Masuri pentru redresarea economica a Statelor Unite ale Americii in anii 30

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Masuri pentru redresarea economica a Statelor Unite ale Americii in anii 30.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Istorie Universala

Extras din document

Marea criză economică a fost o depresiune economică severă în toată lumea care a avut loc în anii '30, originară din Statele Unite ale Americii. Timpul apariției marii crize economice a variat, în cele mai multe țări a început în 1929. Această criză a fost cea mai lungă și cea mai răspândită criză economică a secolului XX. Depresiunea a început în SUA după o scădere majoră a bursei de valori care a început în jurul zilei de 4 septembrie 1929 și a devenit o știre mondială cu prăbușirea bursei de valori din 29 octombrie 1929, numită și Marțea Neagră. Aceasta a avut multe efecte devastatoare, atât în țările puternic industrializate, cât și în cele mai puțin dezvoltate ale căror economie depindea în mare măsură de exporturile de materie primă. Nivelul comerțului a scăzut în toată lumea rapid, scăzând și veniturile personale, veniturile bugetare și profitul din afaceri. Zonele rurale au suferit din cauza scăderii prețurilor mărfurilor agricole cu 40-60%.

Marea depresiune economică s-a încheiat în momente diferite. Societățile bazate pe democrația liberală au ieșit slăbiți din această criză și dictatorii precum Adolf Hitler au fost aduși la conducerea unora dintre cele mai puternice state și au pregătit condițiile politico-militare pentru declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial în 1939.

Primele măsuri ale președintelui Hoover de combatere a depresiunii s-au bazat pe voluntarismul întreprinderilor de a nu-și reduce forța de muncă sau de a reduce salariile, dar întreprinderile nu au avut de ales și astfel salariile au fost reduse, muncitorii au fost concediați, iar investițiile au fost amânate. Legea tarifului Smoot-Hawly a fost cea care a ridicat tarifele la mii de produse importate. Intenția acestuia a fost de a încuraja achiziționarea de produse americane prin creșterea costului bunurilor importate, în timp ce veniturile pentru guvernul federal creșteau și agricultorii erau protejați. Celelalte țări au crescut și ele tariful produselor americane pentru a se răzbuna, reducând astfel comerțul internațional și agravând criza.

Fisiere in arhiva (1):

  • Masuri pentru redresarea economica a Statelor Unite ale Americii in anii 30.docx

Bibliografie

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression (10.12.2017)
2) https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_criz%C4%83_economic%C4%83 (10.12.2017)