Relatii dintre Romania si Republica Populara Chineza

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Relatii dintre Romania si Republica Populara Chineza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Istorie Universala

Extras din document

China has become a great power in the world. The Romania-China relationship has never been better than today, which has become a strategic partnership going beyond traditional areas, like trade, investment and technical assistance. Economic exchanges between the two sides also strengthened the partnership, and helped achieve a mutually beneficial result.

,,O putere militara si mai nou spatiala, China nu uita nici un amanunt în ofensiva înspre cucerirea lumii. Marile concerne care investesc în ultima mare putere comunista pleaca dezamagite dupa ce chinezii le-au copiat afacerile. Site-urile internet din aceasta tara cuceresc bursele americane. Iar previziunile specialistilor arata ca în câteva zeci de ani, China va fi o supraputere economica. Ramâne de vazut daca comunistii chinezi vor ramâne la putere si, mai ales, daca nu vor sa cucereasca si lumea.” (Andrei Badin)

China este in plina expansiune economica. În ultimii 15 ani înregistreaza cresterea economica cea mai spectaculoasa din lume si investitii straine impresionante. Toate firmele mari din lume vor o bucata din piata imensa de 1,3 miliarde de potentiali consumatori. Armata Chinei se consolideaza prin alocari pentru aparare ce sporesc cu 10% pe an. Unii se întreaba deja daca o sa vorbim cu totii chineza. De la distanta, China pare un hibrid mai degraba simpatic prin inedit, în orice caz eficient, de centralism politic si relaxare economica bine controlata.

De la sfârsitul secolului al XIX-lea, distanta geografica dintre România si China se anula inaugurând un sir de cifre pe care istoria celor doua tari si-a cladit o traditie: aproape 126 de ani de relatii bilaterale.

România si R.P. Chineza au stabilit relatii diplomatice la nivel de ambasada la 5 octombrie1949.

În ultimii ani aceste relatii s-au intensificat prin vizita atât a presedintelui Basescu cât si a presedintelui Iliescu în aceasta tara.

Presedintele României a vizitat R.P. Chineza în 1991, 1994, 1997, 2006, iar seful statului chinez a vizitat România în 1996 si 2004, prilej cu care, presedintii celor doua tari au semnat Declaratia Comuna a României si a Republicii Populare Chineze privind stabilirea unui parteneriat amplu de prietenie si cooperare.

Aparitia brusca a Chinei pe scena mondiala bulverseaza certitudinile si ideile preconcepute. Cu o populatie de 1,3 miliarde de locuitori se va afla peste zece ani, potrivit previziunilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, în imediata apropiere a primei puteri mondiale, Statele Unite ale Americii.

Lucrurile însa se vor schimba rapid, cred aceeasi analisti.”Se va dovedi - foarte rapid - ca cea mai mare „fabrica” a lumii nu se va multumi multa vreme cu actualul ei rol de subcontractant cu o forta de munca ieftina si cu valoare adaugata scazuta”, scrie, de exemplu, „Le Figaro”

Relatiile economice dintre România si China sunt reglementate de acorduci econimice si comerciale semnate de cele doua tari în anii 1991,1994 si 1997.

Principalele obiective economice realizate în cooperare: Centrala Termoelectrica de la Pucheng; minele si statiile de spalare pentru carbune coxificabil de la Bailong si Cao Cun; Centrala Termoelectrica de la Cao Cun;

Principalele marfuri: utilaje si piese de schimb pentru fabrici de ciment si instalatii de îmbuteliere, frigidere, mobila, autoturisme seminte de rapita, cherestea si articole din lemn, metale comune, deseuri si resturi din fonta, fier, otel, aluminiu, produse chimice organice, cupru de convertizor si deseuri de cupru, articole din material plastic, produse minerale, fibre sintetice (la exportul românesc), instalatii pentru productia de medicamente, echipamente de ridicat, produse alimentare produse chimice organice, articole textile si îmbracaminte, încaltaminte, aparate de aer conditionat, tehnica de calcul, instrumente si aparate optice, jucarii (la importul din China).

Investitiile chineze în România au atins în cursul anului 2002 la 45 mil. dolari, principalele domenii fiind comertul, industria usoara, industria alimentara, turismul, serviciile.

Ofensiva Chinei este, asadar, una pe toate planurile. Ramâne de vazut daca aceasta va fi în stare sa resusciteze sistemul comunist sau va însemna esecul acestuia. Întrebarea este pentru cât timp comunistii chinezi vor putea sa-si pastreze puterea de decizie asupra amplului proces de modernizare al Chinei.

Presedintele Chinei , Hu Jintao apreciaza relatiile chino-române, afirmând ca acestea au depasit testul schimbarilor de pe plan international precum si fluctuatiile aparute în problemele interne ale fiecarei tari, în ultimii 50 de ani. Hu a precizat ca schimburile si cooperarea pe diverse planuri, dintre cele doua tari, au fost fructuoase, adaugând ca schimburile dintre popoare ramân, de asemenea, active.

Prima zi a vizitei de stat efectuate de presedintele României, Traian Basescu, în Republica Populara Chineza s-a încheiat luni, 27 martie a.c., cu întâlnirea sefului statului cu primarul orasului Shanghai, Han Zheng.

Cu acest prilej, primarul Han Zheng a multumit presedintelui Basescu pentru votul pe care România l-a acordat în favoarea orasului Shanghai în competitia pentru organizarea Expozitiei Mondiale din 2010. Presedintele Basescu l-a asigurat pe primarul Han Zheng ca România va fi prezenta în 2010 cu un pavilion la Expozitia Mondiala gazduita de orasul Shanghai.

În cadrul întâlnirii, seful statului a aratat ca a dorit sa vada din nou orasul Shanghai, pe care l-a vizitat ultima oara în 1979, datorita dezvoltarii extraordinare pe care a avut-o si, pe de alta parte, pentru faptul ca Shanghai este înfratit cu Municipiul Constanta, oras de care Presedintele este legat.

Presedintele tarii a spus, totodata, ca în cadrul forumului oamenilor de afaceri la care a participat a transmis o invitatie catre comunitatea oamenilor de afaceri chineza sa investeasca în România, întrucât o investitie directa în tara noastra reprezinta o investitie directa în Uniunea Europeana.

Presedintele Basescu a afirmat, în continuare, ca în România exista peste 4000 de firme chinezesti, fapt imbucurator pentru dezvoltarea relatiilor economice. Seful statului a subliniat înca o data nivelul foarte bun al relatiilor politice, adaugând ca este nevoie ca acesta sa se materializeze si în cazul relatiilor economice bilaterale.

România a dat asigurari Chinei ca relatia celor doua state nu va fi afectata de integrarea sa în UE si NATO. China, la rândul sau, a promis sa ajute Bucurestiul sa-si micsoreze deficitul comercial, marind importurile din România. Presedintele Hu Jintao a anuntat chiar ca va trimite

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii dintre Romania si Republica Populara Chineza.doc