Arta scrisului la egipteni

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Arta scrisului la egipteni.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Istorie Universala, Arta

Extras din document

Scrierea Hieroglifica este prima care a aparut este predominant pictografica (ideo-

grafica) dar si simbolica sau fonetica,uneori trebuia citita ca o definitie a unui rebus din ziua de azi.

Exemplu I bilieve (Eu cred) Egipteni ar fi scris eye(ochi) bee(albina) leafe(frunza) si ar fi desenat simbolurile acestor cuvinte dar citirea sa-r fi facut folosind sonoritatea lor.

Uneori pt a usura citirea la sfarsitul cuvantului se afla un determinant.

Hieroglifa se scria fie orizontal de la dreapta la stanga fie vertical de sus in jos in coloane fara spatii intre cuvinte sau alte semne de punctuatie.

O forma derivata este scrierea hieroglifa cursiva care era o forma simplificata de hieroglifa destinata scrierii pe papirusuri,ceramica, lemn ,piele a unor inscrisuri mai putin importante decat cele sapate in piatra sau desenate in camerele mortuare.

Scrierea Hieratica (hieratika gr=preotime, cler))

Desi denumirea ar putea incurca ,aceasta scriere a devenit una religioasa abia in jur de 600 i.Hc.,odata cu dezvoltarea scrierii demotice. Pana la acea epoca a fost scrierea uzuala in acte comerciale,administrative, opere literare, opere stiintifice etc.

Practic se aseamana cu scrierea hieroglifica din care a derivat ca o forma simplificata.

Nu trebuie confundata cu scrierea hieroglifica cursiva care era destinata textelor religioase pe alte suporturi decat piatra ( Ex.Cartea Mortilor) si care era mult mai apropiatea de hieroglifica

Scrierea Demotica (demos gr=popor)

Este scrierea care apare in perioada Elenistica a regilor Ptolomei.

Reprezinta o forma foarte cursiva de scriere derivata din hieratica.

In perioada acesta ca urmare a influentelor Eladei se pare ca un procent mai mare din populatie erau literati.Practic era scrierea folosita in mod cotidian in toate inscrisurile cu exceptia textelor religioase.

Textele hieroglife erau pe zidurile templelor zeului Amon din Karnak pe coloanele templelor din Luxor,pe soclul giganticelor statui ale lui Ramses II.

Aceasta in pofida faptului ca foarte putini stiau in acea vreme sa citeasca. Se estimeaza ca aproximativ 1% din populatie era alfabetizata.Faptul ca doar atatia de putini stiau sa scrie si sa citeasca in timp ce scrisul era prezent peste tot in jurul lor, dadea o importanta deosebita celor ce cunostea aceasta taina: Scribii

Ei se bucurau de un respect deosebit in Egipt si aceasta ocupatie era una dintre cele mai apreciate.

Exista in interiorul acestei caste o ierarhie profesionala. Cei mai multi se ocupau de sarcini uzuale pt oamenii simpli cum ar fi scrierea contractelor de casatorie sau de vanzare-cumparare.

Altii erau pe langa inaltii demnitari sau preoti.

Cei mai importanti lucrau la curtea Faraonului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Arta scrisului la egipteni.doc