F. D. Roosevelt

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1961
Mărime: 21.92KB (arhivat)
Publicat de: Daniel D.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Franklin Delano Roosevelt (1882-1945), sa nascut in Hyde Park, Nueva York, in anul 1882 pe data de 30 ianuarie. Tatal sau lucra ca administrator in diferite sicietati si familia mamei sale detinea o companie de transport maritim si mai multe mine. In sanul unei familii instarite, Franklin D. Roosevelt a crescut intr-un ambient elitist, de asemenea era ruda indepartata cu Theodore Roosevelt.

Traind intr-o familie instarita a fost educat de tutori si guvernante pana la varsta de 14 ani, iar intreaga atentie era indreptata asupra lui, mama lui fiind o figura dominanta in viata sa chiar si la o varsta mai mare( adulta). Datorita situatiei sale privilegiate a avut posibilitatea sa practice sporturi precum vanatoarea sau calaria si sa calatoreasca in lume .

In 1896, Roosevelt incepe studiile la ,,Groton School for boys,, o scoala renumita episcopala pregatitoare din Massachusetts. Experienta in aceasta instituite de invatamant nu a fost una placuta, putem spune ca chiar a fost dificl pentru el, intrucat nu s-a potrivit cu ceilalti studenti, Roosevelt nu excela in atletism ca ceilalti. Totusi din aceasta experienta a luat foarte in serios invataturile directorului scolii din Groton, Endicott Peabody , care indemna pe studenti sa ajute pe cei mai putin norocosi prin serviciul public.

Dupa ce a absolvit Groton in 1900, Roosevelt a intrat la Universitatea Harvard la fel ca si varul sau indepartat Theodore Roosevelt (al 26-lea presedinte al Statelor Unite) si tot la Universitatea Columbia a urmat Facultatea de Drept urmand astfel cu o cariera pe Wall Street la o mare firma de avocatura, dar spre deosebire de predecesorul sau, Franklin s-a aliniat Partidului Democrat.

In anul 1905 pe 17 martie se casatoreste cu o ruda indepartata Anna Eleonor Roosevelt, nepoata presedintelui de atunci Theodor Roosevelt. Franklin si Eleonor au avut sase copii: Anna, James, Franklin(care a murit de mic), Elliott, Franklin Jr. si John. Cu exceptia lui John care a ales o cariera ca om de afaceri , toti copiii Roosevelts au avut o cariera in politica si seviciu public.

Spre deosebire de restul rudelor lor care erau de traditie republicana, Roosevelt din Hyde Park asa cum era cunoscut , era democrat.

Desi a ajuns sa practice avocatura, a parasit profesia foarte tanar pentru a se dedica politicii, de aceea in anul 1910, la numai 28 de ani, Roosevelt a decis sa paraseasca cariera de avocat pentru a se concentra pe ceva care il interesa mai mult si anume politica. El a avut mari calitati pentru politica deoarece era o persoana cu o mare simpatie si carisma. S-a alaturat Partidului Democrat si a candidat intr-un district care vota de 32 de ani numai parlamentari republicani. Printr-o campanie grea si cu ajutorul numelui sau, el castiga alegerile si ajunge guvernator al New York-ului in 1928.

Ca senator, Roosevelt a destacat prin lupta impotriva anumitor idei democratice din New York, castigand in acest fel dreptul de lider de partid dar si notorietatea nationala si experienta in tactica din politica. A fost reales in senatul de stat in 1912 ocupand functia de presedinte al comitetului agricol.

Roosevelt a sprijinit candidatul prezidential Woodrow Wilson in Conventia Nationala Democrata din 1912, fiind recompensat cu numirea ca secretar adjunct al Marinei, aceeasi functie cu care Theodor Roosevelt a reusit sa se catapulteze la presedentie.

Fiind un administrator energic, eficient si specializanduse in operatiuni de afaceri, a lucrat cu Congresul pentru a obtine bugetele aprobate si modernizarea sistemelor si a reusit sa fundeze Rezervatia Navala din S.U.A. Datorita muncii sale si a atitudinii incredibile, a stiut sa-si faca un loc printre cei care s-au ocupat de el, care in cele din urma au sfarsit sfatuindu-l sa se prezinte ca candidat la vicepresedintia tarii.

Respectivele alegeri au fost castigate de republicani, dar in ciuda infrangerii suferite, nu renunta la eforturile sale si in anii urmatori va incerca sa se faca mai cunoscut pe plan politic pentru a obtine alegatori.

In august 1921 la varsta de 39 de ani Roosevelt a fost diagnosticat cu poliomielita in timp ce era in vacanta pe insula Campobello, New Brunswick, Canada. La inceput refuzand sa accepte ca va fi permanent paralizat, Roosevelt dupa ce incearca numeroase terapii a cumparat statiunea Warm Springs din Georgia cautand un leac bolii sale. Nu va recapata niciodata utilizarea picioarelor, in ciuda eforturilor sale. Ulterior el a infiintat o fundatie la warm Springs pentru a-i ajuta pe altii si a instituit programul March of Dimes care in cele din urma a gasit un vaccin polio eficient. Roosevelt ,, Little White House,, la Warm Springs este acum un parc de stat din Georgia si un reper istoric national. Dupa un timp , Roosevelt a fost impacat cu gandul ca este o victima a poliomielitei, crezind in acest fel ca, cariera sa politica s-a sfarsit. Sotia sa Eleanor impreuna cu confidentul politic Louis Howe l-au incurajat sa continue, astfel in urmatorii ani, Roosevelt a imbunatatit imaginea fizica si politica, s-a invatat sa mearga pe distante scurte si a evitat sa fie vazut in public folosindu-si scaunul cu rotile.

In 1928, Al Smith, guvernatorul din New York a cerut lui Roosevelt sa candideze pentru functia sa. Roosevelt in acel an este reales guvernator, iar victoria politica i-a dat incredere si speranta. In calitate de guvernator, F.D.Roosevelt a crezut in guvernarea progresiva si a instituit o serie de noi programe sociale odata cu sosirea Marii Depresiuni din 1929, programe sociale care au obtinut rezultate bune.

Datorita acestui fapt , in 1932 a fost ales candidat al Partidului Democrat la Presedintia Statelor Unite.

Bibliografie

- https://www.biografiasyvidas.com/biografia/r/roosevelt.htm

- https://redhistoria.com/biografia-de-franklin-delano-roosevelt/

- https://www.biography.com/us-president/franklin-d-roosevelt

- https://www.elhistoriador.com.ar/franklin-delano-roosevelt/

Preview document

F. D. Roosevelt - Pagina 1
F. D. Roosevelt - Pagina 2
F. D. Roosevelt - Pagina 3
F. D. Roosevelt - Pagina 4
F. D. Roosevelt - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • F. D. Roosevelt.docx

Te-ar putea interesa și

Criză economică din 1929-1933

Cap. I- Introducere Subiectul pe care această lucrare îl abordează este cel al Marii Crize economice din octombrie 1929, denumită și Marea...

Organizația Națiunilor Unite (constituire, structură și evoluție)

I N T R O D U C E R E Menținerea păcii și securității internaționale constituie una dintre provocările majore ale umanității în epoca...

Franklin Delano Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) a fost al treizeci şi doilea preşedinte al SUA, ales de patru ori consecutiv, din 1933 pînă în 1945. Singurul...

The United States of America in the 20th century

Chapter I: Economy, politics and society The Progressive Era lasted from about 1890 to the outbreak of World War I. In response to the excesses...

Rolul și influența SUA în Europa secolului XX

Integrarea europeană nu a fost o idee originală sau spontană specifică secolului XX, ci o constantă utopie a gândirii europene, aşa cum o...

Sondajul de Opinie

Definire Termenul de sondaj statistic, consideră Dumitru Porojan (Statistica şi teoria sondajului, 1993), se referă la o cercetare parţială al...

Conferințele de pace de după cel de-al doilea război mondial - Teheran, Moscova, Yalta

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au avut loc diverse intalniri ale marilor puteri castigatoare ale razboiului care aveau drept scop impartirea...

Franklin Delano Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt a fost cel de-al treizeci si doilea presedinte al Statelor Unite ale Americii (1933 - 1945). S-a nascut in New York la 30...

Ai nevoie de altceva?