Sistemul de numerație egiptean

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2099
Mărime: 45.18KB (arhivat)
Publicat de: Doina Voinea
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Egiptul a fost probabil prima civilizatie în care interesul pentru stiinte a fost major. Au excelat în medicina si matematici aplicate, dar si în astronomie, mecanica, chimie, fizica, administratie. Chiar numele de chimie provine de la alchimie, vechiul nume al Egiptului. Civilizatia Egiptului Antic a atins un înalt nivel înca din cele mai vechi timpuri. Datorita Nilului si climei, Egiptul avea tot ce-i necesar dezvoltarii unei civilizatii înfloritoare. Egiptul era si usor de aparat având o lunga granita cu desertul Sahara, asa ca s beneficiat de perioade lungi de pace, perioade în care societatea s-a dezvoltat rapid.

Cu 3.000 de ani î.C., în Egipt era dezvoltata puternic agricultura pe baza inundatiilor bianuale ale Nilului. Apa revarsata aducea aluviuni care îmbogateau solul; surplusul de apa era dirijat printr-un sistem complicat de canale si ecluze, astfel ca ea sa fie folosita si în perioadele secetoase. Construirea si întretinerea unui astfel de sistem de irigatii a necesitat importante cunostinte de geometrie, mecanica, hidraulica. Cunoasterea cu precizie a perioadelor din an în care se produceau inundatiile era de maxima importanta. Problema a fost rezolvata de cunostintele avansate de astronomie care le-a permis realizarea unui calendar foarte precis. Teritoriul pe care se întindea Egiptul fiind vast, era nevoie de un sistem administrativ eficient. Pentru calcularea taxelor si repartizarea sumelor colectate pentru constructii, armata s.a. era nevoie de cunostinte de aritmetica. Din 3.000 î.C. a început constructia piramidelor; astfel marea piramida de la Ghiza a fost construita prin 2.650 î.C. Constructia piramidelor necesita vaste cunostinte si imense resurse materiale.

În acea perioada, Egiptenii aveau pus la punct sistemul de scriere hieroglific. Sistemul de numeratie folosit nu era foarte bun pentru realizarea calculelor aritmetice. Operatiile aritmetice, asa cum le cunoastem azi, erau foarte greu de realizat: adunarea si scaderea se puteau efectua relativ usor; înmultirea si împartirea erau de-a dreptul imposibile. Totusi, egiptenii au dezvoltat metode remarcabile pentru a trece peste acest neajuns.

La început, numerele erau sculptate în piatra pentru a comunica diferite marimi. Deoarece nu era nevoie sa se opereze mult cu ele, pentru cifre nu existau hieroglife speciale. Din momentul în care s-a trecut la utilizarea papirusului pentru scriere, a aparut necesitatea dezvoltarii unor mijloace mai rapide de scriere, a aparut necesitatea crearii unor hieroglife pentru scrierea numerelor.

Papirusurile descoperite arata ca egiptenii, spre deosebire de greci care s-au preocupat de studiul matematicii abstracte, erau legati de rezolvarea unor probleme de aritmetica legate exclusiv de practica.

Sistemul de numeratie folosit de ei era zecimal si pozitional, dar nu în acceptia actuala. "Cifrele" folosite se obtineau prin compunerea a sapte simboluri de baza:

Preview document

Sistemul de numerație egiptean - Pagina 1
Sistemul de numerație egiptean - Pagina 2
Sistemul de numerație egiptean - Pagina 3
Sistemul de numerație egiptean - Pagina 4
Sistemul de numerație egiptean - Pagina 5
Sistemul de numerație egiptean - Pagina 6
Sistemul de numerație egiptean - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Sistemul de Numeratie Egipean.doc

Alții au mai descărcat și

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Te-ar putea interesa și

Bazele Informaticii

In general, un sistem se defineste ca fiind un ansamblu de elemente fizice si logice interconectate si interconditionate prin relatii fizice,...

Ai nevoie de altceva?