Istoria Uniunii Europene

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5482
Mărime: 31.21KB (arhivat)
Publicat de: Cristofor Szasz
Puncte necesare: 8
Istoria UE si aderarea Romaniei

Extras din referat

Istoria Uniunii Europene, asa cum rezulta din Raportul general asupra activitatilor Uniunii Europene, se bazeaza pe cronologia celor mai importante realizari ale Uniunii si institutiilor sale. De la declaratia lui Robert Schuman, din anul 1950, pana la primele valuri de aderare din anii '70 si '80, de la instituirea Pietei Unice in 1993 pana la lansarea monedei euro in 1 ianuarie 1999 si deschiderea negocierilor de aderare cu tarile Europei Centrale si de Est, implicit a României.

1950

9 mai: Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, inspirat de Jean Monnet, propune planul ce va sta la baza Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului sau CECO ("Declaratia Schuman").

1951

8 Aprilie Sase tari: Belgia, Franta, Germania, Olanda, Italia, Luxemburg semneaza Tratatul de la Paris privind crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). Aceste sase tari vor fi cunoscute in continuare ca fiind "Grupul celor sase".

18 aprilie: Este semnat Tratatul de la Paris pentru constituirea CECO, de catre Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda.

1952

27 Mai La Paris, Grupul celor sase semneaza tratatul privind crearea Comunitatii Europene a Apararii.(CEA )

27 Iulie Tratatul de la Paris intra in vigoare. Tratatul a expirat în 23 iulie 2002 la exact 50 de ani, dupa ce intrase în uz.

Tratatul a fost considerat ca fundatia aducerii Europei la pace dupa cel de-al doilea razboi mondial. Unele dintre fostele natiuni dusmane au ajuns sa foloseasca în comun productia de carbune si otel, care fusesera în timpul conflagratiei resursele cel mai solicitate.

1953

10 februarie: Piata Comuna a carbunelui si otelului devine functionala. Cele sase state fondatoare inlatura barierele vamale si restrictiile cantitative cu privire la materiile prime mentionate.

1954

30 August Parlamentul Francez respinge Tratatul privind crearea CEA.

20 Octombrie Uniunea Europeana de Vest intra in vigoare.

1957

25 Martie Grupul celor sase semneaza Tratatul de la Roma prin care ia fiinta Comunitatea Economica Europeana (CEE ) si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica ( EURATOM).

1958

1 Ianuarie Tratatul de la Roma intra in vigoare si Comisiile CEE si EURATOM sunt stabilite la Brussels. Parlamentul si Curtea de Justitie sunt comune pentru toate cele trei Comunitati ( CECO, CEE, EURATOM ).

1959

8 Iunie Grecia depune candidatura pentru aderarea la CEE.

1960

3 Mai Conventia de la Stockholm privind crearea Asociatiei Europene pentru Liber Schimb( AELS ) intra in vigoare. Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie fac parte din AELS.

20 Septembrie Consiliul celor sase adopta primele prevederi ale Fondului Social European.

1961

31 Iulie - 10 August Danemarca, Irlanda, si Marea Britanie isi depun candidatura pentru aderarea la Comunitatile Europene.

1 Septembrie Prima reglementare in legatura cu miscarea libera a fortei de munca in cadrul tarilor membre intra in vigoare.

1962

14 Ianuarie Este stabilita politica agricola comunitara in scopul crearii pietei comune si a solidaritatii agricole si financiare prin intermediul Fondului European pentru Orientare si Garantie Agricola (FEOGA ).

30 Aprilie Norvegia isi depune candidatura pentru aderarea la Comunitatile Europene.

1963

14 Ianuarie Presedintele de Gaulle afirma ca Franta are indoieli in legatura cu intentia marii Britanii de a adera la Comunitate. Dupa citeva zile, negocierile cu candidatii sunt suspendate.

1965

8 Aprilie Se semneaza la Brussel Tratatul de unificare a celor trei executive ale CECO, CEE si EURATOM.

1 Iulie Franta paraseste negocierile pentru finantarea politicii agricole comune.Guvernul francez isi cheama reprezentantii sai permanenti si delegatia franceza nu va lua parte la intilnirile Consiliului Comitetului Reprezentantilor Permanenti.

1966

28-29 Ianuarie Se ajunge la " Compromisul de la Luxemburg " . Franta isi reia locul in consiliu cu conditia de mentinere a votului in unanimitate atunci cind interese foarte importante se afla in joc.

1967

11 Mai Marea Britanie isi depune din nou candidatura pentru aderarea la Comunitate, urmata de Danemarca, Irlanda si Norvegia. Presedintele de Gaulle este inca impotriva cererii Marii Britanii.

1 Iulie Tratatul care uneste cele trei executive din Comunitatile Europene intra in vigoare. Acum este doar o Comisie si un Consiliu, dar ei continua sa se comporte conform propriilor reguli pentru fiecare Comunitate.

1970

1 Iulie Uniunea vamala intra in vigoare. Ultimele taxe vamale se mai incaseaza timp de 18 luni si un tarif vamal comun este introdus pentru a inlocui taxela vamale in comertul tarilor membre cu restul lumii.

30 Iunie Incep, la Luxemburg, negocierile pentru aderarea Danemarcei, Irlandei, Norvegiei si Marii Britanii.

27 Octombrie Tarile membre adopta Raportul Davignon privind cooperarea politica. Ideea este de a avea o Europa care vorbeste cu o singura voce despre problemele internationale majore.

Preview document

Istoria Uniunii Europene - Pagina 1
Istoria Uniunii Europene - Pagina 2
Istoria Uniunii Europene - Pagina 3
Istoria Uniunii Europene - Pagina 4
Istoria Uniunii Europene - Pagina 5
Istoria Uniunii Europene - Pagina 6
Istoria Uniunii Europene - Pagina 7
Istoria Uniunii Europene - Pagina 8
Istoria Uniunii Europene - Pagina 9
Istoria Uniunii Europene - Pagina 10
Istoria Uniunii Europene - Pagina 11
Istoria Uniunii Europene - Pagina 12
Istoria Uniunii Europene - Pagina 13
Istoria Uniunii Europene - Pagina 14
Istoria Uniunii Europene - Pagina 15
Istoria Uniunii Europene - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Istoria Uniunii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Istoria și Evoluția Uniunii Europene

-INTRODUCERE ÎN CURS De ce un Curs despre istoria şi evoluţia Uniunii Europene ? Unii dintre dumneavoastră s-ar putea întreba: de ce un Curs...

Te-ar putea interesa și

Politica Europeană de Securitate și Apărare

INTRODUCERE Statele sunt interesate de apărarea şi securitatea lor, întrucât mediul strategic internaţional de securitate este într-o continuă...

Experiența statelor membre ale UE în aplicarea politicii regionale

1. Scurt istoric al Uniunii Europene Uniunea Europeana se constituie intr-o "familie" de state europene democratice care isi unesc eforturile...

Evoluția și istoricul Uniunii Europene

INTRODUCERE În cadrul acestei lucrări, îmi propun să prezint trecutul lung și tumultuos al Uniunii Europene dar și starea actuală a procesului de...

Politica Regională a Uniunii Europene

1. Prezentarea politicilor comune ale Uniunii Europene 2 2. Politica regională şi obiectivele acesteia 4 2.1. Politica regională 4 2.1.1 Scurt...

Istoricul Uniunii Europene - Institutii, Procesul Decizional - Politicile Uniunii Europene

„Uniunea Europeana este prima guvernanta institutionala post-moderna” Jeremy Rifkin „Echilibrul intre state si Uniune, in Europa nu poate fi...

Construcție Europeană

I. ISTORICUL UNIUNII EUROPENE Desi a aparut recent pe scena internatioanala, Uniunea Europeana continua de fapt cooperarea la nivel european...

Uniunea Europeană - origine, evoluție, consecințe

CAPITOLUL 1 – ISTORICUL UNIUNII EUROPENE 1.1 Europa înainte de Uniunea Europeană Ideea de a crea o uniune socială, coerentă şi acceptabilă pentru...

Istoricul Uniunii Europene

I. Integrarea europeană văzută în procesualitatea sa I.1. Inițiativa lui Aristide Briand Secolul XX începe, ca etapă simbolică a devenirii sale...

Ai nevoie de altceva?