Studenți din Transilvania și Universitățile din străinătate 1849-1919

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1752
Mărime: 22.67KB (arhivat)
Publicat de: Loránd B.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Studenții din Transilvania

În perioada de decadedență a Transilvaniei, după revoluția din 1848, o parte din studenți iau o nouă direcție, hotăresc să își facă studiile în străinătate. Această perioadă studiată este aleasă de autori din perspectiva politică, acesta urmărește evoluția societății după revoluția din 1848, perioada precedentă dualismului și cea după introducerea acesteia și până la finalul primului război mondial. Studenții pleacă în străinătate pentru a studia profesiile populare de căteva decenii, cum ar fi cea de preot, pedagog, inginer, etc.

Un lucru foarte interesant este că deși studenți pleacă departe de casă, își păstrează obiceiurile și tradițiile. Aceaștia aleg să își facă studiile în țări care au o bază civilă dezvoltată, dar alegerea Universități a depins și de situația finianciară a individului, sau a familiei din care făcea parte. Tineri care făceau parte din familile care dobăndeau mult pământ sau din familile săsești mai bogate, au avut o scală mai mare de alegeri, în timp ce, cei care provin din famililii mai sărace au la dispoziție mai puține posibilități.

Această dezvoltare a studenților din Transilvania este provocată de o nevoie civică. Datorită dezvoltări economiei, a industriei și noilor reforme aduse, tineri decid să studieze la universități unde sunt pregătiți de profesioniști. Alegerea locului unde vor studia tinerii diferă, să nu uităm că în transilvania trăiesc 3 etnii și 8 religii diferite, după cum ne atrage atenția și autorul. Urmează o listă care urmărește universitățiile și numărul de studenți însciși aici în această perioadă, aici voi menționa cele 10 cele mai vizitate centre de studiu:

1. Universitatea din Viena - Universität Wien, numărul de studenți înscriși: 3622,

2. Universitatea din Berlin - Friedrich-Wilhelms-Universität Berlin, numărul de studenți înscriși: 965 ,

3. Universitatea din Graz - Karl Franzens Universität Graz, numărul de studenți înscriși: 727 ,

4. Universitatea Tehnică din Berlin - K. k. Polytechnisches Institut / Technische Hochschule Wien, numărul de studenți înscriși: 713 ,

5. Universitatea din Lipzig - Universität Leipzig, numărul de studenți înscriși: 453,

6. Academia de Inginerie militară din Viena - K.u.k. Technische Militärakademie in Wien, numărul de studenți înscriși 409 ,

7. Universitatea din Jena - Friedrich-Schiller-Universität Jena, numărul de studenți înscriși: 405,

8. Academia militară Theresianum din Wiener Neustadt - Theresianische Militärakademie in Wiener Neustadt, numărul de studenți înscriși 356 ,

9. Academia de muzică din VIena - K.u.k. Akademie für Musik und darstellende Kunst Wien, numărul de studenți înscriși 278,

10. Universitatea Tehnică din Munchen - Polytechnische Schule/Königlich Bayerische Technische Hochschule München, numărul de studenți înscriși 236.

La Universitășile din străinătate s-au înscris 9655. de tineri. Însă în acest număr nu se află tineri care au urmărit cursurile din aceste instituții dar nu au fost înscriși și nici cei care au frecventat în Ungaria.

În comparație cu perioada 1841-1849, putem observa o creștere masivă a tinerilor plecați la studii. Deși tineri pleacă în număr tot mai mare în alte țări, aceștia își întrerup deseori studiile și le continuă după o perioadă de timp, datorită situației politice. Putem observa și că mulți își încep pregătirea la universitățile din Cluj sau Budapesta iar mai apoi decid să le continue în străinătate. După 1849 putem observa o creștere a studențiilor care se înscriu la mai multe universități, de la 10% la 21,3%. Motivul acestui fenomen este că volumul de studiu crește datorită noilor descoperiri în medicină și inginerie. Vărsta la care acestia se înscriu la centrele de studii este între 18 și 22 de ani, însă putem observa și studenți care se înscriu mai tărziu între vărsta de 30 și 61 de ani. O noutate este faptul că printre studenți încep să apară și femei, deși într-un număr relativ mic, pentru că percepția în această perioadă este că femeile nu au nevoie de o pregătire substanțială, ele trebuie să fie înainte de toate bune neveste și mame. Din această cauză femeile nu au parte de o educație superioară institușionalizată în Ungaria și Transilvania. Deși după 1848 apar școli private de fete, după 1875 apar scoli superioare de fete, numai după 1895/96 se deschid porțile Universităților și pentru femei în aceste două regiuni. Însă putem observa o excepție, la Facultatea de Medicină din Pesta, 15 femei din transilvania s-au înscris din 1819-1820 până în 1848. Studiile din zilele noastre ne arată că femeile au fregventat la 28 de academii și Universități din Viena, Berlin, Munchen, Weimar, Laussane, Praga, Berna, Kiel, Leipzig, Friburg, Geneva Groningen și Neuchâtel. Dintre acestea 35 au studiat filologia, 29 muzica, 22 medicina, 5 ștințele juridice, 3 artele plastice, 1 architectura, 1 farmaceutica.

Bibliografie

Szabó Miklós - Simon Zsolt - Szögi Lîszló, Erdélyiek külföldi egyetemjîrîsa 1849- 1919 között, Tg. Mureș. Vol. I-II.

Preview document

Studenți din Transilvania și Universitățile din străinătate 1849-1919 - Pagina 1
Studenți din Transilvania și Universitățile din străinătate 1849-1919 - Pagina 2
Studenți din Transilvania și Universitățile din străinătate 1849-1919 - Pagina 3
Studenți din Transilvania și Universitățile din străinătate 1849-1919 - Pagina 4
Studenți din Transilvania și Universitățile din străinătate 1849-1919 - Pagina 5
Studenți din Transilvania și Universitățile din străinătate 1849-1919 - Pagina 6
Studenți din Transilvania și Universitățile din străinătate 1849-1919 - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Studenti din Transilvania si Universitatile din strainatate 1849-1919.docx

Ai nevoie de altceva?