reciproc cu schimburi economice,cu ajutor militar,dar si cu aliante matrimoniale(Dromichete se casatoreste cu fata lui Lisihah).Relatiile locale mai sunt ilustrate prin monede(cu caracter simbolic).

In Dobrogea,getii intra in contact cu grecii in sec.I d.Hr.,patrunzand aici elementul etnic.Patrunderea elementelor de tip grecesc in Dacia se face ape baza de apartenenta sociala.

Izvoarele epigrafice ale lui Strabon- Geografia ,a relatat ca Burebista a distrus cetatile grecesti,lucru dovedit si pe baza descoperirilor geografice :altare.In localitatea Tariverde,situata langa Hristia s-au descoperit elemente grecesti din mediul autohton,prin descoperiri numismatice(monede).

Relatii deosebite se mentin in zona Munteniei si a Baraganului dar mai putine in Transilvania si Moldova ,bazate pe monede din bronz :Tezaurul de Aur din Callatis.Inte autohtoni si Histria au existat relatii tensionate,incheiate cu un razboi.Se evidentiaza aici existenta unei forte care a luptat cu grecii.

Colonizarea greaca de pe tarmul M.Negre s-a desfasurat anevoios,dar acestea nu au fost impedicati sa adopte domeniile asezariror tracice si elementele de cultura tracica(mai ales de natura religioasa,dar nici pe traci sa patrunda de timpuriu in coloniile grecesti).

Documentele epigrafice privind legaturile coloniilor grecesti cu cetatile dobrogene sunt foarte rare.

Dupa moartea lui Alexandru cel Mare(323 i.Hr.),Dobrogea trece in sfera de influenta a Traciei.Lisimach,in 313 i.Hr.,provoaca o revolta a cetetilor vest-pontice,care izbucneste la Callatidei,fiind sustinuta de traci si sciti.

Relatiile dintre colonistii greci si populatia locala de pe tarmurile de sud ale Traciei au fost sustinute de timpuriu.Tot in acesta perioada s-a insistat mai mult asupra unor relatii nepasnice dintre traci si colonistii greci ;s-a atestat ca relatiile au fost uneori si relatii reciproce,atestandu-se legaturi de rudenii dintre regii odrisi si cercurile conducatoare din Abdara.

Patrunderea tracilor in tinuturile vest-pontice si in orasele de pe litoralul egeea a avut loc intr-o masura mai restransa,chiar in perioada timpurie a dezvoltarii sau poate imediat dupa intemeierea coloniilor.Cand grecii s0au asezat in cele noua cetati de pe Pontul Euxin,ei au gasit asezari cu aceleasi denumiri.Se considera ca primele contacte cu negustorii,navigatorii si aventuriarii greci nu su avut un caracter rautacios.Perioada timpurie a dezvoltarii coloniilor grecesti de pe tarmul trac al Marii Negre a fost sec.VI-incep.sec.V i.Hr.

Preview document

Relațiile geto-dacilor din pontul stâng cu grecii și celții - Pagina 1
Relațiile geto-dacilor din pontul stâng cu grecii și celții - Pagina 2
Relațiile geto-dacilor din pontul stâng cu grecii și celții - Pagina 3
Relațiile geto-dacilor din pontul stâng cu grecii și celții - Pagina 4
Relațiile geto-dacilor din pontul stâng cu grecii și celții - Pagina 5
Relațiile geto-dacilor din pontul stâng cu grecii și celții - Pagina 6
Relațiile geto-dacilor din pontul stâng cu grecii și celții - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Relatiile Geto-Dacilor din Pontul Stang cu Grecii si Celtii.doc

Alții au mai descărcat și

Daco-geții

Introducere Etimologic, termenul ''civilizatie'' deriva din latina clasica unde adjectivul civilis si substantivul civilitas desemneaza calitatile...

Istoria dacilor din Dobrogea

Introducere Lucrarea de faţă este consacrată evoluţiei culturale din spaţiul dobrogean anterior înfiinţării provinciei Moesia, deci a instalării...

Societatea geto-dacă

Scurt istoric Ramură a marelui popor indo-european al tracilor, geţii şi dacii erau unul şi acelaşi popor, vorbind aceeaşi limbă. Dintre cele...

Cultura Gumelnița în Centrul și Sudul Dobrogei

Complexul cultural Kodjadermen-Gumelnita-Karanovo VI s-a format la nivelul eneoliticului dezvoltat, dupa o perioada de ample transformari materiale...

Primul război mondial

Cauzele si începutul razboiului. La finele sec. al XIX-lea principalele tari capitaliste trec la o etapa superioara de dezvoltare - capitalismul...

Cultele Celto-Germanice

Nu există nici un text scris de celţi despre religia celţilor continentali din cauza interzicerii rituale a scrierii. Izvoarele literare cunoscute...

Te-ar putea interesa și

Istoria Banilor

Istoria banilor Pentru noi, banii sunt un mijloc de a ne satisface nevoile si poftele, de a ne cumpara cele de trebuinta. Prin ei putem obtine...

Ai nevoie de altceva?