Războaiele opiului între Marea Britanie și China în secolul XIX

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 2 în total
Cuvinte : 1025
Mărime: 20.76KB (arhivat)
Publicat de: Bianca M.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Primul război al Opiului a fost războiul dintre Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei și Dinastia Qing, scopul fiind acela de a obține beneficii economice în urma comerțului în China. Acest război a reprezentat sfârșitul izolării Chinei și începutul istoriei chineze moderne.

Comerțul cu mărfuri a fost foarte profitabil pentru negustorii chinezi și europeni de-a lungul secolului XIX. Din cauza restricțiilor impuse de Dinastia Qing comerțul cu bunuri care se consumau mult de valoare mică vândute de britanici a devenit nerentabil. Comerțul sino-britanic ajunsese să fie dominat de obiecte de lux. Marea Britanie a ajuns să facă comerț cu opiu, un drog. Utilizarea acestui drog era limitată, existând legi împotriva abuzului, acesta devenind larg răspândit din cauza cantității masive introduse de britanici cu scopul de a echilibra balanța comercială cu China. Drogul era produs în India și era vândut în China doar de negustorii britanici. Problema a fost ignorată de guvernul Qing până când abuzul de drog a ajuns să fie răspândit în societatea chineză.

Guvernul Qing a încercat să oprească comerțul, eforturile sale au fost complicate de către oficiali locali, corupți. În anul 1839, Lin Zexu a fost numit guvernator al Cantonului și a eliminat comerțul cu opiu cerând ca acesta să fie predat autorităților și toți negustorii străini au fost puși să semneze un act prin care să se angajeze să nu mai vândă opiu sub sancțiunea pedepsei cu moartea. Acesta a închis canalele de acces, astfel ținându-i pe negustorii britanici ostatici. Charles Elliot a convins negustorii să predea stocul de opiu sub promisiunea că vor fi despăgubiți mai apoi de guvernul britanic.

La sfârșitul lui octombrie, vasul Thomas Coutts a ajuns în China. Căpitanul Smith credea că Elliot își depășește autoritatea legală atunci când a interzis comerțul. Căpitanul a negociat cu guvernatorul Cantonului, sperând că vasele britanice vor putea să descarce marfa la Chuenpee. Elliot pentru a împiedica vasele britanice să procedeze ca Thomas Coutts, a ordonat blocarea râului Perlelor. În 3 noiembrie 1839, luptele au început atunci când un vas britanic, Royal Saxon, a încercat să ajungă Guandong. Știind că chinezii vor respinge orice contact cu britanicii și că vor ataca, a ordonat vaselor să părăsească Chuenpee și să se îndrepte spre Tuang Lo Wan. Lord Palmerston a inițiat războiul pentru a obține despăgubiri pentru opiul distrus. China a pierdut războiul fiind obligată să cedeze Hong Kongul și să deschidă cinci porturi pentru comerțul exterior.

Bibliografie

1) https://ro.wikipedia.org/wiki/Primul_R%C4%83zboi_al_Opiului (5.04.2017)

2) https://ro.wikipedia.org/wiki/Al_Doilea_R%C4%83zboi_al_Opiului (10.04.2017)

Preview document

Războaiele opiului între Marea Britanie și China în secolul XIX - Pagina 1
Războaiele opiului între Marea Britanie și China în secolul XIX - Pagina 2

Conținut arhivă zip

  • Razboaiele opiului intre Marea Britanie si China in secolul XIX.docx

Ai nevoie de altceva?