Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2937
Mărime: 25.05KB (arhivat)
Publicat de: Andrei R.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Ripanu
Documentul prezintă viața și activitatea arhivistului Sever Zotta. Documentul conține bibliografie formată din corespondență, articole și memorii.

Extras din referat

Date biografice

Sever Ioan Zotta, în Austro-Ungaria Sever Ritter von Zotta, s-a născut la data de 14 aprilie 1874 la Chisălău, Cozmeni, zonă aflată în Ucraina de astăzi, și a decedat, probabil, în jurul datei de 10 octombrie 1943 la Orsk în sudul Urarilor în U.R.S.S., data fiind admisă în urma scrisorii pe care fiica lui Sever Zotta, Sanda Zotta, o expediază fostului discipol Gheorghe Ungureanu la data de 1 ianuarie 1948.

În privința studiilor, Sever Zotta a absolvit mai întâi studiile secundare la Cernăuți, apoi studiile superioare (dreptul și științele sociale) la Universitatea din Viena. Acesta va fi licențiat în drept la București, în 1904, cu teza: Contractul de locațiune în dreptul roman și român. În anul 1909, acesta publică la București piesa istorică în versuri „Vasile Lupu”.

Istoriografia subiectului cercetat

Despre fostul mare genealogist, istoric și arhivist Sever Zotta, istoriografia nu ne oferă un număr extins de surse, printre explicațiile situației însumându-se și eticheta pe care Sever Zotta o avea, fiind un om al vechiului regim.

Din perioada vechiului regim se poate aminti doar articolul lui G. Bezviconi- Figuri moldovene publicat în cadrul ziarului Evenimentul .

Primul studiu realizat de către Gheorghe Ungureanu, își are originile abia în anul 1971 , domnul Ștefan S. Gorovei afirmând că Gh. Ungureanu „ a pus în lumină mai cu seamă arhivistul și, nu mai puțin, omul” .

Marcând centenarul nașterii lui Sever Zotta, domnul Ștefan S. Gorovei realizează în cadrul Anuarului Institutului de Istorie si Arheologie "A. D. Xenopol", un articol în care prezintă sumar personalitatea fostului heraldist, lucrarea datând din anul 1989 .

În anul 1995, Arhiva Genealogică prin intermediul Virginiei Isac și D. Ivănescu dedică două texte arhivistului Sever Zotta, textul fiind prezentat și în cadrul comunicării prezentate în cadrul ședinței din 1 februarie 1994, închinată lui Sever Zotta.

În anul 1996, domnul Ștefan S. Gorovei redacteză cercetarea Sever Zotta- mărturii documentare, în aceeași revistă genealogică, urmând ca în Arhiva Genealogică din anul 2000, Silviu Andrieș-Tabac și Liviu Papuc șă publice două articole dedicate fostului director al Arhivelor Statului din Iași.

În anul 2006 și Arhivele Naționale elaborează o lucrare comemorativă , marcând 175 ani de la existența insitituției, și în care se regăsesc publicate câteva rapoarte și scrisori expediate sau primite de către Sever Zotta.

Perioada bucureșteană

Sever Zotta provine dintr-o familie de vechi români din Bucovina , descendența acestuia dezvăluind faptul că printre strămoșii săi se numără cei din familii precum: Abaza, Arapu, Buhuș, Flondor, Morțun, Tăutu dar și alte familii , fapt ce nu poate decât să stimuleze și mai mult interesul acestuia pentru spițele de neam.

În perioada bucureșteană, Sever Zotta a luat legătura cu Dimitrie Onciul, cel din urmă fiind profesor la Facultatea de Litere (Istorie). În cei 12 ani petrecuți la București, Sever Zotta își împărțea timpul între Arhivele Statului și Biblioteca Academiei Române. Datorită perseverenței și seriozității expuse, Sever Zotta va fi contactat de către Dimitrie Onciul spre a colabora la o mare lucrare genealogică a arhiducelui Franz Ferdinand ce se concepea în Austria, realizator fiind Otto Forst, și între ai cărui înaintași se constatase și Ieremia Movilă .

De asemenea, Sever Zotta s-a considerat emigrat în țară anul 1905 și abia în anul 1910 urma să primescă naturalizarea.

Bibliografie

Andrieș-Tabac, Silviu, Scrisori ale lui Sever Zotta, „vechi boier bucovinean”, către Paul Gore „vechi boier basarabean”. Lotul de la Arhivele Naționale București, în „Arhiva Genealogică”, din anul 2000, nr. 1-4.

Bezviconi, G., Figuri moldovene- Sever de Zotta, în „Evenimentul” din 4 noiembrie 1941, Anul XXXV, nr. 9011.

Gorovei S., Ștefan, Sever Zotta- mărturii documentare, în „Arhiva Genealogică”, din anul 1996, nr. 1-2.

Idem, Un precursor: Sever Zotta, în AIIAI, XXVI/1 din anul 1989.

Isac, Virginia, Sever Zotta arhivist - simple note, în „Arhiva Genealogică”, din anul 1995, nr. 1-2.

Ivănescu, D., Sever Zotta în corespondența cu Gh. Ungureanu, în „Arhiva Genealogică”, din anul 1995, nr. 1-2.

Lungu, Corneliu-Mihail; Diaconu, Ana-Felicia; Țineghe, Cristina (coord.), Arhivele înfruntând vremurile- mărturii documentare, Editura Ale, București, 2006.

Papuc, Liviu, Mărturii de la și despre Sever Zotta în presa vremii, în „Arhiva Genealogică”, din anul 2000, nr. 1-4.

Preview document

Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași - Pagina 1
Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași - Pagina 2
Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași - Pagina 3
Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași - Pagina 4
Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași - Pagina 5
Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași - Pagina 6
Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași - Pagina 7
Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iași - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sever Zotta - director al Arhivelor Statului din Iasi.docx

Ai nevoie de altceva?