Comunicare interculturală - mișcarea culturală flower-power

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1414
Mărime: 11.82KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Grigoraș
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Miscarea culturala Flower-Power cu adeptii ei ,asa-numitii hippioti,care a fost in mare voga in anii 60-70,a adunat numerosi fani,dar si numeroase critici ,datorita exhibitionismului,excentrismului si a stilului lor de viata, inacceptabil pentru restul oamenilor normali –daca putem vorbi de normalitate,intr- o lume atat de subiectiva si plina de interpretari si viziuni - mai aproape de ceea ce inseamna simtul comun.

Aceasta miscare a nascut o multime de controverse ,indivizii devenind marginali,izolati si si-au construit o imagine de sine si un stil de viata nu tocmai „sanatos” sau etic : cand spunem flower-power ,ne gandim la hippiotii cu o minte deschisa la nou,care iubesc natura si ideea de libertate dusa pana la extrem,care vorbesc si gandesc liber, care nu au prejudecati legate de rasa,religie sau orice alte feluri de discriminare. Insusi „refrenul” acestei miscari era sa iti iubesti aproapele asa cum este el,sa treci peste orice fel de diferente,sa te exprimi absolut liber si sa traiesti in pace deplina,iubind si tolerand pe cei din jur. Desigur,pentru ca acest lucru sa se transforme de la ideea de utopie la un lucru real,practic,este nevoie ca,si invers, cei din jur sa te accepte pe tine asa cum esti. Ori, hippiotii nu erau intocmai acceptati de rest.

Motivul pentru care acest lucru s-a intamplat a fost faptul ca modul lor de viata a trecut in extrema cealalta, miscarea flower-power aparand la devianti,marginali ,rebeli si exhibitionisti.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna un adept flower-power ,exista niste cuvinte-cheie cu o sonoritate nu tocmai placuta, care il definesc: poligamie si relatii amoroase „deschise”,deci lipsa unui partener stabil, libertate sexuala deplina (pana la homosexualitate,sex cu minori si sex in public sau in grup), droguri usoare (vazute ca pe o parte integranta a vietii,o necesitate pentru a se „elibera”,desstresa), muzica rock ce promoveaza nonconformismul,spiritul liber si dinamic, si chiar incalcarea normelor si a eticii,pentru “eliberarea spiritului”. Un hippie vedea libertatea ca si cistigul cunoasterii.

Printre cei mai de seama reprezentanti ai miscarii flower-power ,de amintit sunt solistii si celebrele trupe Beatles, Pink Floyd, The Rolling Stones, Sex Pistols,Joe Cocker,The Doors,George Harrison,Jimi Hendrix,The Animals,Van Morrison,Santana,Led Zeppelin si Bob Marley, devenit unul dintre cele mai cunoscute figure representative pentru current. Artistii nu doar cantau si performau ci si traiau in jurul acestui curent hippiot.

Portretul unui hippiot era schitat ca fiind un tanar,rebel,care a trait in anii 60 si care respinge normele sociale stabilite, care reactioneaza spontan si care promoveaza exprimarea libera,militeaza pentru iubirea „deschisa” si extinderea constiintei, deseori avand o tinuta neglijenta,par lung si haine neconventionale.

Inceputurile acestei subculturi isi au originea in Statele Unite. Radacinile acestei culturi se gasesc insa in Germania. Teritoriile germane au foste crestinate mai tarziu si mai greu, datorita devotamentului oamenilor fata de credintele pagane ale predecesorilor. Ulterior,pentru ca obiceiurile pagane nu dispar din practicile proaspetilor crestinati, ele sunt adoptate de biserica si li se schimba destinatia. Pe acest fond cultural si religios s-a format in Germania o comunitate de indivizi care practica paganismul, venereaza natura si propovaduiesc intoarcerea omului la aceasta condamnand industrializarea excesiva si modernizarea.In aceasta comunitate de oameni se afla radacinile miscarii hippie. Emigrantii germani ajung in Statele Unite isi continua practicile pagane , atragand de partea lor si tineri americani. In acest mod, in jurul anilor '60, se formeza subcultura hippie,un amalgam intre rebelii a doua popoare: poporul american si cel german.

Contextele culturale si sociale in care s-a format aceasta subcultura erau favorabile dezvoltarii si expansiunii ei. Climatul se definea prin experimente,libertate de exprimare si nonconformismul se manifesta in din ce in ce mai multe domenii.In paralel cu acest curent flower power, iau fiinta si se dezvolta curentul suprarealismului, feminismul dansul modern, dadaismul, psihanaliza si medicina naturista, iar industrializarea, cresterea somajului,dezvoltarea masinariilor si a tehnologiei in general, vor aduce in viata oamenilor o unda din ce in ce mai accentuata de irealitate Hippiotii detestau conceptul de modern si industrializarea deoarece acestea cresteau implicit gradul de poluare si deteriorare al mediului, iar acestia ,militand pentru intoarcerea omului la origini si restabilirea relatiei om-natura ,vad in aceasta idee de modernizare o amenintare. Paganismul hipiotilor nu avea o forma malefica, ea inseamnand simpla adorare a naturii sub toate formele ei, idolatrizarea soarelui, ca sursa de viata, iubirea plantelor, a animalelor si a naturii in general. Hippiotii preferau sa locuiasca in afara oraselor sau la periferii ,dositi de mijlocul „agitatiei” si de forfota din oras, preferau parcurile, plajele sau chiar isi construiau „locuinte” in copaci.

Preview document

Comunicare interculturală - mișcarea culturală flower-power - Pagina 1
Comunicare interculturală - mișcarea culturală flower-power - Pagina 2
Comunicare interculturală - mișcarea culturală flower-power - Pagina 3
Comunicare interculturală - mișcarea culturală flower-power - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Comunicare Interculturala - Miscarea Culturala Flower-Power.doc

Alții au mai descărcat și

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Ai nevoie de altceva?