Distribuție versus logistică - tendințe mondiale

Referat
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Logică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3949
Mărime: 249.77KB (arhivat)
Publicat de: Dana Banu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Pugna

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Distributia:
  3. a) Explicarea termenului de distributie
  4. b) Clasificarea distributiei: comerciala si fizica
  5. c) Circuitele de distributie
  6. d) Canalul de distributie
  7. 3. Logistica:
  8. a) Explicarea termenului de logistica
  9. b) Componente; Clasificare
  10. c) Misiunea logisticii
  11. d) Evolutii recente
  12. 4. Logistica versus distributie
  13. a) Tendinte mondiale
  14. b) Concluzii
  15. 5. Logistica pe plan mondial
  16. a) Logistica in Romania
  17. b) Logistica internationala
  18. 6. Concluzii finale
  19. 7. Bibliografie
  20. 8. Anexe
  21. 9. Studii de caz

Extras din referat

1.Introducere

Scopul lucrării este de a arata ca logistica comerciala tinde sa i-a locul distribuţiei.

Motivaţia alegerii si întocmirii acestei lucrări, este tocmai aceasta tendinţa de transformare pe plan mondial a distribuţiei intr-o simpla livrare, si punerea accentului pe logistica chiar daca in România, distribuţia este inca o afacere eficienta datorita structurii pieţei.

Importanta acestei temei de referat consta in faptul ca termenul de logistica este din ce in ce mai utilizat pentru definirea unui număr mare de servicii.

2. Distributia

a) Termenul de distributie desemneaza ansamblul mijloacelor si al operatiunilor care asigura punerea la dispozitia utilizatorilor sau a consumatorilor finali a bunurilor si serviciilor realizate de catreintreprinderile producatoare.

O alta definitie data distributiei ar fi ca aceasta reprezinta procesul prin care bunurile si serviciile sunt puse la dispozitia consumatorilor intermediari sau finali, asigurandu-li-se acestora facilitatile de loc, timp, marime potrivit cerintelor pe care le manifesta in cadrul pietei.

b) Sub aspect conceptual, mijloacele si operatiunile desemnate prin termenul de distributie se clasifica in doua mari categorii:

Distributia comerciala se refera la transferarea titlului de proprietate asupra produsului, de la producator la consumator. Aceasta poate fi realizata agentii de distributie care la randul lor pot fi individuali (vanzatorii din intreprindere), sau intreprinderi de comert, societati comerciale (acestia se ocupa de comertul prin corespon-denta sau cu amanuntul).

In ceea ce priveste distributia fizica, aceasta pune din punct de vedere material, bunurile si serviciile la dispozitia consumatorilor prin transport si stocaj.

In literatura de specialitate, distributia fizica este intalnita si sub denumirea de logistica comerciala.

In economia moderna, a carei evolutie este bazata pe o functionare libera a mecanismului de piata, distributia are in vedere promovarea progresului economic general.

Astfel distributiei ii revine rolul de a regulariza miscarea bunurilor si serviciilor intre productie si consum si de a satisface nevoile consumatorilor, printr-o serie de servicii, presupunand o buna cunoastere a consumatorilor.

Conceptul de distributie nu trebuie confundat cu miscarea marfurilor, ce au in vedere deplasarea fizica a marfurilor, in timp ce distributia reuneste un ansamblu de functii economice ce se refera la: schimbarea proprietatii asupra produsului, deplasarea fizica a produselor, informarea, consilierea si asigurarea sevice-ului dupa vanzare si finantarea unor operatiuni comerciale. Toate acestea duc la satisfacerea consumatorilor si la cresterea cifrei de afaceri ce duce la marirea profitului firmei implicate in tranzactiile comerciale.

c) Circuitele de distributie desemneaza modalitatile de trecere a unui produs din sfera productiei in sfera consumului. In cunoasterea circuitelor de distributie trebuie avut in vedere analiza intermediarilor si a diverselor organisme interesate in miscarea marfurilor sper utilizatori.

Specialistii au abordat distinct circuitele de distributie pentru bunurile de consum individual, circuitele de distributie pentru produse de utilizare productiva, pentru produse agricole si pentru servicii, datorita trasaturilor definitorii si a caracteristicilor fiecarei categorii de produse.

d) Canalul de distributie, numit si canal de comercializare sau de circulatie a marfurilor, este un grup de firme interdependente – intermediari - implicate in prcesul de punere la dispozitie a unui produs sau serviciu in vederea utilizarii sau consumului acestuia.

Orice intermediar ce presteaza o activitate in scopul apropierii unui produs, din punct de vedere fizic dar si al dreptului de proprietate, de consumatorul final, reprezinta o veriga a canalului de distributie.

Un canal de distributie reflecta in mod obisnuit, deplasarea produselor intr-un singur sens – de la producator la consumator, insa exista si canale inverse.

Forma canalului de distributie al unei firme trebuie sa tina seama de obiectivele distributiei, de slabiciunile si de punctele forte ale diferitelor categorii de intermediari, de structura canalelor de distributie utilizate, de concurenta, de dinamica mediului economic in care isi desfasoara activitatea firma dar si de restrictiile impuse de lege.

Pentru orientarea activităţii de distribuţie a mărfurilor dintr-o anumita tara este absolut necesar sa se cunoască in permanenta, pe langa conceptele de baza privind procesul de distribuţie, si modul in care evoluează sistemele de distribuţie din diverse tari ale lumii. Aceasta, pentru a se putea alinia respectivul proces la preocupările de modernizare a distribuţiei din diverse zone ale globului, cat si pentru a asigura o integrare funcţionala a acestuia in circuitul mondial de valori.

Preview document

Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 1
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 2
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 3
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 4
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 5
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 6
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 7
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 8
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 9
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 10
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 11
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 12
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 13
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 14
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 15
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 16
Distribuție versus logistică - tendințe mondiale - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Distributie versus Logistica - Tendinte Mondiale.doc

Alții au mai descărcat și

Silogismul judiciar în concepția lui Mircea I Manolescu

Definirea termenului ‘silogism’ In opinia lui Aristotel, silogismul reprezinta ‘o vorbire in care, daca ceva a fost dat altceva decat datul...

Logică juridică -

Ideea de juridic conoteaza lege, norma, regula, instructiune s.a.m.d. Ideea de logica conoteaza aceleasi elemente, cu dubla precizare ca, pe de...

Logica Juridică

Termenul de “logică” sau “logic” trimite de obicei la gândirea corectă, cu deosebire, la regulile gândirii corecte. Rezonanţa conotativă asociată...

Istoria Logicii Juridice în România

Introducere Utilitatea deosebită a logicii juridice în formarea viitorului jurist, indiferent de domeniul în care acesta va activa, derivă din...

Funcțiile limbajului și particularitățile lor în universul juridic

Există o mulţime de puncte de vedere cu privire la funcţiile limbajului. Diversitatea lor derivă din perspectiva (concepţia) asupra limbajului....

Logistica - sursă de competitivitate

Într-o economie caracterizată prin creşterea tot mai accentuată a concurenţei, competitivitatea devine o condiţie “sine qua non” pentru existenţa...

Te-ar putea interesa și

Bazele Comerțului

I. Obiective După studierea acestei teme veţi fi în măsură să: • înţelegeţi rolul distribuţiei mărfurilor • stabiliţi structura unui canal de...

Ai nevoie de altceva?