Karl Marx

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2654
Mărime: 84.00KB (arhivat)
Publicat de: Stela Gradinaru
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE BRAŞOV

Extras din referat

KARL MARX (5 mai 1818, Trier/Germania – 14 martie 1883, Londra/Marea Britanie) a fost un filozof german, economist şi publicist, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al aşa-zisului Socialism ştiinţific, teoretician şi lider al mişcării muncitoreşti.

Cu excepţia lui Buda, Isus şi Mahomed, numele lui Karl este mai des pomenit decât al oricărei alte personae care a trăit vreodată.

Opera economică a lui Marx aparţine perioadei al cărei obiectiv principal era încorporarea optimizării individuale în modelul fluxului circular al economiei.

1. BIOGRAFIE KARL MARX

J.A.Schumpeter apreciază că “Marxismul trebuie considerat ca un produs al spiritului burghez, un produs care s-a născut din rădăcinile burgheze prezente în secolele XVII şi XIX”. Într-adevăr, K. Marx s-a născut la data de 5 mai 1818 în oraşul Trier din Prusia (Germania). Tatăl său, un avocat evreu, a trecut la Protestantism împreună cu familia, pe vremea când Karl avea doar câţiva ani; el a fost un om cu multă educaţie, tolerant şi generos. Mama lui Karl poate fi considerată o întruchipare a mamei evreice (sau a mamei italiene). Mediul în care a trăit Marx a fost cel al burgheziei instruite.

Ca ziarist şi apoi ca om politic, K. Marx a avut o poziţie democratică şi umanistă faţă de problemele social-economice ale timpului său.

După anii de instuire din liceu, Marx a început să studieze dreptul la Universitatea din Bonn şi apoi istoria şi filosofia la Universitatea din Berlin. A conceput multe proiecte literare, dar nici unul nu afost dus la capăt. Îşi va obţine doctoratul la Jena, prin scrierea unui eseu despre Democrit şi Epicur.

În anul 1842, Karl devine redactorul ziarului Rheinische Zeitung din Köln, care se transformă sub conducerea lui într-un ziar al democraţiei revoluţionare, dar care este interzis în martie 1843 de guvernul prusac.

În anul 1843, după o logodnă de şapte ani, Marx se căsătoreşte cu Jenny von Westphalen. Soţia a devenit pentru el întruchiparea avuţiei şi a poziţiei aristocratice pe care şi-a dorit-o atât de mult. Particula von din numele ei de domnişoară era afişată cu mândrie. Strălucitoarea şi exuberanta Jenny din tinereţe, care a înfruntat condiţia nobilă a părinţilor spre a-l urma pe Marx, s-a dovedit, timp de aproape o jumătete de veac, pivot pentru tot ce a însemnat o familie cu avatarurile proprii condiţiei modeste.

Jenny Marx a fost o tovarăşă de viaţă iubitoare, credincioasă şi modestă, care a sacrificat totul pentru soţ şi familie. Marx însă, altfel un om atrăgător, era un tiran cu ferme convingeri în superioritatea masculină.

Curând după căsătorie, tânărul cuplu, neavând nici un viitor în Germania, s-a mutat la Paris. Aici l-a intâlnit pe Friedrich Engels, scriitor şi fiul unui fabricant textil. A fost singurul prieten de care marx nu s-a înstrăinat şi care i-a oferit nu numai loialitate neclintită şi colaborare intelectuală, dar si support financiar mai târziu.

Anii 1845-1849 au fost petrecuţi în activităţi revoluţionare la Paris, Bruxelles şi Rhineland. Marx ia contact cu mişcarea muncitorească şi redactează împreună cu Friedrch Engels Manifestul Comunist din anul 1848, care are ca motto celebrul apel: “Proletari din toată lumea, uniţi-vă!”

În anul 1849, Karl va emigra la Londra, unde îşi va petrece restul vieţii.

Karl Marx a avut şapte copii, dintre care patru au murit în copilărie. Pe cele trei fete care au ajuns la adolescenţă Marx le-a iubit foarte mult şi a fost îndrăgit de ele. Cea mai mare a murit cu puţin timp înaintea tatălui ei; celelalte două s-au sinucis mai târziu.

În această fotografie veche (1864) o avem pe Eleanor în mijlocul unui grup format din tatăl ei, Engels şi cele două surori mai mari care, cu pălăriile ca nişte torte ornamentate şi cu fustele lor înfoiate par de 45 de ani, desi nu împliniseră încă 20 de ani.

În martie 1875, familia Marx s-a mutat pe Maitland Park Road, 4114, o casă aspectuasă făcând parte dintr-un şir de case în acelaşi stil, după criteriile actuale pentru patru personae şi mult mai ieftină decât fosta lor locuinţă, chiria anuală fiind de 44 1.st.

Marx şi-a petrecut o mare parte din timp în British Museum, citind enorm şi făcând o mulţime de note, concepând marele proiect al lucrării Capitalul. Sănătatea sa a avut de suferit, ceea ce l-a obligat să îşi întrerupă munca. Marx a fost marele theoretician al Internaţionalei I. La 14 martie 1883, încetează din viaţă în exil, la Londra.

Înainte ca Marx să fie înmormântat, numeroase personae au fost autorizate să-l vadă pe marx în sicriul său: în acea epocă morţii erau puşi pe un catafalc de onoare. Mrs. Comyn scrie: ,,Ultima dată când l-am văzut pe dr. Marx, el era culcat în sicriul său, cu măinile încrucişate pe piept, ca un luptător care s-a bătut cu curaj până când armele i-au fost răpite de o forţă superioară”. Ea se găsea singură în cameră cu Eleanor şi a vrut să-I prezinte condoleanţe, dar ea m-a oprit categoric ,,Nu vreau condoleanţe. Dacă el s-ar fi chinuit într-o boală îndelungată şi dacă i-aş fi văzut trupul şi spiritual ruinându-se sub ochii mei aş fi avut nevoie de consolare. Dar n-a fost asa. El a murit la datorie, cu facultăţile intelectuale intacte El şi-a găsit tihna. Pentru asta trebuie să-i fim recunoscători”

Engels scria despre Marx că: “A murit onorat, iubit, plans de milioane de tovarăşi revoluţionari din toată Europa şi America, de la minele siberiene până în California”.

Preview document

Karl Marx - Pagina 1
Karl Marx - Pagina 2
Karl Marx - Pagina 3
Karl Marx - Pagina 4
Karl Marx - Pagina 5
Karl Marx - Pagina 6
Karl Marx - Pagina 7
Karl Marx - Pagina 8
Karl Marx - Pagina 9
Karl Marx - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Karl Marx
    • coperta K.Marx.doc
    • KARL MARX.doc

Alții au mai descărcat și

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Te-ar putea interesa și

Ideologia lui Karl Marx

Introducere Marxismul este sistemul conceptiilor si invataturii lui Karl Marx. Marx a fost continuatorul celor trei curente principale de idei din...

Doctrina economică a lui Karl Marx

Viaţa lui Karl Marx Karl Marx s-a născut la 5 mai 1818 în localtatea Trier , Germania , într-o familie de intelectuali evrei. Tatăl său ,Heinrich,...

Karl Marx - Economistul

Karl Marx, se naşte la 5 mai 1818, la Trier, în Germania, fiind un filozof, economist şi publicist, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al...

Teoria Plusvalorii și Exploatarea în Opera lui Karl Marx

Acolo unde economiştii burghezi vedeau relaţii între lucruri (schimbul unei mărfi pe o altă marfă), Marx a descoperit relaţii între oameni....

Marxismul - Karl Heinrich Marx

1. Doctrina Marxistă Marxismul este sistemul concepţiilor şi învăţăturii lui Karl Marx. Marx a fost continuatorul celor trei curente principale de...

Karl Marx - fișă biografică și recenzia unei lucrări

FISA BIOGRAFICA - Karl Marx s-a nascut la 5 mai 1818 , in orasul Trier (Prusia renană).( Tatăl său era avocat, evreu, care a trecut în 1824 la...

Fondatorii Sociologiei Juridice

SECȚIUNEA I – Dezvoltarea sociologiei Sociologia este o știință relativ nouă. Deși unele idei sociologice își au originea în antichitate, efortul...

Celebrul Economist Karl Marx

Cu excepţia lui Isus,Buda şi Mahomed, numele lui Karl Marx este cel mai des pomenit, decât al oricărei alte persoane care a trăit vreodata. Marx...

Ai nevoie de altceva?