Noile Tehnologii Educationale si de Comunicare in Educatie

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Noile Tehnologii Educationale si de Comunicare in Educatie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Pop

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Limbaje de Programare

Extras din document

Noile tehnologii educationale si de comunicare in educatie

- provocari si oportunitati –

Programe dedicate noilor tehnologii educationale implementate in educatie:

1.

MINERVA

Actiunea Minerva vizeaza dezvoltarea unei dimensiuni europene in cadrul invatamantului deschis si la distanta (IDD) si in folosirea tehnologiei informationale si comunicationale (TIC) in educatie.

Sunt avute in vedere:

- integrarea de noi tehnologii de informare si comunicare in educatie;

- utilizarea acestor tehnologii in dezvoltarea de sisteme de invatare la distanta pentru a depasi obstacolele (de ordin economic, geografic etc.) de accesare a sistemelor educationale existente.

Obiective

- sa promoveze intelegerea de catre profesori, elevi, studenti, factori de decizie si public in general a implicatiilor invatamantului deschis si la distanta (IDD) si a tehnologiilor informationale si comunicationale (TIC) in educatie, ca si folosirea critica si responsabila a TIC in scopuri educationale;

- sa promoveze dezvoltarea de produse si servicii educationale bazate pe TIC;

- sa promoveze accesul la metode si resurse educationale imbunatatite, ca si la rezultatele si exemplele de buna practica din domeniu.

Principala functie a proiectelor Minerva trebuie sa fie cea de incurajare a dezvoltarii de practici si servicii inovatoare. Acestea trebuie sa aiba un efect multiplicator pronuntat (in sensul asigurarii unei largi diseminari si utilizari a rezultatelor obtinute) si sa aiba ca rezultat o mai buna cunoastere a IDD si/sau a folosirii TIC in educatie, ca tel prioritar al activitatilor de cooperare desfasurate.

Desi TIC reprezinta un element esential al programului Minerva, propunerile de proiecte pot include, de asemenea, alte mijloace tehnice/non-tehnice inovatoare care vizeaza facilitatea accesului la educatie.

Orientari tematice

Proiectele Minerva propuse trebuie sa se incadreze in una sau mai multe din urmatoarele teme generale:

- Abordari inovatoare in educatie pe baza IDD si a TIC;

- Elaborarea, dezvoltarea si testarea de noi metode si resurse educationale;

- Incurajarea accesului la informatie si sprijinirea diseminarii;

- Activitati care vizeaza schimbul de idei si experienta in domeniul IDD si TIC.

Tipuri de activitati

Proiecte de parteneriat europene

- proiectele vor fi selectate de catre Comisia Europeana, asistata de un grup de experti independenti; in procesul de selectie se are in vedere si evaluarea facuta de Agentia Nationala;

- proiectele Minerva presupun asocierea In parteneriat a unor institutii eligibile din cel putin 3 tari europene, din care minim una sa fie membra a Uniunii Europene;

- pot fi propuse proiecte cu o durata de 1 pana la 3 ani;

- in cazul proiectelor multianuale aprobate, se va acorda un avans din grantul total la inceputul perioadei; contractuale, transa/transele urmatoare fiind acordate in urma unei evaluari a modului in care se desfasoara proiectul;

- nivelul grantului poate diferi considerabil de la un proiect la altul; se asteapta ca institutiile participante sa aloce fonduri/resurse suplimentare in vederea bunei desfasurari a proiectului

2.Fundatia Soros – Moldova

Fundatia Soros - Moldova (FSM) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si apolitica, infiintata in anul 1992 de catre filantropul George Soros in scopul promovarii valorilor societatii deschise in Moldova. Fundatia contribuie la democratizarea societatii prin elaborarea si implementarea unor programe in diverse domenii cum ar fi: politici culturale, politici educationale, reforma judiciara si administratia publica, mass-media si programe informationale, societate civila si sanatate publica, integrare europeana.

Misiunea programului

Diversificarea posibilitatilor de acces la informatie si la resursele informationale publice în toate domeniile de activitate umana: guvernarea electronica, economia electronica, comertul electronic, învatamântul electronic, cultura electronica. Asigurarea unei dezvoltari umane durabile, bazate pe echitate sociala si egalitatea sanselor, libertate, diversitate culturala, participare civica si progres stiintific prin implementarea tehnologiilor informationale si de comunicatii în toate domeniile vietii sociale.

Dezvoltarea Retelei Comunitare si promovarea Culturii Informationale prin intermediul acestei retele are drept scop unirea CCAII formate într-o retea comunitara care ar servi ca un catalizator al dezvoltarii comunitatilor locale. Un accent mai mare este pus pe eficientizarea lucrului Centrelor create, marirea aportului lor la dezvoltarea comunitatilor, la participarea activa a cetatenilor în viata comunitara, la procesul decizional alaturi si împreuna cu autoritatile publice.

Proiecte orientate spre dezvoltarea capacitatilor CCAII, spre rezolvarea în comun a problemelor cu care se confrunta membrii comunitatilor

Proiecte orientate spre dezvoltarea localitatilor în care activeaza aceste Centre

Proiecte axate pe eficientizarea activitatii CCAII (instruiri pentru operatori de retea, instructori, conducatorii centrelor, seminare)

Fisiere in arhiva (1):

  • Noile Tehnologii Educationale si de Comunicare in Educatie.doc

Alte informatii

ULB Sibiu, sectia Informatica, se ocupa cu tratarea termenului de e-learning