Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3621
Mărime: 272.41KB (arhivat)
Publicat de: Tania Simon
Puncte necesare: 6
Program informatic despre anul 1940

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Elemente teoretice
  3. 3. Utilizarea programului 1940-Pierderi teritoriale
  4. 4. Proiectarea interfatei programului
  5. 5. Codul explicat al programului
  6. 6. Concluzii si proiecte de viitor
  7. 7. Bibliografie

Extras din referat

1.Introducere

1940

Da,si ce legatura are cu programul pe care trebuie sa-l realizam noi ?

Din pacate nu prea are legatura nici cu calculatoarele, nici cu disciplina principala a celor 4 ani de facultate :contabilitatea.Dar are mare legatura cu faptul ca suntem romani si oricare dintre noi ar trebui sa aiba macar cateva notiuni generale despre acest an care a insemnat umilirea Romaniei de catre Marile Puteri.

Ei, si ce, asta se intampla de cand e Romania stat de independent –ati spune voi.Iar eu n-as putea decat sa va dau dreptate,dar de data aceasta umilinta a fost mult prea profunda.

Am ales acest proiect, nu pentru ca as vrea sa demonstrez ca tara noastra a pierdut o suprafata si o populatie care ii apartinea de la inceputuri sau, sa vezi ca am mai ramas totusi cu ceva, ci vreau sa vedeti ca tara noastra a depasit multe crize in cursul anilor si ca totusi e de apreciat ca mai avem acum NV Transilvaniei.Teritoriu pe care ni-l luase Hitler ca garantie pentru neutralitate si l-am recuperat dupa ce Romania a intrat in razboi alaturi de Rusia, care nu a ramas cu mana goala ci si-a insusit in acelasi an Basarabia, N Bucovinei si tinutul Herta.Tot prietena noastra, Rusia, a mai reusit sa instaureze in Romania un regim nu de toti iubit, pe care multi il pomenesc si astazi : comunismul ( prin Guvernul Petru Groza in martie 1945).

Nu vreau sa para un proiect plictisitor sau lipsit de importanta pentru ca l-am realizat cu multa sarguinta si interes. Am incercat ca documentatia pe care urmeaza sa v-o prezint sa fie una interesanta si plina de o multime de informatii care sa ne foloseasca, nu neaparat ca sa obtinem ceva material ( lucru pe care vrea sa-l obtina cineva cand realizeaza ceva) ci ca atunci cand se porneste o discutie despre acest subiect sa nu ne simtim in plus ci sa ne putem exprima opinia personala in legatura cu faptele petrecute atunci.

Asa ca nu pot sa va zic decat ca daca atunci cand erati liceeni si nu prea ati avut timp de istorie, sau v-ar face placere sa va reamintiti ce ati invatat (cum aste cazul meu) va invit sa va bucurati de el si sa ramaneti cu ceva informatii dupa ce l-ati utilizat.

Programul este destul de simplu, asa cum veti putea observa, usor de folosit, si plin de patriotism.Si, in plus, cel putin trecutul sa-l stim pentru ca viitorul este extrem de imprevizibil, dupa cum putem observa.Eu nu pot sa va zic daca vom intra in Uniunea Europeana in 2007 dar stiu sigur ca in Rusia nu ne vom putea baza niciodata.Daca vrei sa afli mai multe informatii citeste ce urmeaza si dupa aceea utilizeaza programul.

2.Elemente teoretice

Intr-un context istoric deloc avantajos, in care Germania si Rusia incheie Pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 prin care cele doua isi imparteau sferele de influenta.Iar la 1 septembrie izbucneste cel de-al doilea Razboi Mondial in care Germania obtine importante succese in Europa prin « razboiul fulger »(Blitzkrieg)-una din multele idei ale lui Hitler, iar aliata Romaniei :Franta, capituleaza la 22 iunie 1940, tara noastra mai are de infruntat o mare incercare ce se va dovedi fatala pentru ea.

La inceputul anului 1938, regimul democratic din Romania bazat pe Constitutia din 1923 a fost inlocuit de regele Carol al II –lea(1930-1940) cu un regim monarhic autoritar, deschizand astfel drumul regimurilor dictatoriale ce vor urma in Romania. Din arbitru politic, monarhia devine principalul factor al vietii politice. Insa de la urcarea pe tron, regele Carol al II-lea a dezlantuit lupta pentru preluarea intregii puteri, cu scopul declarat de a guverna « deasupra partidelor », conform propriei expresii. Pentru aceasta, regele a intretinut si a provocat agitatiile si framantarile din interiorul formatiunilor politice, a incurajat sciziunile din interiorul lor, cu gandul de a le compromite in ochii opiniei publice.

Facand din « camarila regala » un centru de putere, Carol al II-lea va folosi toate mijloacele pentru compromiterea institutiei fundamentale a regimului democratic-Parlamentul-, pregatind astfel instaurarea regimului sau autoritar.

Regimul nedecis al alegerilor din decembrie 1937 (nici un partid nu a obtinut 40% din voturi) a oferit regelui o mare posibilitate de manevra pentru realizarea obiectivului sau politic. La 28 decembrie 1937, regele l-a insarcinat pe Octavian Goga, conducatorul Partidului National-Crestin, cu formarea Guvernului, desi partidul sau nu castigase decat 9,15% din voturi la alegerile parlamentare.

Intentia era clara :aducerea la guvernare a unui partid slab pentru a putea pregati instaurarea propriei guvernari. Guvernul Goga-Cuza, lipsit de un suport social si confruntandu-se cu dificultati economice si politice, nu s-a putut mentine la guvernare decat 44 de zile. Adancirea instabilitatii in viata politica si cresterea influentei gruparilor de extrema dreapta au desavarsit opera regelui.La 10 februarie 1938, acesta l-a demis pe Octavian Goga si a format un guvern de « uniune nationala », la conducerea caruia l-a numit pe Patriarhul Miron Cristea. Prin masurile antidemocratice intreprinse de noul Guvern ( decretarea starii de asediu, incredintarea pastrarii ordinii publice autoritatilor militare, inasprirea cenzurii) se instaleaza un nou regim intemeiat pe principiul « monarhiei active ».

Preview document

Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 1
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 2
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 3
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 4
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 5
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 6
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 7
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 8
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 9
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 10
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 11
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 12
Studiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940 - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Stduiu de Caz - Pierderile Teritoriale - 1940.doc

Alții au mai descărcat și

Regimul Comunist

1. Regimul comunist in Romania Primii ani de guvernare comunistă au fost marcaţi de numeroase schimbări de curs politic şi de valuri succesive de...

Începutul celui de-al doilea război mondial

Europa nu a intrat în război la 1 septembrie 1939.Unii istorici vorbesc despre un „război de treizeci de ani” , din 1914 până în 1945,cu Primul...

Cultura Gumelnița în Centrul și Sudul Dobrogei

Complexul cultural Kodjadermen-Gumelnita-Karanovo VI s-a format la nivelul eneoliticului dezvoltat, dupa o perioada de ample transformari materiale...

Primul război mondial

Cauzele si începutul razboiului. La finele sec. al XIX-lea principalele tari capitaliste trec la o etapa superioara de dezvoltare - capitalismul...

Ai nevoie de altceva?