Cultura si Civilizatie Britanica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cultura si Civilizatie Britanica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Istorie Universala

Extras din document

Introducere

Marea Britanie este cea mai mare dintre Insulele Britanice, care mai cuprind Irlanda, insula Man, Jersey, Guernsey, arhipelagurile Shetland şi Orkney. Se mai foloseşte denumirea de Marea Britanie pentru desemnarea celor trei ţări componente ale Regatului Unit care se află pe această insulă: Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia. Anglia este cea mai mare şi cea mai populata diviziune a insulei Marea Britanie, situata in partea de sud şi de est. Ţara Galilor este în partea de vest şi Scoţia este la nord. Capitala Mari Britanii este oraşul Londra, situat în sud-estul Angliei. În ciuda dimensiunii relativ mici, Marea Britanie este foarte populata, cu o valoare estimată la 58 mil locuitori. Este foarte dezvoltata din punct de vedere economic, în arte şi ştiinţe, în tehnologie sofisticată. Populatia britanica este una din cele mai bogate din Europa şi se bucură de un înalt nivel de trai faţă de restul lumii. Multe ţări din întreaga lume au fost influenţate de Marea Britanie in istorie şi cultură. Marea Britanie a fost un pionier în materie economică. Prima revoluţie industrială a avut loc în Marea Britanie, intre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea şi a dus la dezvoltarea, în lume, a primei societati dominate de o clasă de mijloc. Marea Britanie a fost prima naţiune in care jumatate din populatie a trait in zonele urbane. Rapida dezvoltare a economiei şi comerţului la nivel mondial a făcut din Marea Britanie una dintre cele mai bogate natiuni din lume in timpul Reginei Victoria, în secolul al XIX-lea. Pentru o lungă perioadă de timp, înainte şi după Revoluţia Industrială, Londra a fost centrul lumii capitaliste, şi astăzi este una dintre cele mai importante centre de afaceri şi finante. Marea Britanie a jucat un rol important în arta modernă. Jocuri, romane, povestiri şi, recent, screenplays din Marea Britanie au fost admirate în întreaga lume. Cu toate acestea, Marea Britanie se poate lauda si in prezent cu numerosi artisti cum ar fi pictorul David Hockney şi compozitorul Sir Edward Elgar.

Viata economica ,sociala si culturala

Secolele XV - XVII

85% din populatie locuia in mediul rural si se ocupa aproape exclusiv cu muncile agricole. Numarul acestora din urma era in crestere , dar pana in cea de-a doua jumatate a secolului al XVI-lea nu s-a inregistrat o sporire sensibila a taranilor liberi. Cu timpul a crescut numarul seniorilor care si-au parcelat o parte din domeniu si au instrainat-o in schimbul unei arende si asa au aparut fermele si fermierii. Numarul fermierilor a crescut in paralel cu scaderea nr. serbilor, care au devenit fie fermieri, fie muncitori agricoli.

In Evul Mediu s-au facut progrese mai putin notabile in agricultura. Viata in mediul rural nu era deloc usoara mai ales primavara cand, nemaivand ce manca se apucau de braconaj cu tot riscul pedeselor severe. Orasele erau complet diferite, din punct de vedere urbanistic si arhitectonic, de cele din perioada romana. Anglo-saxonii au folosit cea mai importanta si utila mostenire lasata de romani-drumurile . La randul lor au legat principalele orase si targuri cu drumuri comerciale strabatute de doua carute cu doua si patru roti spitate din care nu s-a pastrat nici un fragment. Monedele anglo-saxone au aparut de-abia la sfarsitul secolului al VII. La inceputul secolului al VIII-lea s-a adoptat moneda de argint. Armata a cunoscut in timp o evolutie cantitativa si calitativa. A existat din totdeauna si corpul de oaste al nobililor care erau razboinici de profesie. Armele defensive erau: coiful, camasa de zale, ambele folosite de razboinici de profesie, nu si de arcasi, si scutul rotund din lemn acoperit de piele. Scutul si lancea erau armele de baza ale gloatei.

Arhitectura. Materialul de construtii era piatra, uneori caramida(preluate uneori de la minele unor constructii romane din vecinatate) si lemnul disparuse. Pictura si miniaturile, singurele reprezentari culturale au aparut in manuscrisele miniate, cel mai vechi manuscris miniat care s-a pastrat fiind Evangheliarul de la Durow , despre care s-a crezut initial ca este de origine olandeza.

Industria. Industria textila a continuat sa domine piata muncii in special in nordul si vestul Angliei unde mana de munca era un surplus, deci era mai ieftina si costul de fabricatie era mai redus. Mai tarziu s-a dezvolatat industria metalurgica (fier, plumb si cupru). Aici s-a produs prima data otel cu ajutorul unor mesteri germani. Intre 1540-1640 productia de carbune a crescut de 8 ori. Sarea continua sa se extraga din mare prin evaporare .

Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura si Civilizatie Britanica.doc