Razboiul Civil din Afghanistan

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Razboiul Civil din Afghanistan.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Istorie Universala

Cuprins

1) INTRODUCERE 3
2) AFGHANISTANUL ÎNAINTEA INTRĂRII
ÎN SCENĂ A TALIBANILOR 6
3) INFLUENŢA STRĂINĂ 7
4) TALIBANII: APARIŢIA UNUI NOU ACTOR?
INTERVENŢIA LOR 12
5) ACCENTUAREA SITUAŢIEI INTERNE 16
6) CUCERIREA RAPIDĂ A ŢĂRII 18
7) ISTORIE RECENTĂ 19
8) GUVERNUL ACTUAL 20
9) BIBLIOGRAFIE 21

Extras din document

1) INTRODUCERE

Afghanistanul este o ţară ce se situează în Sudul Asiei, având drept vecini ţările: China la nord-est, la vest Iranul, Pakistanul la sud şi est, Tajikistanul, Turkmenistanul, Uzbekistanul la nord.

Cu o suprafaţă de 647.500 de km2 şi o populaţie de 25.824.882 (calculată în iulie 1999), Afghanistanul, ţară în esenţă muntoasă, s-a născut prin voinţa conjunctivă a Imperiului Britanic şi Imperiului Rus, la sfârşitul secolului XIX, printr-o separare de teritorii, creîndu-se un stat tampon, astăzi întâlnind ca stat multietnic: pashtuţi (38%), tadjiţi (25%), uzbeci (6%), hazari (19%), şi alte minorităţi.

Ca religie întâlnim Sunni Muslim 84%, Shi’a Muslim 15% şi altele 1%.

Numele întreg al ţării este: Statul Islamic al Afghanistanului (guvernul taliban l-a declarat Emiratul Islamic al Afghanistanului) dar pe scară largă se foloseşte Afghanistan.

Drapelul afghanilor este se compune drept un tricolor orizontal, verde (jos), alb (mijloc), şi negru (sus), având centrată peste cele trei culori o emblemă aurită, reprezentând un templu înconjurat în stânga şi dreapta de coroane de flori şi învăluit sus şi jos de inscrisuri în islamică.

Istoria sa de-a lungul timpului a fost marcată de instabilitate politică şi de intervenţia mai mult sau mai puţin directă a vecinilor săi, iar când în 1979 Uniunea Sovietică invada ţara, se vedea pusă în faţa riscului de a se supune unei puteri comuniste ce se folosea din plin de rivalitatea grupărilor şi persoanelor politice afghane. Tot din punct de vedere istoric, cine se gândea că în cadrul intervenţiei militare din decembrie 1979 în Afghanistan, şi în cadrul deschiderii de asemenea a cutiei Pandorei, Moscova avea să bulverseze destul de durabil echilibrul strategic al unei zone puse în contact cu Asia internă, Asia meridională şi marginile Asiei de N-E? Practic 10 ani după aceea, care sunt diferiţii actori care intervin pe scena afghană sau în culise? Cine a forţat sosirea talibanilor? Şi care sunt perspectivele evoluţiei unui conflict care părea că nu dorea să se termine şi care nu interesa mai mult decât foarte neregulata opinie publică internaţională. În final războiul civil endemic care clătina Statul Afghan va lua atunci o întorsătură nouă, în care noile obiective naţionale vor fi: lupta împotriva ocupaţiei sovietice întărite de imperativul religios al djihad-ului contra păcătoşilor, istoric creştini, însă din punct de vedere ideologic atei.

Durând zece ani, războiul mujahedinilor afghani împotriva forţelor sovietice, a fost unul din principalele abcese de fixare a confruntării Est-Vest. Rezistenţa lor a fost puternic susţinută, finanţată, asigurată cu arme, de către Statele Unite şi aliaţii lor regionali (Arabia Saudită şi Pakistan) şi s-a sfârşit prin eşecul sovietic, marcat de retragerea Armatei Roşii în 1989. Aceasta reprezintă ceea ce părea la momentul respectiv instabilitatea unei rezistenţe a cărei observatori nu au vrut să vadă continuitatea politică (mai mullt de zece părţi coexistente), etnică, cu vederi religioase.

2) AFGHANISTANUL ÎNAINTEA INTRĂRII ÎN SCENĂ A TALIBANILOR

Cei 4-5 ani care separă plecarea forţelor sovietice din Afghanistan şi apariţia talibanilor pe scena internă a ţării, nu au reprezentat decât o succesiune de tulburări şi ciocniri între diferitele grupări afghane. Situaţia din 1994-1995 s-a schimbat radical în raport cu cea din 1979-1989. S-a trecut în fine de la un război de rezistenţă şi ocupaţie străină şi eretică – care conferea mujahedinilior o puternică legitimitate – la un conflict interior care nu făcea decât să acuze separările deja aparente din timpul ocupaţiei sovietice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul Civil din Afghanistan.doc