Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1968
Mărime: 12.50KB (arhivat)
Publicat de: Butnariu A.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Gata

Extras din referat

In martie 1939, mai ales dupa ce Varsovia refuzase sa extinda “ erga omnes” tratatul de alianta polono-roman, se putea constata ca instrumentele juridico-politice de garantie si de securitate pe care mai putea conta Romania se imputinasera simtitor .Cu toate acestea, in aceste imprejurari Franta isi va onora semnatura de pe tratatul ce o lega de Romania. Aceasta era cu atat mai important cu cat fermitatea Frantei in respectarea mentionatei aliante aducea, implicit, si sprijinul Marii Britanii, putere semnatara a tratatelor din 1919-1920 prin care se recunostea pe plan international unitatea nationala si statala a tarii.

In cadrul tratativelor politice ce se purtau, Parisul isi exprimase acordul ca tehnicieni romani si francezi sa pregateasca un proiect aerian de asistenta mutuala, permitand punerea in vigoare a fortelor aeriene combinate .

Toate aceste actiuni diplomatice pozitive au fost intunecate, de reanvierea, in 1938 a Directoratului in patru, iar acordul de la Munchen a zdruncinat efectiv increderea in eficienta tratatului de alianta romano- francez.

In octombrie 1938, voci ale unor oameni politici francezi de mare prestigiu, ca Edouard Herriot s-au ridicat in favoarea acordurilor existente cu statele din Europa centrala, iar in noiembrie, sub presiunea opiniei publice, o delegatie condusa de Alphand, directorul acordurilor comerciale, se indreapta spre Bucuresti.In aceasta vreme Banca Nationala a trimis Ministrului de Externe dosare cuprinzand intreaga situatie a relatiilor economice franco si anglo- romane.

Guvernul francez a hotarat sa ridice misiunea sa de la Bucuresti la rang de ambasada; asociatia “ La Renaissance francaise” i-a inmanat ministrului Romaniei la Paris medalia sa de onoare, iar in decembrie s-a semnat si un acord pentru dezvoltarea relatiilor culturale intre Romania si Franta. S-a creat astfel o atmosfera propice pentru dezvoltarea raporturilor economice si politice franco-romane .

La 28 noiembrie, guvernul francez pleda cauza Romaniei in fata guvernului britanic, anuntandu-l ca a hotarat sa infiinteze o ambasada la Bucuresti din cauza importantului loc detinut de Romania in actiunea de a opri penetratia germana spre gurile Dunarii si spre Bosfor.

La 29 decembrie, noul ministru de externe, Grigore Gafencu, in expozeul facut la radio a tinut sa sublinieze in mod deosebit ca Romania urmeaza in mod consecvent politica sa traditionala de alianta cu Franta si de prietenie cu Marea Britanie.Aceasta subliniere insemna ca alianta romano- franceza continua sa joace un rol important .

Preview document

Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 1
Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 2
Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 3
Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 4
Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 5
Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 6
Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 7
Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 8
Relațiile romano-anglo-franceze între anii 1938 - 1941 - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Relatiile Romano-Anglo-Franceze intre Anii 1938 - 1941.doc

Alții au mai descărcat și

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Ai nevoie de altceva?